fbpx

КиМ: Како уновчити злочиначки подухват

0
(0)

Фирма Олбрајт капитал менаџмент, у власништву бивше америчке државне секретарке Медлин Олбрајт, ушла је у најужи избор за продају 75 одсто телефоније Косова.

На тендеру је конкурисало осам компанија, а међуминистарска радна група је одлучила да се за даљи ток процеса продаје квалификовало пет компанија – међу којима и АЦМ, у сарадњи са Телекомом Португалије.

Учешће компаније Медлин Олбрајт на тендеру за приватизацију ПТК је у јавности у Приштини дочекано с одобравањем, с обзиром на чињеницу да је она ту велики ауторитет због улоге САД – док је она била државна секретарка – у дешавањима на Косову и Метохији 1998. и 1999. године, преноси Тањуг. 

У косовском министарству за економски развој истичу, међутим, да ће се у поступку приватизације максимално поштовати законски услови и документација за тендер, те да сви имају исте шансе. 

У саопштењу МЕЗ о преквалификацијама се истиче да је пет компанија испунило све законске, финансијске и техничке услове. 

Тендер за приватизацију требало би да буде оглашен крајем августа или почетком септембра, а рок за доставу понуда је средина новембра. 

У косовском министарству економског развоја истичу да очекују да до краја године окончају целокупни поступак приватизације и да у у првој половини следеће године компанија која буде победник на тендеру презуме 75 одсто акција ПТК-а. 

АЦМ је основана 2003. године, а од 2007. године има инвестиционе фондове широм света вредне више од 600 милиона америчких долара, а руководи имовином од око 700 милиона долара. 

Португал телеком, са којима је компанија ушла у трку за приватизцију ПТК, делује у неколико земља света и има годишње приходе од четири милијарде евра.

Међутим, има и оних који негодују. Наиме, с обзиром да питање власништва косовског Телекома још није решено са Телекомом Србије, а продаји Пошта и телекомуникације Косова (ПТК) противе се и радници и неке политичке странке на Косову. 

После прошлогодишњег „подстицаја“ који је дошао од америчке државне секретарке Хилари Клинтон, лично, ипак је окончан предквалификациони тендер – а у најужем избору компанија које би да купе 75 одсто косовског оператора нашла се и компанија бивше државне секретарке САД Медлин Олбрајт. 

Септембра 2010, косовско министарство за економију и финансије саопштило је да је пет међународних телекомуникационих компанија заинтересовано за приватизацију – Хрватски телеком (у већинском власништву Дојче телекома из Немачке), Алб телеком из Албаније (у већинском власништву Калик групације и Турк телекома из Турске), Ораском телеком из Египта, Телеком Аустрије и Сабафон из Јемена. 

Телеком Србија је тада затражио од тих компанија да повуку своје понуде, јер се ради о – како је наведено – отетој имовини Телекома Србија. У писму које је Телеком Србија послао операторима наведено је да ће, уколико се обави било каква трансакција са његовом отетом имовином на Косову и Метохији, српска компанија предузети све правне мере „пред судовима седишта понуђача, као и пред европским јурисдикцијама“. 

Телеком Србија је месец дана раније, августа 2010, у лондонском „Фајненшел тајмсу“ објавио упозорење могућим купцима да је реч о имовини насталој узурпацијом власништва и да ће се свим правним средствима борити против оних који се одлуче на куповину.

У косовској влади, како је писала приштинска штампа, очекивали су да би ПТК могли да продају за суму од 300 до 600 милиона евра. 

Продаја Телекома Косова покушана је 13. септембра 2010, али се није јавио ниједан заинтересовани купац. 

У октобру 2010., стратегија косовске владе за продају 75 одсто акција ПТК је у косовској скупштини усвојена без кворума, дан после посете Хилари Клинтон, а опозициони посланици су најављивали изношење случаја пред Уставни суд Косова, док су аналитичари упозоравали да је та одлука нелегална. 

Медији у Приштини су извештавали да је приватизација ПТК поделила владајућу колицију и допринела изласку Демократског савеза Косова из Владе Косова, чиме је Косово уведено у институционалну кризу, а марта 2011, опозиционе странке косовских Албанаца најавиле су протесте уколико влада не избаци приватизацију ПТК из буџета.

ПТК има преко 1,2 милиона корисника мобилне телефоније и опслужује око 84.000 линија у фиксној мрежи. Године 2009, ПТК забележио је приходе од 145 милиона евра и нето добит од 44 милиона евра. Према стању из 1999. године, само опрема „Телекома“ у фиксној телефонији на Косову и Метохији вредна је више од 77 милиона евра, а имовина „Телекома Косова“ – према подацима „Телекома Србије“ – представља 7,5 одсто укупне имовине „Телекома Србије“.

У октобру прошле године, на тендеру се појавио само један понуђач – Телеком Аустрије, пошто се Хрватски телеком повукао. 

Испоставило се да су незванична сазнања бечког дневника о неучешћу Аустријанаца у тендеру на Косову тачна, а прошле седмице окончан је предквалификациони тендер за ПТК и – показало се да је у најужи избор ушла и компанија „Олбрајт капитал менаџмент“ (Албригхт Цапитал Манагемент, АЦМ), чији је један код највећих акционара бивша америчка државна секретарка Медлин Олбрајт. 

Приватизацијом ПТК косовска влада је планирала да обезбеди 300 милиона евра, потребних за градњу ауто пута од Врбнице, на граници са Албанијом, до Мердара на административној линији са Србијом, чију је градњу започео америчко-турски конзорцијум Бехтел-Енка, известили су медији у Приштини.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Болесна Вучићева услуга браћи арапима и поклон Етихаду: Пијте браћо, све Србија плаћа

5 (5) Србија је кроз директне субвенције већ уложила око 100 милиона евра у „Аир …

Кинези у околини Бора уз помоћ Вучићевог режима тероришу и пљачкају локално становништво

5 (8) “Тржишна цена шумског земљишта износила је 557 динара по квадратном метру, па је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *