Мигранти упадају на имања, у Мађарској краду бицикле и аутомобиле, локално становништво забринуто за безбедност породица

Мигранти упадају на имања, у Мађарској краду бицикле и аутомобиле, локално становништво забринуто за безбедност породица

НА балканском путу надирућег таласа имиграната са Блиског истока према земљама ЕУ, невољници су честа мета разбојника, лажних водича, превозника. Али, и многи од њих су агресивни “у пролазу”.

Житељи пограничног села Табановце на северу Македоније, тик уз граничну линију са Србијом, од власти у Скопљу захтевају већу заштиту од, све израженијих, налета избегличких група на њиховом путу према северу:

– Ово траје, није од јуче, али сада је већ веома озбиљна ситуација. Мигранти у групама, често већим и од стотинак, “беру” летину, упадају у њиве, винограде, баште, воћњаке и скупљају све шта им се нађе под руком и чиме би могли да утоле глад. У невољи су на том њиховом путу у неизвесност. Но, у селу влада несигурност и страх од упада уљеза у домаћинства, који попут најезде кролазе према северу – јадају се сељани, захтевајући веће присуство и заштиту полиције.

Зоран Јовановић за “Новости” каже да ти “упади” миграната на сеоска домаћинства и њихове поседе зависе од “путање” којом се крећу, махом држећи се пруге и дела ауто-пута према оближњој граници са Србијом. Очито је, каже, да таласи избеглица постају све већи и да се овоме не види крај, па су људи с правом забринути не само за летину, него и за безбедност својих породица:

– Многима у збегу и помажемо, дајемо храну, воду, али како се одбранити када наиђу у групама, гладни, скупљају све што може да се поједе, све што је зрело у њивама, баштама и воћњацима, са обе стране “коридора” – каже Живојин Трајановић.

Куће породице Тасић су на самом крају села, последње у Табановцу пред границу. Кажу да страхују не само за летину, него и за личну, и безбедност деце. Траже веће присуство полиције у селу, јер све је више случајева упада на имање и само кућно двориште агресивних миграната у потрази за храном.

Мигранти се скривају чекајући тренутак да пређу границу

Мигранти упадају на имања, у Мађарској краду бицикле и аутомобиле, локално становништво забринуто за безбедност породица

Део агресивније групе миграната која се кретала од села Лојана према Табановцу осујетила је полиција уз помоћ мештана да упадну у домаћинства. Но, сељани се жале да се више не осећају безбедно, “посебно ноћу”. Иако, како веле, “све држе под кључем”, у правом налету избеглица који свакодневно пролазе кроз село “праве заштите нема”.
МАЂАРСКА: КРАДУ БИЦИКЛЕ И АУТОМОБИЛЕ

ИЛЕГАЛНИ мигранти задају велику главобољу и становницима пограничних места на српско-мађарској граници. Било је крађа аутомобила, бицикала, а грађани страхују да би међу избеглицама могло да буде и терориста. Мештани, како јављају медији, страхују и да ће имигранти с југа “пробијати” жичану ограду коју Будимпешта гради, и ући на њихову територију. С друге стране, у својеврсној “трци” са зидом, мигранти настоје да се из Србије пребаце преко, у Мађарску, пре него што се ограда постави.
(И. С.)

М. СТАНЧИЋ, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ову сподобу најбоље да поставите на чело БИА, ВБА и ВОС да се не мучи около

Ову сподобу најбоље да поставите на чело БИА, ВБА и ВОС да се не мучи около

Саветница председника Србије Сузана Васиљевић именована је за чланицу Савета Факултета драмских уметности Универзитета уметности …

Кибернетичке армије у ратовима будућности

Кибернетичке армије у ратовима будућности

О промени основа и задатака војних операција АУТОР: Артјом ИГНАТЈЕВ У новембру је Министарство одбране Украјине …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *