fbpx

Мито на рецепт!

0
(0)

Поклон пацијента лекару више није мито, пресудио је недавно усвојени Закон о здравственој заштити којим су докторима дозвољени неновчани дарови чија појединачна вредност не прелази 2.726 динара (23 евра), а укупна не сме прећи просечну нето плату од 54.521 динара (462 евра).

Др Драшко Kарађиновић из Удружења Доктори против корупције каже да је реч о легализацији бакшиша и истиче да оваква ставка у закону превазилази здрав разум.

  • Зашто онда судије, цариници, саобраћајни полицајци и други који такође примају плату из буџета немају право на легални бакшиш? – иронично пита Kарађиновић.

Невероватно је, према речима нашег саговорника, да лекари који плате примају из буџета имају право чак и на „бакшиш“ од пацијената, а да им је дозвољено да раде и у државној и приватној служби.

Kарађиновић подсећа да Србија издваја на здравство највише у региону, 11 одсто БДП-а, а онда се грађанима који плаћају то најскупље здравствено осигурање, дозвољава и да приде часте лекаре поклонима.

Недавно усвојени Закон о здравственом осигурању и здравственој заштити, сматра овај лекар, садржи системску грешку. Он указује да је та регулатива копија закона из 2005. године.

Азијска решења

  • Дозвољавањем лекарима да раде у државној служби и приватно је легализован конфликт интереса и зашло се у системску корупцију. Дозвољени поклони су још један детаљ у тој коруптивности, па се показује да се Србија законским решењима враћа у Малу Азију уместо да тежи Европи – тумачи овај лекар.

Председник Удружења приватних лекара Србије проф. др Вишеслав Хаџи-Тановић зачуђен је решењем према којем се више од 400 евра третира као дозвољена вредност коју лекар може примити од пацијента.

  • Треба направити разлику између пажње и корупције. У болницама у Америци у којима сам боравио, лекари могу да приме поклоне у вредности 50 до 100 евра. Све више од тога мора да се пријави јер не сме да се прими. Или може, али да се преда заједничком добру – појашњава за „Вести“ Хаџи-Тановић.

У српском народу је, према речима нашег саговорника, уврежено мишљење да лекара треба частити симболично, па се дешава и да људи када приватнику понесу флашу пића или букет цвећа.

Знак пажње

  • Мислим да тако нешто нико не може да забрани пацијенту јер је реч о знаку пажње. Али, није у реду да лекар тражи да му пацијент купи лаптоп. Kод нас свега има, па и случајева да пацијент после операције лекару донесе кући испечено прасе – каже Хаџи-Тановић за „Вести“.

За примање новчаног мита, Kривични законик предвиђа затвор. За унапред обећан новац, примљен после интервенције, прописана је казна од три месеца до три године затвора. Уколико је новац примљен пре интервенције лекара, казна може да иде и до осам година.

Закон прецизира и да је здравствени радник дужан да најкасније наредног радног дана обавести етички одбор здравствене установе уколико сумња у сукоб интереса или исправност прихватања поклона или услуге.

Где је опозиција?

Др Драшко Kарађиновић је зачуђен да опозиција у Србији није реаговала на новоусвојена законска решења за која сматра да ће потпуно уништити државну службу.

  • Они се баве гондолама и регулаторним телом за електронске медије, а не стварима са којима се грађани свакодневно суочавају и тичу њиховог здравља – каже Kарађиновић.

Препорука агенције

Одговор на критике струке „Вести“ су покушале да добију у Министарству здравља, али се до закључења овог броја нико није јављао на телефон представника за медије. У овом министарству су у објашњењу медијима истакли да су испоштовали препоруку Агенције за борбу против корупције.

Kазне за несавесне

Усвојени закони уводе обавезан редован скрининг преглед. Пацијент који се неоправдано не одазове, а касније оболи, плаћа 35 одсто од трошка лечења.

Уведена је и накнада од 100 одсто зараде за родитеље тешко оболеле деце у време привремене спречености за рад.

Плате лекара и сестара

Доктор медицине, субспецијалиста 775 евра

Доктор специјалиста 724 евра

Изабрани лекар, специјалиста за децу или одрасле 670 евра

Виша медицинска сестра 417 евра

Главна сестра 403 евра

Медицинска сестра (опште болничко одељење) 344 евра

Медицинска сестра (дом здравља) 333 евра

Возач Хитне помоћи 295 евра

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ниш је на удару корона вируса, Пастеров завод постоји 120 година и бележи најтеже дане: „Не стижемо да пијемо воде“

5 (1) ЗА 11 епидемиолога, 15 медицинских техничара и осталог особља Центра за контролу и …

Шпанија пред колапсом: На посао се враћају пензионисани лекари и медицинске сестре

4 (1) Због све већег броја оболелих од корона вируса здравствени систем у Шпанији је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *