fbpx
Насловна / Србија / Киловати под велом тајне
Киловати под велом тајне 1

Киловати под велом тајне

ДЕСПОТОВАЦ – Мини електрана „Лисине“ планиране снаге 1,5 мегавата однедавно производи, и у систем ЕПС-а уноси прве киловате струје. Почетак њеног рада обавијен је велом тајне и протекао је без било какве најаве, а на машинском постројењу, које буком ремети планинску тишину на улазу у строги резерват природе Суваје и Клочанице, осим видео-камера, не постоји никакво обележје.

Киловати под велом тајне 2Киловати под велом тајне 3Ни после бројних покушаја код „надлежних органа“, нисмо успели да добијемо ближе податке о новом објекту и потврду да ли је ово постројење прикључено на мрежу ЕПС-а.

Према подацима „Србија вода“ о евиденицији водних аката о изградња мини-електрана у Србији, право за изградњу ових објеката на подручју Горње Ресаве добиле су две фирме из Београда.

Зна се да су одборници СО Деспотовац 2014. дали сагласност за изградњу мини ХЕ у сливу Ресаве, и да је ова локална заједница, која велике наде полаже у развој тиризма на овом подручју, на захтев инвеститора објавила званична саопштења, да за изградњу ХЕ „Лисине“ и „Стењевац“, чија је изградња у току, није потребна процена утицаја на животну средину.

Против изградње мини ХЕ на водотоцима Јужног Кучаја и Бељанице, у строгом резервату природе „Клисуре реке Ресаве“, била су удружења еколога, планинари и љубитељи природе, становници и сточари Стрмостена, Јеловца и других планинских села чији су вапаји да се одустане од градње ХЕ на овим малим водотоцима, остали без одговора. Они тврде да Завод за заштиту природе Србије никада није дао дозволу да се „промени слика биљног и животињског света на Бељаници“.

Најава Владе Србије да се Бељаница са „недирнутим“ природним лепотама и бројним још неиспитаним пећинама ускоро прогласи новом туристичком зоном Србије, у тренутку када приобаље горњег тока Ресаве, од рудника Водна до Стењевца, за укопавање потисних цевовода, руше снажне грађевинске машине, делује нестварно.

Г. М. ЗОРИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Александар Обрадовић: "Председник Србије је знао за криминал у Kрушику" 13

Александар Обрадовић: „Председник Србије је знао за криминал у Kрушику“

Документи који су објављени о умешаности оца министра полиције Небојше Стефановића са трговином оружјем само …

Држава „Крушику“ забранила уговорени посао са Јерменијом, а пар месеци касније га одобрила приватној фирми 14

Држава „Крушику“ забранила уговорени посао са Јерменијом, а пар месеци касније га одобрила приватној фирми

Фабрика оружја „Крушик“ остала је без посла вредног више милиона долара јер је држава одбила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *