Више од 1.800 српских научника из земље и света тражи независну комисију са Стефановићев докторат

Више од 1.800 српских научника из земље и света тражи независну комисију са Стефановићев докторат

Потписници петиције траже и да се убудуће све мастер и докторске дисертације стечене на универзитетима у Србији, како приватним тако и државним, објављују у електронској форми, како би биле доступне широј академској јавности
ВИШЕ од 1.800 научника и универзитетских радника из Србије и иностранства подржало је Петицију о заштити академске части у Србији, која је прослеђена ресорном министарству, Националном савету за високо образовање, Националном савету за научни и технолошки развој, Конференцији универзитета Србије и Комисији за стицање научних звања.

Петицију, која је организована посредством Интернета, на адресе поменутих институција је упутио професор криминологије на Универзитету Јужног Мејна Душан Бјелић.

Петицијом се даје подршка научним радницима који су посредством веб-сајта „Пешчаник” указивали на неетичке радње у делу универзитетске заједнице Србије и иницирали дебату о кључним питањима која се тичу вишегодишњег урушавања образовног система Србије и њене академске заједнице.

Потписници петиције позивају надлежне институције, пре свега Министарство просвете, науке и технолошког развоја, да без одлагања формира независну академску комисију, сачињену од угледних и некомпромитованих професора из Србије и иностранства, која би дала одговоре на тврдње о плагираним деловима, као и научном квалитету, докторске дисертације министра Небојше Стефановића.

Петицијом се захтева и преиспитивање акредитације Мегатренд универзитета, нарочито за додељивање звања доктора наука, имајући у виду индиције о бројним кршењима етичких норми.

Захтева се такође да се у будућности испитају сви случајеви ове природе, како на приватним тако и на државним универзитетима и да се приликом акредитације универзитетских програма нарочито узму у обзир поштовање етичких стандарда и правила и поседовање одговарајућих механизама за испитивање сваке озбиљне индиције о кршењу етичких норми.

Потписници петиције траже и да се убудуће све мастер и докторске дисертације стечене на универзитетима у Србији, како приватним тако и државним, објављују у електронској форми, како би биле доступне широј академској јавности.

Потписници петиције, такође, позивају све институције и учеснике у дебати да овом проблему приступе одговорно и да га не представљају као политичко, већ као академско питање.

Петиција и потписи су доступни на: http://www.petitions24.com/plagijati_i_doktorati

Међу потписницима је 1.029 припадника научне заједнице из Србије и 451 припадник научне заједнице из иностранства, а подршку је дало још 1.532 људи који нису научни радници, а који су махом дипломци универзитета у Србији, студенти, или су на други начин везани за универзитет или високо образовање.

Међу потписницима су, како се наводи, Владета Јанковић, Павле Петровић, Александра Смиљанић, Даница Поповић, Душан Павловић, Слободан Антонић, Миодраг Јовановић, Борис Беговић, Душан Теодоровић, Милан Вукомановић, Миодраг Стојковић, Милена Драгићевић-Шешић, Весна Ракић Водинелић, Милета Продановић, Иво Висковић, Жарко Требјешанин и многи други познати и угледни чланови научне заједнице.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Иницијатива испред Министарства позвала премијерку: До четвртка разрешите Малог

Иницијатива испред Министарства позвала премијерку: До четвртка разрешите Малог

У току је протест Иницијативе “Не давимо Београд” испред Министарства финансија, са ког је поручено …

Мила Јовановић: Мислила сам да је Вучић сазвао службе јер му лопов кроји буџет (видео)

Мила Јовановић: Мислила сам да је Вучић сазвао службе јер му лопов кроји буџет (видео)

Бивша ректорка Универзитета у Београду Марија Богдановић, академик Душан Теодоровић и студенткиња из покрета “1 …

7 Коментара

  1. ma jebo doktorat covek je nesposoban bar po primeru Jabuke

  2. Како се не организовасте против кршења Устава и предаје Космета него радите у корист Британаца који се обрачунавају са бивчим сарадиком брутанске тајне службе Миодрагом Јовановићем малоумник Стефановић је колатерална штета.

  3. BOLJE RADITE NESTO KONKRETNO ETO ZA POCETAK PRSKAJTE KOMARCE POJEDOSE VAM NAROD……BOLI VAS BAS ZA NAROD NEDAJU VAM NEMCI DA UBIJATE KOMARCE DA BI USLI U EU TO JE JEDAN OD USLOVA ZASTITA INSEKATA.

  4. doktor na mindzamentu pa to ne moze svako mora da se plati

  5. kako to da doktor stefanović ministar policije nije našao ko je naručio i ukrao pehar iz Pionira,a ovamo kao hapi veliku ribu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *