fbpx

КОКЕЗА ОПЕТ ЗГРНУО ПАРЕ: Од државе узео 53 милиона за фотеље и столице!

0
(0)

Славиша Кокеза, члан СНС и председник Фудбалског савеза Србије (ФСС), склопио је са државом посао вредан 53,4 милиона динара, и то само месец дана пре него што је продао своју фабрику намештаја „Еуросалон“, открива Курир!

Наиме, Управа за заједничке послове републичких органа потписала је 12. јуна 2017. оквирни споразум о куповини намештаја од конзорцијума фирми у којем је Кокезин „Еуросалон“, али и „Матис“, предузеће у власништву Драгомира Лазовића, који је и потпредседник ФСС и председник Заједнице суперлигаша.

Чивилуци, ормани…

По том договору, „Еуросалон“ и „Матис“ су дужни да Управи испоруче намештај вредан 53,4 милиона динара, којим ће потом бити опремљена многа министарства, Владине канцеларије, управе, али и републичко тужилаштво.
На списку намештаја који је држава купила од Кокезе и Лазовића налазе се столови, столице, чивилуци, ормани, фотеље… За плочасти канцеларијски намештај издвојено је 35,5 милиона динара, док ће радне столице и фотеље коштати 17,9 милиона, што је укупно 53,4 милиона динара, а све то без ПДВ. Од ове суме, највећи део одлази управо „Еуросалону“.

Саговорници Курира оцењују да је сумњиво што је милионски посао додељен баш конзорцијуму у ком је Кокеза, који се јавно хвали да је пријатељ са шефом СНС.

Економиста Милан Ковачевић каже да је потребно строже поштовање прописа.

– Ако је тендер био по свим прописима, па је овај конзорцијум дао баш најповољнију цену, то би било у реду, али обично се тако не догађа. Морамо више поштовати тржишне принципе и онда би било мање могућности да се некоме намести посао – каже Ковачевић, док Драган Добрашиновић из Коалиције за надзор јавних финансија сматра да је „симптоматично то што људи блиски власти добијају велике и озбиљне послове“, али додаје да то не мора да значи и да је нерегуларно.

Масне зараде

Подсетимо, „Еуросалон“ је почетком године имао уносне послове и са Аеродромом „Никола Тесла“, од којег је зарадио 32,5 милиона динара. Такође, Кокезина фирма је претходне две и по године, колико је била у његовом власништву, сарађивала и са многим другим државним установама, међу којима су министарства, Влада, амбасаде, општине, Народна банка, Управа царине, „Путеви Србије“, ЕДБ… Он је „Еуросалон“ продао почетком јула, и то Слободану Квргићу, човеку од ког га је раније и купио.

Кокезин пут: Од угоститеља до милионера

– Председник ФСС и члан СНС
– Годинама се бавио угоститељством и хотелијерством

– Власник кафића и фирме „Сениор тим“, која се бави трговином рачунарске опреме и софтвера
– Од доласка СНС на власт зарада његових фирми нагло расте
– Поједини тврде да је власник „Проинтера“, фирме која има милионске послове с државом

Куповина сарадника
Купује мир у Фудбалском савезу?

Када је реч о овом послу, симптоматично је да су га добили Кокеза и Лазовић, који, осим што тргују намештајем, имају и кључне позиције у Фудбалском савезу Србије. Познаваоци прилика сматрају да је Кокеза у овај милионски посао увукао Лазовића како би у потпуности задобио његову подршку, односно задужио га да буде на његовој страни уколико некад дође до побуне у ФСС.

 

фото: Курир

Курир / Екипа Курира

Фото: Марина Лопичић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кинези у околини Бора уз помоћ Вучићевог режима тероришу и пљачкају локално становништво

5 (8) “Тржишна цена шумског земљишта износила је 557 динара по квадратном метру, па је …

Институту Бебе Поповића милиони из буџета за промоцију лабораторије која већ постоји

5 (9) Фирма коју води Владимир Беба Поповић добила је новац за медијску промоцију отварања …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *