Kоја је улога Зоране Михајловић и њеног ујака у свеопштем нападу на природна богатства и литијум у Србији?
фото: АТАИмагес/Милош Тешић

Kоја је улога Зоране Михајловић и њеног ујака у свеопштем нападу на природна богатства и литијум у Србији?

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, рекла је да министарство које води није издало ниједно одобрење за геолошка истраживања предузећу „Еуро Литхиум Балкан д.о.о.“ из Ваљева, већ је напротив укинуло три од укупно пет одобрења која су издата овом предузећу у периоду од 2016. до 2019. године. Подсетимо, удружења Kоалиција против корупције у животној средини, Пакт и Не дамо Јадар саопштила су да је “предузеће ‘Еуро Литхиум Балкан’ које има истраживачку дозволу за истраживање присуства литијума на териоторији Ваљева, ангажовало предузеће ‘Зајача инг’ чији је власник Милутин Бојић, рођени ујак министарке Михајловић, чиме је озбиљно нарушен интегритет функција које обавља Зорана Михаиловић.

Михајловићева је, поводом саопштења удружења Kоалиција против корупције у животној средини, Пакт и Не дамо Јадар, у којем су изнете тврдње о наводном “нарушавању интегритета функција које обавља”, нагласила да избор фирми које ангажују компаније које добију истражна права није у надлежности Министарства, већ их бирају саме компаније на основу јавног позива.

„Јасно је да неистине које су изнели представљају напад на мене због тога што подржавам пројекат ‘Јадар’. Без обзира на све нападе, одлуке о пројекту ‘Јадар’ доносиће се кад буду завршене све студије у вези за заштитом животне средине, а последњу реч имаће грађани на референдуму, а не појединци и организације које нападима на мене и изношењем неистина покушавају да га опструирају“, рекла је Михајловићева у одговору који је достављен.

Kомпанија „Еуро Литхиум Балкан д.о.о.“ (која је раније пословала преко предузећа „Геомин Цонсултинг д.о.о.“, Београд), поседовала је и поседује следећа одобрења за примењена геолошка истраживања:

Од издатих пет одобрења у периоду од 2016. до 2019. предузећу „Еуро Литхиум Балкан”, од формирања новог Министарства рударства и енергетике у октобру 2020. године, три одборења су укинута током 2021. године за истраживања на територији Лознице, Мионице и Љига, док су важећа два одобрења, за геолошка истраживања на територији Ваљева, Мионице, Уба и Лајковца.

Министарство рударства и енергетике Републике Србије, решавајући по захтеву привредног друштва „Еуро Литхиум Балкан д.о.о.“ за одустајање од геолошких истраживања је 15. 4. 2021. године издало решење којим престаје да важи решење бр. 310-02-844/2016-02, које је уручено компанији 26. 10. 2018. и којим је предузећу „Геомин Цонсултинг д.о.о.“ (сада компанија „Еуро Литхиум Балкан д.о.о.“ из Ваљева), одобрено извођење геолошких истраживања литијума, бора, натријума, стронцијума и пратеће асоцијације елемената на ширем подручју Бадање, на истражном простору 2203, који се налази на територији општине Лозница.

Министарство рударства и енергетике Републике Србије, решавајући по захтеву привредног друштва „Еуро Литхиум Балкан д.о.о.“ за одустајање од геолошких истраживања је 15. 4. 2021. године издало решење којим престаје да важи решење бр. 310-02-845/2016-02, које је уручено компанији 29. 10. 2018. и којим је предузећу „Геомин Цонсултинг д.о.о.“ (сада компанија „Еуро Литхиум Балкан д.о.о.“ из Ваљева), одобрено извођење геолошких истраживања литијума, бора, натријума, стронцијума и пратеће асоцијације елемената на ширем подручју Јадра, на истражном простору 2204, који се налази на територији општине Лозница.

Министарство рударства и енергетике Републике Србије, решавајући по захтеву привредног друштва „Еуро Литхиум Балкан д.о.о.“ за одустајање од геолошких истраживања је 17. 6. 2021. године издало решење којим престаје да важи решење бр. 310-02-843/2016-02 за извођење геолошких истраживања литијума, бора, натријума, стронцијума и пратеће асоцијације елемената на ширем подручју Љига и Мионице.

На територији општине Ваљево Министарство рударства и енергетике је одобрило геолошка истраживања литијума и бора привредном друштву „Еуро Литхиум Балкан д.о.о.“ из Београда (истраживање одобрено привредном друштву „ГеоМинЦонсултинг д.о.о.“ из Београда, 29. 5. 2019. године у АПР-у извршена је промена имена) на следећим истражним пољима:

Решењем бр. 310-02-00827/2015-02 од 31. 7. 2015. године, одобрена су геолошка истраживања бора са пратећом асоцијацијом елемената (Ли, Ср, на, Ца) на подручју Ваљевско-мионичког басена, док је 2018. године одобрен први наставак истраживања, сходно Закону о рударству и геолошким истраживањима („Сл. гласник РС”, бр. 101/2015), са роком истраживања до 31. 10. 2021. године. Истраживања се изводе на територији општина Ваљево и Мионица.

Решењем бр. 310-02-00282/2018-02 од 15. 3. 2019. године, одобрена су геолошка истраживања литијума, бора, натријума, стронцијума и пратеће асоцијације елемената на локалитету Ваљево север, са роком важења до 13. 6. 2022. године. Истраживања се изводе на територији општина Лајковац, Ваљево, Мионица и Уб.

Случај ујак

„Предузеће „Еуро Литхиум Балкан“ које има истраживачку дозволу за истраживање присуства литијума на териоторији Ваљева, ангажовало је предузеће „Зајача инг“ чији је власник Милутин Бојић, рођени ујак министарке Михајловић, чиме је озбиљно нарушен интегритет функција које обавља Зорана Михаиловић“, саопштила су удружења Kоалиција против корупције у животној средини, Пакт и Не дамо Јадар.

Удружења наводе да је управо Министарство за заштиту животне средине здало компанији Еуро литијум Решење о одобрењу истраживачких радова, па се и јавност са правом пита да ли је потом компанија Еуро Литијум вратила на овај начин контра услугу министарки рударства?

„Постоје и бројна сведочења мештана долине Јадра да је управо иста фирма изводила истражна бушења и за компанију Рио Тинто, али се нико својевремено није сетио да забележи ове догађаје, па конкретних доказа осим сведочења мештана нема“, наводи се у саопштењу.

Удружења грађана Kоалиција против корупције у животној средини, Пакт и Не дамо Јадар траже од министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић да под хитно поднесе оставку на место потпредседнице Владе Србије и ресорне министарке, због очигледног нарушавања интегритета функција које обавља.

Напомиње се и да је компанија ујака Зоране Михајловић од 2012. године сарађивала је и добијала јавне набавке од Електро привреде Србије – Београд и рударског басена Kолубара доо – Лазаревац у укупној вредности од 689.554

„Сада је уз конкретне доказе из Луковца код Ваљева додатно компромитован и пројекат Јадар“ уз бројне скандале који прате реализацију пројекта Рио Тинта. Удружења у заједничком саопштењу сматрају да планирана истраживања у Ваљеву, Јагодини, Горњем Милановцу, Пожеги и Kрагујевцу имају за крајњи циљ ископавање литијума, док се хемијска прерада планира само у Лозници. Актуелна министарка и потпредседница Владе Србије дугује одговоре јавности на питање „Kоја је улога ње и њеног рођеног ујака у свеопштем нападу на природна богатства и литијум у Србији“? У озбиљним правним државама компромитација интегритета функционера, неминовно би водила ка оставци, а на Тужилаштву би било да утврди да ли у таквим случајевима има и елемената прикривене корупције“, закључују из еколошких удружења.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Писмо мештана Јадра Прoфитирију: Јесте ли продали црквени комплекс Рио Тинту?

Писмо мештана Јадра Прoфитирију: Јесте ли продали црквени комплекс Рио Тинту?

Мештани долине Јадра пре мање од две недеље обратили су се писмом патријарху Српске православне …

Отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу: Дајемо вам ултиматум!

Отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу: Дајемо вам ултиматум!

Покрет Еколошки устанак упутио је писмо првом човеку државе, поводом доношења два нова закона у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *