fbpx

Меркелова се све више уплиће у лажи

0
(0)

У предизборној кампањи 2013. громко најављиван договор са Америком о одустајању од међусобног шпијунирања био је само велики блеф изборног штаба Меркелове, тврде медији у Немачкој.

Тадашњи шеф кабинета Роналд Пофала сада је прозван да је знао да је тема пренадувана и да од договора неће бити ништа, пре свега јер је Америка то одмах глатко одбила. Брзо је „уговор о нешпијунирању“ замењен блажим „уговором о сарадњи“.

 

Притисак на биро Меркелове посебно је порастао након што су водећи медији објавили електронску комуникацију две стране у процесу преговора око укидања шпијунаже, из кога се види да су, како на пример каже телевизија НДР, „најаве о изгледима за постизање договора биле циљано надуваване“.

Данашњи коалициони партнер СПД-а, а тада главни конкурент на изборима, пребације демохришћанима превару и лагање у кампањи. Оптужбе су толико снажне да је чак и Меркелова издала саопштење у коме брани своје сараднике, тврдећи да су „по питању договора радили савесно и најбоље што су могли“.

Њена верзија је да је „неколико америчких високих службеника у августу 2013. Немцима понудило договор, али је Бела кућа касније интервенисала и то омела. Немачка то тада није могла да зна, па дакле јавност и парламент нису погрешно информисани. Криви су, дакле, Американци“.

Документа, међутим показују нешто сасвим друго, а чак је и сам председник Обама у присуству Меркелове на конференцији за штампу у Вашингтону на питање новинара зашто је тада одустао од договора одговорио да „није тачно да је влада САД понудила уговор о нешпијунирању, а да га је касније повукла“.

Меркелова је стајала директно поред њега. Како пише лист „Зидојче цајтунг“, „Меркелова је дуго опстала захваљујући томе што је себе представљала као некога ко увек говори истину. У БНД афери показује се једна друга слика. Она је лагала и пустила друге да то чине“.

Да се претерује у кампањи и није тако велики проблем, наводе немачки листови, то чине мање-више сви и може да се подвуче под уобичајено понашање политичара, али изношење погрешних тврдњи посланицима у парламенту има већ сасвим нову димензију. Због тога може да се очекује да овај случај још увек није затворен и да ће у погодном тренутку поново бити активиран, вероватно пред следеће изборе.

Партија пре државе

Према оцени уредника политичке рубрике магазина „Шпигл“, Роланда Нелеса, откриће овог првог детаља БНД афере заправо је фантастично откриће Меркелиних метода.
– Све је урађено на такав начин као да канцеларка све држи под контролом, те да јој је само добробит земље на уму. Међутим, и у Канцеларској служби се руководе себичним партијским интересима. Све с мотом – прво партија, а потом држава. Укратко, она је скроз нормална канцеларка – истиче Нелес.

 

Б. Божин – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕУ: Постојећи модел европских интеграција је пропао

0 (0) Институт Европска иницијатива за стабилност (ЕСИ) тврди да је постојећи модел европских интеграција …

ПОРУКА ЕУ ЗА СРБИЈУ: Нисте добродошли у ЕУ, период проширења је завршен!

4.3 (7) После петнаест година кандидатског стажа Северне Македоније, после десет препорука Европске комисије о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *