Економија

КРЕТЕНИЗАМ! Вучић по налогу ММФ-а новим изменама закона о пољопривредном земљишту дозвољава продају земље странцима

НОВИ САД – Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислав Богарошки оценио је данас да се изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту уводе нова и радикална решења чији ефекти неће бити добри за пољопривреднике у Војводини.

“Од укупног фонда државног земљишта већина и најзанимљивије се налази на територији Војводине, а око 70 одсто свих корисника су физичка лица и треба водити рачуна о њиховим интересима, иначе ће се створити армија незапослених, што никоме неће донети добро”, поручио је Богарошки.

Богарошки је на округом столу у Скупштини Војводине о изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту рекао да су на скуп позвани пољопривредни произвођачи, удружења и представници министарства, јер се предлажу нови институти.

“Отвара се могућност продаје државног земљишта и давања правним лицима у дугорочни закуп по 30 година и то 30 одсто земљишта у свакој локалној самоуправи. Ми ту причамо о 120.000 хектара које би требало директном погодбом са правним лицима дати у дугорочни закуп, из чега су искључена физичка лица, односно регистрована пољопривредна газдинства”, рекао је Богарошки.

Он је додао и да се нада да је укидање средстава локалним самоуправама и Аутономној покрајини Војводини од закупа земљишта само “техничка грешка” у предложеном документу и да ће она већ данас бити исправљена.

Државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Жељко Радошевић истакао је да је та институција озбиљно прихватила иницијативу да се разговара о предлогу закона и да је намера министарства да Влади Србије упути најбоља могућа решења, због чега је у саму израду укључило и асоцијације пољопривредника.

“Приметили смо одређене мањкавости у примени постојећег закона, што је био разлог за измене и допуне. Чак 49 одсто пољопривредног земљишта по правилу није било предмет лицитација, остајало је необрађено, односно било је предмет узурпације и злоупотребе”, навео је Радошевић.

Он је додао да су у циљу боље правне заштите пољопривредног земљишта предвиђене строже казне за “узурпаторе”, али и неодговорне локалне самоуправе и навео да “се око 15 милиона евра годишње губи због злоупотреба државног пољопривредног земљишта”.

Секретар Удружења полјопривреде, прехрамбене индустрије и водопривреде Привредне коморе Војводине Ђорђе Бугарин оценио је да предложене измене закона нису обухватиле обавезу Србије да грађанима Европске уније од 2017. године омогући да постану власници земљишта у Србији под истим условима као и грађани Србије.

Он је оценио да у предложеним изменама и допунама постоји “субјективистички приступ”, јер се њима не дефинише састав комисија које ће одлучивати којем се инвеститору даје земљиште, као и на који ће се начин инвеститори бирати.

“Поставља се и питање да ли ће локалне самоуправе чекати са продајом пољопривредног земљишта док не обезбеде тог инвеститора и уступе му земљиште које њему одговара”, навео је Бугарин.

 

РТВ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Usvim razvijenim zemlama sveta prednost ma svoj narod jer je narod postavio VLADU .al kod nas je drukse vladu su postavile strane sile zato niko I ne pita narod nista?dole sa njima menjaj te djubrad zemlja mora ostati narodu.

  2. Вучић нема ту ингеренцију и то овалшење по Уставу и закону Србије јер својим присуством испуњава “ИЗВРШНУ ВЛАСТ Србије”, тако да то правно неће опстати. Све у своје време. Како сеје тако ће и пожњети. позз. ДРАГАНешковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!