КРАЂА ТОПОВА: Пљачка на распродаји две касарне у Србији

0
(0)

Војнобезбедносна агенција обавештена је недавно о наводној крађи приликом продаје расходованих противавионских топова из две касарне у Србији.

Извор из војних структура наводи да се истражују дојаве о малверзацијама са продајом расходованих троцевних топова калибра 20 милиметара, који су из касарне у Неготину пребачени у војни објекат у Смедеревској Паланци, где се растављају на комаде и продају у старо гвожђе.

Спорно је то што се ови топови приликом продаје наводно заводе по знатно мањој тежини од стварне, што отвара могућност да се неко знатно угради, а на штету државе, сазнаје Ало!.

– Средства која су вишак, 115 троцевних топова калибра 20 милиметара, из касарне у Неготину која припада сабирнопродајном центру у Нишу, пребацили су у Смедеревску Паланку, која се налази на територији која припада Београдском сабирнопродајном центру. Иако су иста средства могла да се продају у Неготину и да војска нема трошак да превози топове, они су ипак претерани војним камионима у другу касарну где се фалсификује њихова тежина. Сваки од тих топова је тежак 310 килограма, а они их секу и извозе из касарне, приказујући да су топови тешки 100 килограма и тако их плаћају три пута мање него што вреде – стоји између осталог у допису.

Наводно је покушано и да се један топ прокријумчари цео, без сечења, али је то откривено и спречено.

– У Смедеревској Паланци налази се 128, а у складишту у Неготину 577 противавионских (ПА) топова 20мм који су расходовани по решењима надлежне управе Министарства одбране. За онеспособљавање расходованих ПА топова ангажована су предузећа која су закључила уговоре за откуп секундарних сировина – фурде у 2014. години. Претходно су прибављене писане сагласности предузећа да задатак реализују о свом трошку (деформисање и сечење виталних делова наоружања, цеви, затварача и осталих делова и склопова, тако да се не могу користити за израду ватрених направа).

Онеспособљавање расходованих ПА топова извршено је на основу регулативе Управе за логистику Генералштаба Војске Србије и Упутства за уништавање наоружања Техничког ремонтног завода Чачак.

Упутство је достављено и предузећима „Троглав“ из Темерина и „Феропромет“ из Параћина, а на нивоу складишта извршена је обука са представницима наведених фирми. Стручни представник ТРЗ „Чачак“ ангажован је приликом контроле правилности онеспособљавања расходованих ПА топова, на почетку и по окончању задатка. Предузећа су ангажована уз надзор и сталну контролу у раду. На нивоу Команде складишног батаљона је формирана комисија која је вршила контролу, уз преглед и евидентирање сваког топа појединачно након уништавања. По завршетку процеса установљено је да су ПА топови онеспособљени у складу са прописаним процедурама – стоји у званичном одговору Министарства одбране.

 

ало.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Игор Брнабић извукао преко 100 милиона из министарства правде

5 (2) Kомпанија Асеко, чији је директор брат премијерке Игор Брнабић, поред милионског посла са …

Брнабићи арче српски буџет и народне паре а Срби ћуте као да су уместо мајчине сисе сисали к….

4.4 (7) Мултинационална компанија „Асеко“ приходовала је у периоду од 1. јануара 2019. до 31. …

15 Коментара

 1. Шта очекивати кад је министар војни керамичар?

 2. Шта очекивати кад је министар војни керамичар?

 3. A Pitajte Sutanovca i Tadica Djavoljeg Segrta

 4. A Pitajte Sutanovca i Tadica Djavoljeg Segrta

 5. ОХОХО, КОЛИКО ЈЕ ТАКВИХ ПЉАЧКИ БИЛО, И НИКО ОДГОВАРО НИЈЕ. НЕЋЕ НИ ЗА ТУ. КАД БИ МОГЛА ЖЕЛЕЗАРА У СМЕДЕРЕВУ ДА ИСПРИЧА ПРИЧУ СВОЈУ.

 6. ОХОХО, КОЛИКО ЈЕ ТАКВИХ ПЉАЧКИ БИЛО, И НИКО ОДГОВАРО НИЈЕ. НЕЋЕ НИ ЗА ТУ. КАД БИ МОГЛА ЖЕЛЕЗАРА У СМЕДЕРЕВУ ДА ИСПРИЧА ПРИЧУ СВОЈУ.

 7. Jbt. a pločice niko ne dira….
  Još malo pa će i raketne bacače da pokradu za neku seljačku svadbu, da prangijaju.

 8. Jbt. a pločice niko ne dira….
  Još malo pa će i raketne bacače da pokradu za neku seljačku svadbu, da prangijaju.

 9. Pocelo je! To se i ocekivalo dolaskom Gasica na celo ministarstva! Cuj pricu VBA saznala tek kad se neko dobro obogatio, a gde su bili kad se to radilo? Zakljucak je jednostavan Gasic je Gasic, odnosno svercer ostaje svercer za uvek samo se asortiman prosiruje!

 10. SVE OTISLO KOD SIPTARA MOGU DA SE KLADIM

 11. PA CELA SRBIJA JE OPLJACKANA OD VLASTI I 126 PARTIJSKIH POSLUSNIKA KOJE ZOVU POSLANICI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend