Србија

Комисија за испитивање узрока пада хеликоптера Ми-17 завршила рад, налаз – тајна

Комисија за испитивање узрока пада хеликоптера Ми-17, када је реч о евентуалним пропустима у војним процедурама, је завршила рад али њен налаз – није објављен. Како је саопштило Министарство одбране, извештај је прослеђен Вишем јавном тужилаштву у Београду, које води поступак поводом најтеже ваздухопловне несреће у новијој историји Србије, у којој је погинуло седам особа.

– Напомињемо да је тачком 20. Упутства о класификовању, извештавању, евиденцији и анализи ванредних догађаја и догађаја у Министарству одбране и Војсци Србије, прописано да у случајевима када истражни поступак воде надлежни државни истражни органи, право информисања јавности о околностима, узроцима и одговорности за ванредни догађај у Министарству одбране и Војсци Србије је у њиховој надлежности – наводи Министарство одбране разлог због којег налаз није могао да буде саопштен јавно.
Комисија коју је у суботу формирао начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић је, објашњава се у саопштењу, имала задатак „да утврди околности настанка ванредног догађаја удеса хеликоптера Ми-17 и евентуалну одговорност војне организације”.

У саставу ове комисије била су шесторица припадника Војске Србије, експерти у областима релевантним за утврђивање околности настанка ванредног догађаја, од употребе снага, преко одржавања ваздухоплова до оспособљености посаде.

Као што је објављено на конфенернцији за новинаре после удеса, постоји још једна комисија, коју је формирао генерал-мајор Ранко Живак, командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране (РВ и ПВО), а чији задатак је да испита евентуалне техничке узроке несреће. Ова комисија свој рад треба да заврши до 30. марта.
И извештај ове друге комисије биће предат тужилаштву које, на основу тих извештаја и других података, треба да утврди да ли постоји нечија кривична одговорност због пада Ми-17.

У несрећи која се десила прошлог петка код београдског аеродрома „Никола Тесла”, приликом превоза тешко оболелеог новорођенчета, погинули су четворица чланова посаде хеликоптера, двоје здравствених радника и беба за чији живот су се борили.

Политика

Оцените текст

оментара

    1. Dubravka, bil vi spavali mirno da naredjujete sudovima, vojsci i policiji, imate imunitet i po miliona eura mesecnu platu, koliko otprilike ima svaki politicar kad se sve sabere? Zabole njih i za narod i za te ljude, a pogotovo za to dete.

  1. Докле Вучић “стручно” не процени рад комиси то ће бити тајна. Тај нарцис колико год се трудио и глуматао близу је свог краја како он тако и сва његова лоповска дружина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!