Министре, где су ти нови запослени?

Министре, где су ти нови запослени?

Вулин је објавио да стопа незапослености у Србији пада већ седам месеци и да је тренутно на 20,3 одсто. Он је додао да је у првих осам месеци 2014. године запослено 143.660 људи и да тренд нема везе са сезонским запошљавањем.

У синдикатима неповерење према оваквој статистици. Бранислав Чанак, председник синдиката Независност каже да би осим на папиру, раст запослености морао да се види и у реалном животу или бар у буџету.

“То би се пре свега приметило на пуњењу буџета, на пуњењу ПИО фонда, здравственог фонда, а то се није десило. То значи да ти људи раде, а нико за њих не плаћа порезе и доприносе или их плаћа на неком другом месту. Србија је ове године имала дупло веће дознаке од својих грађана из иностранства, него директних страних инвестиција. Дакле, од чега су се отварала та радна места? Ко их је отварао? Где су ти инвеститори? Оно што ми видим јесте да у реалном сектору нема раста запошљавање, што значи да су запослени у јавном сектору, а то је онда стезање омче око врата читавој Србији. Национална служба за запошљавање евидентира само оне који су код ње пријављени. Кад ја одустанем од НСЗ-а јер ми се све смучило не значи да сам се запослио”, каже Чанак.

Економиста Горан НИколић каже да је рано говорити о суштинском напретку и да позитивном тренду погодује и прецизнија евиденција броја незапослених као и метод који подразумева да нисте незапослени макар посао налазили и повремено.

“У суштини незапосленост стагнира, као и запосленост и то је неко реално стање. С једне стране имам сезонски раст запослености, а с друге имамо и много бољу методологију. Један сат недељно је довољно да радите да бисте били радна снага, да би сте били онај који није незапослен. Србија има једну тенденцију да јој се смањује контигент радне снаге, а то су они који раде и који траже посао. Србији има око 30.000 мање становника, без емиграције која за додатних 10.000 смањује број становника Србије, и самим тим и то утиче да нам је у процентима мања незапосленост”, објашњва Николић.

Министар Вулин рекао је да смањивању незапослености доприноси и ригорознија контрола инспекција рада. Инспектори су од 1. јуна до 30. септембра ове године извршили 16.893 надзора код 354 послодавца после чега је запослено је 14.464 људи, рекао је Вулин.

Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Издајниче, погрешио си заставу, српску си државу укинуо на Косову и Метохији плус служиш антицивилизацији

Издајниче, погрешио си заставу, српску си државу укинуо на Косову и Метохији плус служиш антицивилизацији

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објавио је на Инстаграму део свог говора са прославе Дана српског …

Завршена расподела непокретности бивше СФРЈ: Шта је припало Србији?

Завршена расподела непокретности бивше СФРЈ: Шта је припало Србији?

На јуче и прекјуче одржаном састанку у Сарајеву окончана је расподела непокретности бивше Југославије између …

14 Коментара

  1. zaposleni su u sns-sps javnim preduzecima koji su na grbaci poreskih obveznika tj.obicnih gradjana,jedan moj drugar rece da u nasem mestu jp”vodovod” ima 300 zaposlenih i 10 radnika,a najvece investicije u poslovanju su im svake godine prosirenje parking placa,da bi novozaposleni mogli gde parkirati,a postoji i prica da moraju poraniti na posao da bi zauzeli stolicu,jer koliko ih je po kancelarijama nema dovoljno stolica za sve

  2. Ima ih u drzavnoj upravi jos 4000 savetnika.

  3. lopov kosovski lazov marioneta za prevare ,

  4. lopov kosovski lazov marioneta za prevare ,

  5. Naš problem nisu ovakvi hohštapleri, nego “goveda” koja im veruju i glasaju za njih, a nije ih malo!

  6. U javnim preduzećima i državnoj i lokalnoj upravi! 😀

  7. COVEK JE MISLIO NA ONE KOJE SU ONI ZAPOSLILI U ……

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *