Како нам се догодио „Потоп”

Боримо се против пирата у Индијском океану и против терориста у Малију, а овде нам људи чекају спас на крововима својих кућа

Док је око њега текла бујица подивљале воде један је директно угрожени грађанин Србије, онако резигнирано за телевизију констатовао: „Важно је да смо спасили животе наших породица и комшија, материјална штета јесте велика, али штету ћемо поправљати после рата”. Можда му се омакло, можда је грађанин несвесно упоредио ову поплаву са ратом, али је очито погодио суштину проблема. Наиме, Србија из године у годину неспремно дочекује рат са елементарним непогодама. Не говорим о земљотресима, већ о пожарима и поплавама.

Стално смо изненађени. Докле више?

Да ли се знају токови, односно корита наших река и речица? Претпостављам да се знају, јер то нису речна корита на Јупитеру. Постоји ли на државном и локалном нивоу икакав дугорочни, или средњорочни план уређења тих корита, или водотокова, уређења тако да не би дошло до изливања и катастрофе? Ако постоји, зашто тај план није и приоритет у буџету? Ако немамо планова, зашто их немамо и ко је за то крив? Има ли Србија уопште неку стратегију за суочавање са потенцијалним елементарним непогодама? Или све сводимо на камионе и вреће са песком? Може ли се општинама наредити да уреде своје водотокове тако да не буде овога чега смо сада сведоци? Или је у све нас ушао коров политике? Јер у древна времена политика је била вештина која је омогућавала људима да живе у слободи, данас би ваљда требала да буде вештина да људи не живе на крову чекајући хеликоптер да их спасе од бујице.

Или сада треба да користимо речи као што су „демонски” и „тајне силе природе”. Па већина наших писаних медија на првим страницама има огроман наслов: „Потоп”. Ваљда библијски, Бог нас кажњава? Апокалипса? А није нуклеарна. Јесмо ли жртва, или кривац? А нисмо били на песми „Евровизије”, нисмо ни гласали…

Или проживљавамо Јонесково позориште на водени начин? Његова прва драма била је „Ћелава певачица” и одувек је код људи изазивала смех…

Мени је ових дана смешно када чујем апеле власти да сви грађани који имају гумене чамце те исте предају штабовима цивилне заштите ради помоћи угроженом становништву. Није ваљда да цивилна заштита нема довољан број гумених чамаца? Где су нестали?

Скоро сви су нам политичари ових дана, осим председника, без кишобрана, покислих глава и у јакнама са којих се цеди вода. Јонеско би рекао:„Све пропада, које ли радости!”

Хоћемо ли уопште извући неке поуке из ове несреће? Опет је држава оперативно морала да се ослони на војску, политичка власт још је једном показала оперативну зависност од војске. И сада се показала сва промашеност свих досадашњих тако гламурозно слављених реформи Војске Србије. Смањили смо бројно стање војске, да је она бројчано јача изашла би у великом броју на насипе и рат са воденом стихијом био би несумњиво лакши. Инжењерију смо као род копнене војске свели на минимум, сада тражим на телевизији да видим војне ровокопаче и тешку инжењеријску технику и нешто не могу да угледам те призоре. Где су нам инжењеријски лансирни мостови, где су нам понтонски, а где „бејли” мостови да одмах премостимо терене тамо где се то одмах може? Зашто су нам камиони-цистерне за воду толико стари? Зашто немамо адекватне јединице инжењерије за овакве ситуације? Ко је крив што су својевремено послушана наређења из иностранства како преуредити војску? Па сада имамо тактичке радионице и компјутерске симулације са НАТО снагама како се борити против побуњеника у држави Икс, а овамо не можемо да обуздамо ни обичну поплаву. Боримо се против пирата у Индијском океану и против терориста у Малију, а овде нам људи чекају спас на крововима својих кућа.

Посебна је прича набавка нових хеликоптера, ово што сада лети је недовољан број и то се и сада показало. Руси су нам још пре две године понудили да купимо хеликоптере Ми-171 под врло повољним условима, али творци и планери нашег буџета уопште немају одређену своту у буџету за враћање тог кредита. Вероватно се Руси питају ко је овде озбиљан, а ко није.

Народ цени своју војску по ономе што она чини за народ, народ добро зна да би она учинила и више, али да нема средства. Зашто нема средства, то је питање за политичаре. Влада Србије је затражила помоћ од Русије, ЕУ и Словеније. Из Русије и Словеније већ су стигле екипе. Да видимо шта ће да пошаље ЕУ као помоћ. Или ће нам помоћ послати НАТО? Зашто да не. Ево им прилика да окају грехове.

На крају, можемо ли веровати икоме да се ова ситуација неће поновити идуће године?

 
Мирослав Лазански
Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Катастрофалне поплаве у Италији и Француској, има мртвих и несталих (видео)

Катастрофалне поплаве у Италији и Француској, има мртвих и несталих (видео)

Незапамћене поплаве су погодиле гранични планински регион између Француске и Италије, две особе су погинуле …

Несрећа породице Милосављевић - бујица им однела 17 КОЊА

Несрећа породице Милосављевић – бујица им однела 17 КОЊА

ПОПЛАВА у Лучанима, у селу Тучково удавила је чак 17 коња породице Милосављевић, која већ …

8 Коментара

 1. eu nece valjda da gaze blato i da se kvase po nasim kaljugama oni ce doci da nam sole pamet al na crvenom tepihu:P]

 2. Sve receno je na mestu ali na kraju krajeva tesko ovom narodu sto je postradao……….

 3. Bravo Lazanski! Pravo u centar! Ko je 2005 rasformirao Upravu za vanredne situacije pri Ministarstvu Odbrane? Zasto je pripojena policiji i zasto nije kao u Rusiji posebno ministarstvo za vanredne situacije? To pitanje pokrenuti, cim prodje ova katasrofa!

 4. strategija, šta to beše, ko pomene tu stranu reč “da mu umre majka”, a ne da se nešto po tom pitanju uradi. ovde se bilo kakav rad koji se ne vidi do sledećih izbora ne radi!!! ustvari, tačka.

 5. Obožavam naknadnu pamet gospodina Lazanskog! Što nije napisao ovo ranije nego sad u pauzi između dva izbora za mis ovoga i onoga?

  • napisao je on puno toga, ali nema ko da cita! A tek oni kojima je u opisu posla!

  • napisao je on puno toga, ali nema ko da cita! A tek oni kojima je u opisu posla!

  • Gospodjo Pavic, nije bitno sta Vi obozavate kod G-dina Lazanskog ili ne. Nije bitno ni da li je on naknadno pametan, jer kao sto znate on ne odlucuje ni o cemu, ni sada, a ni ranije. On nas informise o nekim stvarima o kojima bismo znali manje bez njega I uz to da bolji ili losiji komentar, I to je sve. Jedini ko je u zadnjih 30 godina ozbiljno pokrenuo pricu o sredjivanju vodotokova u Srbiji je bio minister Bacevic I njegov kanal do Soluna, ali bio je ismejan I smenjen. Cak su kao glavni argument iznosili cinjenicu da nemamo dovoljno vode za takav kanal. Evo, sada smo videli da je ima I previse. Sve sto treba da se uradi je da se svi potoci, recice I reke usmere u taj kanal I dobili bismo dovoljno vode za kanal I vodeni izlaz na more. Imali bismo navodnjavanje bez poplava, imali bismo nesto predvidljivo. Tako, nije potrebno da G0din Lazanski resave ove problem, ali u svakom slucaju je u pravu za sve sto je izneo I iz ugla iz kog je on sagledao problem. Najlakse je bilo ciju inicijativu da se nesto popravi izvrgnuti ruglu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *