Минули рад Дијане Хркаловић у МУП-у: Мафијашка убиства, везе криминала и полиције, кривичне пријаве

Минули рад Дијане Хркаловић у МУП-у: Мафијашка убиства, везе криминала и полиције, кривичне пријаве

5
(1)

Пет година колико је Дијана Хркаловић била на високим позицијама у Министарству унутрашњих послова обележили су догађаји који су додатно урушили кредибилитет ове институције – у јавности су откривене везе полиције са криминалним групама, порастао је број криминалних ликвидација, а против ње су други полицајци подносили кривичне пријаве.

Хркаловић од сутра неће обављати функцију државне секретарке Министарства унутрашњих послова због других обавеза које ће преузети, саопштено је данас из овог министарства. У саопштењу није наведено чиме ће се она убудуће бавити.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић захвалио се Хркаловић на огромној посвећености на унапређењу рада министарства и пожелео јој пуно успеха у наредном периоду, пише у саопштењу.

„Министар Стефановић је истакао да је у претходних пет година Дијана Хркаловић пружила велики допринос реформи Министарства унутрашњих послова, као и у борби против криминала и корупције, што потврђују резултати које МУП постиже.“

Није јасно на које то успехе Дијане Хркаловић министар мисли, јер је током њеног рада у МУП-у порастао број криминалних ликвидација, у јавности су разоткривене везе полицајаца са припадницима криминалних кланова, али се она и обрачунавала са полицајцима који су указали на проблеме у министарству.

Хркаловић је у полицију дошла из Безбедносно-информативне агенције (БИА). Није познато колико дуго и на којој позицији је тамо радила будући да је БИА одбила да те информације достави новинарима KРИK-а по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

У министарство полиције дошла је у априлу 2014. године на место заменика шефа кабинета министра, а годину дана касније прешла је на место секретара Управе криминалистичке полиције. За државног секретара изабрана је у јулу 2017. године.

Полиција на страни једног клана

Хркаловић је била партнерка жандарма Ненаду Вучковићу званом Вучко, једном од утицајних људи у полицији за кога је откривено да је био веома близак криминалној групи убијеног Александра Станковића званог Сале Мутави.

Још једна веза

Убиство битног члана кавачког клана Даворина Балтића разоткрило је још једну везу овог клана са полицијом. У време убиства са њим у колима била је полицајка Марија Николић. Њој се суди јер је након убиства Балтићев пиштољ из кола бацила у оближњи контејнер.
Kриминалци из ове навијачко-криминалне групе „Јањичари“, иза себе имају бројна кривична дела, али су често успевали да избегну да буду кажњени. Сам Станковић је био осуђен као вођа групе која је диловала дрогу, али му је суд 12 пута одложио одлазак у затвор, углавном због лошег здравља. У исто време, Станковић се појављивао на трибинама и навијао, неретко у Вучковићевом друштву.

Станковићева екипа, како је открио KРИK, радила је у оквиру кавачког криминалног клана, који је у вишегодишњем сукобу са шкаљарском групом. Овај сукоб је однео десетине живота претходних неколико година.

KРИK је открио да је српска полиција док је Дијана Хркаловић била на високим позицијама у МУП-у хапсила углавном „шкаљарце“, док су „кавчани“ ретко завршавали иза решетака.

Пораст броја криминалних обрачуна

Управо у том периоду у Србији је порастао број криминалних обрачуна, а степен решених случајева остао је на ниском нивоу.

Kриминални обрачуни ескалирали су 2015. године – када је у криминалним ликвидацијама страдало 18 људи, показује база жртава мафије „Црна књига“.

Представници Министарства унутрашњих послова неколико пута су покушавали да ситуацију представе бољом тако што су манипулисали статистиком. Подаци, међутим, говоре да је у последњих пет година, колико је Хркаловић у МУП-у, 78 особа ликвидирано у криминалним обрачунима, а да је решено тек пет случајева.

Пријаве против Хркаловић

У неколико наврата полицајци су пријављивали Хркаловић да крши закон.

Полицајац Дејан Трипковић пријавио је 2015. године Хркаловић да је као заменица шефа кабинета министра полиције наредила да полицијско Одељење за послове безбедности при кабинету незаконито прати новинаре, међу којима новинарку листа „Ало“ Светлану Војиновић. Kако је Трипковић навео у кривичној пријави, извештаји о праћењу ишли су лично Дијани Хркаловић. Заменик тужиоца за организовани криминал Жељко Јочић одлучио је да не покрене истрагу и одбацио кривичну пријаву наводећи да нема доказа који би поткрепили оно што у њој пише.

Годину дана касније двојица полицајаца поднела су кривичну пријаву против надређених, међу којима и Дијане Хркаловић, јер су наводно полицајце из Одељења за опсервацију и документовање ангажовали у нелегалним операцијама, међу којима је и посета Поточарима тадашњег премијера Александра Вучића. Полицајци Младен Трбовић и Милан Думановић, који су поднели пријаву, навели су да су овом скупу присуствовали без легитимација, а тек накнадно су сазнали да је у званичним документима нетачно заведено да су тог дана били на задатку у Србији. Њихова пријава је одбачена, а они су потом оптужени да су изношењем информација у јавност о акцији у Поточарима одали службену тајну и због тога им се суди.

Име Дијане Хркаловић помиње се у још једном случају.

Пребијање на мосту

У мају 2012. на Панчевачком мосту у Београду пребијен је Дејан Вукићевић, активиста странке „Удружење правда и право“, а међу нападачима на њега и страначке колеге именовао је Дијану Хркаловић.

У изјави коју је дао полицији Kовачевић је навео да је њега и колеге напало пет мушкараца и једна жена док су на мосту, након перформанса, паковали страначки банер у аутомобил. Испричао је да је његовом колеги пришла женска особа која се зове Дијана Хркаловић и покушала да отме банер. Пошто му је колега пребацио банер, један од петорице мушкараца са којима је Хркаловић дошла на мост, му је пришао и ударио га главом.

Након догађаја је позвана полиција, али није познато да ли је Хркаловић позвана да да изјаву.

Инцидент се догодио неколико дана пред београдске изборе на којима је учествовала и Хркаловић – била је 12. на листи Српске напредне странке „Покренимо Београд – Томислав Николић“. Месец дана касније, постала је одборница у Скупштини града Београда.

Од тада је на јавној функцији и своју имовину и послове пријављује Агенцији за борбу против корупције.

Приватни бизнис и некретнине

Дијана Хркаловић нема некретнине на своје име, показују подаци катастра. Њен отац Дане власник је куће и двособног стана у Пожаревцу, а од почетка ове године и стана од око 80 квадрата у београдској општини Вождовац.

Према имовинском картону на сајту Агенције за борбу против корупције, Дијана Хркаловић нема ни аутомобил, а осим плате коју прима као државна секретарка, има још једна извор прихода – као председница надзорног одбора Завода за здравствену заштиту радника МУП-а.

Хркаловић је била сувласница сточарске задруге „Сточар ДХ“ регистроване у Пожаревцу за узгој музних крава до краја 2015. године. Сувласници и директор задруге су чланови њене породице.

Пише: Бојана Јовановић, Крик.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Адвокат Нинић: По пет питања за МУП и БИА о Цвијановој смрти

Адвокат Нинић: По пет питања за МУП и БИА о Цвијановој смрти

5 (2) Адвокат Иван Нинић послао је захтеве са по пет важних питања за Безбедносно-информативну …

Михајловићка да одмах поднесе НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ јер је лично потписала дозволе за изградњу МХЕ у заштићеним подручјима!

Михајловићка да одмах поднесе НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ јер је лично потписала дозволе за изградњу МХЕ у заштићеним подручјима!

5 (1) Новима Законом о обновљивим изворима енергије изградња свих хидроелектрана у заштићеним подручјима првог, …

2 Коментара

 1. Da li iko sa 3 gr mozga i nesto malo IQ moze i da pomisli da iza ove izuzetno fizioloski tupave face ima necega iole naprednijeg!?
  Dala „ogroman doprinos…“!?
  Ovaj debil, ovaj idiot ograniceni!?
  Boze sacuvaj i sakloni, sta dozivesmo!

 2. Evo jos boljeg vica, nezvanicno „odlazi u diplomatiju“!
  Buahahahhaaahahaaaa …
  Pa ceo svet crkava od smeha od ovih izdrkotina i crkotina, bre …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend