МУП кочи истрагу о Бајатовићевим малверзацијама: Где је нестало 370 милиона евра?!

0
(0)

Тужилаштво за организовани криминал у одговору на питање зашто годинама траје предистражни поступак против одговорних у Србијигасу, наводи да је предистражни поступак почео пре чак пет година.

Одговор на питање у вези са пословима изградње мреже мањих гасовода широм Србије, на којима је Србијагас ангажовао приватне фирме без тендера, Тужилаштво за организовани криминал доставило је након 16 дана.

Истраживање Инсајдера раније је показало да је руководство Србијагаса додљивало послове без тендера тако што је склапао уговоре са приватним фирмама које једноставно прогласи стратешким партнерима, иако све трошкове сноси јавно предузеће.

Цене у уговорима биле су знатно веће од оних које су локалне самоуправе предвиђале плановима градње дистрибутивних гасовода. Осим тога, рокови за завршетак гасовода углавном су пробијени и померани, у неким случајевима и за четири године.

Спорни послови су премашили износ од 370 милиона евра.

Тужилаштву за организовани криминал, између осталог и због ових послова Србијагаса, поднете су три готово исте кривичне пријаве – једна је анонимна а друге две су поднели антикорупцијски тим Министарства енергетике, који је иначе основала претходна министарка енергетике Зорана Михајловић, а затим и Агенција за борбу против корупције.

На питање Тужилаштву због чега већ годинама нема одлуке о подизању оптужнице или одбацивању кривичних пријава, добили смо следећи одговор:

„Тужилаштво за организовани криминал је 31. маја 2013. поднело захтев за прикупљање потребних обавештења МУП-у. Од тада до данас МУП није доставио комплетан извештај о затраженим подацима“.

Готово идентичан одговор на исто питање Тужилаштво за организовани криминал доставило нам је и пре две године.

Из ових одговора Тужилаштва јасно је да предистражни поступак траје већ пуних пет година, а разлог је, по свему судећи, то што МУП не одговара на захтев Тужилаштва.

МУП није доставио тражене податке ни после, како сазнајемо, пет ургенција које је упутило Тужилаштво. Са друге стране ни само Тужилаштво на овом случају не ради активно јер, према прописима, Тужилаштво има механизме на располагању да самостално спроводи истрагу. Осим тога, Тужилаштво је било дужно да редовно и самоиницијативно обавештава јавност о томе да МУП не поступа по захтевима тужилаштва и тако практично отказује послушност институцији надлежној за вођење истраге, односно тужилаштву.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЛОПОВИ! За 47,7 км Фрушкогорског коридора кроз равницу платићемо БАСНОСЛОВНИХ 606 милиона евра!

5 (6) Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић у име Владе Србије и директор …

ОСТАВКА! Загорка Доловац је најодговорнија за системску криминализацију Србије, државног апарата и читавог друштва

5 (4) Након што је коначно извирила из вишегодишње медијске илегале обимним интервјуом објављеним у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend