Ко ће покуповати српске бање у власништву ПИО фонда?

0
(0)

Приватизација бања један је од најављених приоритета нове владе. Држава намерава да уђе у јавно-приватна партнерства, а где је могуће да изађе из власништва.

Пре изласка на тржиште и потенцијалне приватизације мораће да се утврди чије су власништво најинтересантније бање у Србији.

Лечење, опуштање, рехабилитација или одмор. У зависности од природног богатства али и способности руководста поједине бање у Србији раде на побољшавању здравља али и профита, док друге стварају чист губитак. План је да бањама управља или држава или нови приватни власник. Капацитети постоје, остаје још да се утврди начин како да бањско-здравствени туризам постане рентабилнији.

„Прво желимо да са Министарством здравља и Министарством за рад и социјалну политику утврдимо шта су њихови приоритети, шта је оно што они мисле да остане у држави а шта би могло да се приватизује. Видећемо да један део бања приватизујемо. Решићемо пре свега имовинско правне односе јер то је предуслов да би могли да изађу на тржиште као што је и решавање проблема са ПИО“, навео је министар привреде Горан Кнежевић.

Управо проблем са ПИО могао би да успори потенцијалне инвеститоре. Фонд увелико судским путем утврђује свој део власништва у објектима који су изграђени средствима из доприноса запослених пре неколико деценија. Правоснажним пресудама окончано је 15 судских спорова и то у корист Фонда, а води се још 12 спорова за утврђивање власништва.

У току је још 12 судских спорова за утврђивање власништва над објектима следећих специјалних болница:
„Рибарска Бања“ Крушевац, „Гејзер“ Сијаринска Бања, „Врањска Бања“ Врање, „Бујановачка Бања“ Бујановац,„Селтерс“ Младеновац, „Др Мирослав Зотовић“ Београд, „Бања Јунаковић“ Апатин, „Бања Кањижа“ Кањижа, „Буковичка Бања“ Аранђеловац, „Др Боривоје Гњатић“ Сланкамен, „Термал“ Врдник и ХТП „Бања Ковиљача“ Лозница.

У ПИО објашњавају да управљају својом имовином у складу са интересима државе и државном стратегијом развоја бањског туризма, припремајући се за сва потенцијална решења.

„Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање је 2006. године покренуо 27 судских поступака ради утврђивања права својине на објектима специјалних болница изграђених, пре више од четири деценије, средствима из доприноса запослених, а за намене рехабилитације корисника и осигураника, лечење и превенцију инвалидности. Нису у питању тужбе против државе, већ судски поступци да би се одредило колико је шта и чије власништво и да би се задржала намена због које су објекти и изграђени, а то је рехабилитација и превенција инвалидности“, наводио ПИО.

Продаји бања противи се Удружење синдиката пензионера. Њихова процена је да имовина Фонда, у којој су и бање, вреди пет милијарди евра. Синдикат пензионера тражи да Фонд ПИО добије право да управља својом имовином, уместо да је држава продаје како би се смањиле дотације за исплату пензија.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kо ће прекинути „пословање“ премијерке са братом Игором?

4.4 (32) Игор, брат премијерке Ане Брнабић од државе добио послове вредне преко 40 милиона …

Клан Брнабић наставља бесомучно да пљачка Србију

4.3 (6) Председник Србије Александар Вучић предложио је досадашњу премијерку Ану Брнабић за мандатара за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend