fbpx

Киловати под велом тајне

0
(0)

ДЕСПОТОВАЦ – Мини електрана „Лисине“ планиране снаге 1,5 мегавата однедавно производи, и у систем ЕПС-а уноси прве киловате струје. Почетак њеног рада обавијен је велом тајне и протекао је без било какве најаве, а на машинском постројењу, које буком ремети планинску тишину на улазу у строги резерват природе Суваје и Клочанице, осим видео-камера, не постоји никакво обележје.

Ни после бројних покушаја код „надлежних органа“, нисмо успели да добијемо ближе податке о новом објекту и потврду да ли је ово постројење прикључено на мрежу ЕПС-а.

Према подацима „Србија вода“ о евиденицији водних аката о изградња мини-електрана у Србији, право за изградњу ових објеката на подручју Горње Ресаве добиле су две фирме из Београда.

Зна се да су одборници СО Деспотовац 2014. дали сагласност за изградњу мини ХЕ у сливу Ресаве, и да је ова локална заједница, која велике наде полаже у развој тиризма на овом подручју, на захтев инвеститора објавила званична саопштења, да за изградњу ХЕ „Лисине“ и „Стењевац“, чија је изградња у току, није потребна процена утицаја на животну средину.

Против изградње мини ХЕ на водотоцима Јужног Кучаја и Бељанице, у строгом резервату природе „Клисуре реке Ресаве“, била су удружења еколога, планинари и љубитељи природе, становници и сточари Стрмостена, Јеловца и других планинских села чији су вапаји да се одустане од градње ХЕ на овим малим водотоцима, остали без одговора. Они тврде да Завод за заштиту природе Србије никада није дао дозволу да се „промени слика биљног и животињског света на Бељаници“.

Најава Владе Србије да се Бељаница са „недирнутим“ природним лепотама и бројним још неиспитаним пећинама ускоро прогласи новом туристичком зоном Србије, у тренутку када приобаље горњег тока Ресаве, од рудника Водна до Стењевца, за укопавање потисних цевовода, руше снажне грађевинске машине, делује нестварно.

Г. М. ЗОРИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србију до краја године чека још три милијарде евра Вучићевог новог дуга

5 (2) Други пакет помоћи привреди који обухвата двомесечну исплату 60 одсто минималне зараде, што …

Како Весићево “Око соколово” пуни џепове напредњака Мијаиловића и Горана Весића

0 (0) Јавна набавка београдског Паркинг сервиса за куповину џипова „Ранге Ровер“, расписана је са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *