fbpx

На Дан рудара вест: Гасе се четири рудника

0
(0)

Београд — Министар у техничком мандату Алексанадар Антић каже да ће у наредних неколико година бити затворени рудници Вршка Чука, Боговина, Ибарски и Сењски рудници.

Ипак, према његовим речима, рударство у Србији има перспективу и најавио је отварање нових рудника у околини Бора и Лознице.

Четири рудника која ће бити затворена послују у саставу јавног предузевћа Ресавица, а министар каже да затварање неће бити „преко ноћи“, већ да је то озбиљан процес који ће трајати неколико година.

„Рударе из јама које немају перспективу пребацићемо да раде у друге јаме“, рекао је Антић на ТВ Пинк.

Он је нагласио да рударство у Србији има перспективу да учествују са 1,5 одсто у БДП, са тенденцијом да у наредних неколико година то прерасте у три одсто, те да је то грана која може најбрже да се развија.

Антић је најавио велике инвестиције у Рударски басен Колубара, Костолачки басен где се, како каже, очекују квалитетнији услове за рад и модернизација.

„У јамама које имају перспективу морамо да урадимо модернизацију. Данас рудари раде рукама, лопатама и та производња је и даље поприлично примитивна“, указао је министар.

Говорећи о РТБ Бору, Антић је рекао да је веома важно што је урађена нова топионица, да ће се сада радити на избору професионалног менаџмента, а затим да се пронађе стратешки партнер за то предузеће.

Упитан да ли је могуће да партнер буде из Кине, Антић је казао да су политички односи Кине и Србије у експанзији и да као последицу имамо раст економске сарадње.

„Када Кина хоће, она може. Показали су да им је Србија најважнији партнер у региону. Међутим, нећемо чекати само на Кину, са свима ћемо разговарати“, казао министар.

Говорећи о дугавањима за сменски рад рудара, Антић је рекао да та дуговања датирају из 2005. године, да по судским пресудама са каматама држава дугује два милиона евра, те да се нади да ће се и тај проблем решити у наредне две, три године.

Министар рударства и енергетике каже да је у плану отварање два рудника – један код Бора и други у околини Лознице.

„Рударска компанија Рио Тинто најавила је да када почну производњу у околини Лознице, прозводиће 20 одсто светске потрошње литијума“, рекао је Антић.

У Србији се данас обележава Дан рудара установљен у знак сећања на 6. август 1903. године када су се рудари Семњског рудника код Деспотовца штрајком изборили за повратак на посао тројице отпуштених колега, за бољи положај рудара и скраћење радног времена.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Погинула два рудара у руднику Леце

0 (0) ЛЕСКОВАЦ – Рудари рудника Леце у општини Медвеђа Зоран Петковски и Тони Нанев, …

Рудари „Ресавице” враћени са капије

0 (0) Ресавица – Око 400 радника Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља „Ресавица” није …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *