ММФ: Србија пробила ниво задужења

ММФ: Србија пробила ниво задужења

ММФ опет одложио ревизију аранжмана са Србијом, сматрајући да ниво задужења у буџету премашује договорене границе, што је у супротности са програмом јавног дефицита

МЕЂУНАРОДНИ монетарни фонд одложио је ревизију аранжмана из предострожности са нашом земљом, сматрајући да ниво задужења у буџету Србије за 2012. годину премашује договорене границе.
– Конкретно, емитовање државних обвезница и гаранција, као и предвиђена примена инвестиционих пројеката у супротности су са оним што би било у складу са програмом јавног дефицита и циљног дуга – истичу у Канцеларији ММФ.
Међутим, саветник српског премијера Јуриј Бајец сматра да ће се на разговорима представника ММФ и Владе, који ће уследити у фебруару, ствари разјаснити, а Србија добити позитивну потврду прве ревизије аранжмана из предострожности.

Примедбе ММФ не односе се на пензије и плате у јавном сектору, већ на висину инвестиција у инфраструктуру и државне гаранције – каже Бајец за „Новости“, наглашавајући да ће се у предстојећим разговорима размотрити „свака ставка“ за коју представници ММФ мисле да би могле да доведу до пробијања оквира планираног јавног дуга. 

И ПРОЈЕКТИ ТЕМА 

Бајец сматра да држава нема „превелик залогај“ по овим питањима, и напомиње да је буџетом предвиђена и докапитализација Комерцијалне банке са сто милиона евра, како би држава остала њен већински власник, затим изградња система за наводњавање, давање гаранције за улагања у гасовод Алексинац – Нови Пазар, што су све значајни развојни пројекти.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Десет земаља вежбало одговор на слом глобалног финансијског система!

Десет земаља вежбало одговор на слом глобалног финансијског система!

ММФ, Светска банка и 10 земаља симулирали су колапс глобалног финансијског система. Раније овог месеца, …

Србија са инфлацијом од 7,5 одсто трећа у Европи

Србија са инфлацијом од 7,5 одсто трећа у Европи

Инфлација у Србији у новембру достигла је 7,5 одсто, што је највише у последњих осам …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *