КАТАСТРОФА: Упркос мерама штедње рупа у буџету већа за 50 милијарди динара!

0
(0)

Судећи према незваничним сазнањима, у ребалансу који се пише два и по месеца пред истек године, мањак у државној каси биће значајно увећан упркос мерама штедње.

Да ли ће Музеј савремене уметности после осам година отворити врата за посетиоце само је једно питање о којем ће одлучити ребаланс овогодишњег буџета.

Колико ће у овој години заиста потрошити култура а колико остатак државе већ је стављено на папир.

Незванична сазнања медија указују да ће упркос мерама штедње, Србија, уместо са 182 и по милијарде динара у црвеном, заврштити годину са између 213 и 225 милијарди у минусу.

„Не можете да правите буџет, а да не договорите са ММФ-ом, а да желите споразум са ММФ-ом. Сад се министар Вујовић вратио из Вашингтона и донео нам је шта они траже. Ми смо спремили шта ми можемо да прихватимо. И у тај буџет улази и смањење плата и смањење пензија“, каже министар рада Александар Вулин.

Смањење плата и пензија већих од 25.000 динара представља највећу уштеду. Из буџета ће као ПИО фонду отићи око 5 и по милијарди мање него што је раније планирано, а на платама буџетских корисника биће уштеђено више од 70 милијарди динара.

Колико ће то задовољити ММФ од којег ће Србија у новембру тражити нови стенд бај аранжман.

„Србији је такав аранжман највише потребан због чињенице да је поузданост економије верификовао првокласни светски жирант. Новац који бисмо добили би у случају таквог аранжмана био више резерва и сигурносни вентил, не би био директно у употреби“, рекао је професор Београдске банкарске академије Бранко Живановић.

Због очекиваног смањења броја запослених, посебно у предузећима у реструктурирању, нацртом ребланса одвојен је додатни новац за отпремнине и друга социјална давања. Влада, међутим, заузима и нови став према употреби тог новца.

„С друге стране, итекако мислимо да се социјлана помоћ мора заслужити. Зато смо и донели одлуку, влада је донела уредбу по којој ће сви радно способни корисници социјалне помоћи морати за своју социјалну помоћ или да се образују или да раде“, каже Вулин.

У Министарству финансија кажу да се ради на последњим техничким детаљима ребаланса, те да ће се средином наредне недеље знати када ће Влада да га усвоји и проследи парламенту.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Брисел: Десетине хиљада људи демонстрира против мера штедње, полиција користи водени топ, сузавац и силу (видео)

0 (0) БРИСЕЛ – Десетине хиљада демонстраната изашло је данас на улице Брисела у протесту …

Амерички економиста: Мере штедње су потпуна глупост

0 (0) Вашингтон – Марк Блит, професор политичке економије на америчком универзитету Браун, тврди да …

6 Коментара

  1. Зар је неко очекивао да ће ова влада да смањи дефицит? Ја знам да ја нисам.

  2. Nemojte tako! Videli ste kako je samo pokisla cela vlada na paradi. Daju sve od sebe.

  3. која штедња, сиротиња земљи тешка , имао сам већу сатницу пре пет година а месо било 210 дин хало мајмуни владајући појешће вас гладан народ до коске.

  4. ma sve nesposobnjakovici vode ovu zemlju ,labusova ekipa da zavrsi zapocetu propast ove zemlje …

  5. kakvo cudo kad je drzava puna kriminala i zlocina na vlasti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend