На јесен пораст цена прехрамбених производа

На јесен пораст цена прехрамбених производа

15.08.2012. –

Цене хране на светском тржишту за последњих неколико недеља нагло су порасле због јаких пљускова у Бразилу и суша у САД, Индонезији и Аустралији. Стручњаци Организације за храну и пољопривреду ОУН су крајње забринути због овакве ситуације и плаше се да пораст цена може поново довести до прехрамбене кризе сличне оној из 2007-2008. године. У исто време у Министарству пољопривреде Русије су саопштили да Русија ове године неће уводити ограничења извоза жита и да ће дати свој допринос борби с прехрамбеном кризом.

Временске прилике су се ове године окренуле против човека. Јаки пљускови у Бразилу, суше у САД, закаснели монсуни у Индонезији и Аустралији, као и у суше у Казахстану, Украјини и Русији проузроковали су пад уобичајених показатеља прихода. Стручњаци Организације за храну и пољопривреду ОУН своје извештаје обично не објављују јавно, али приметивши нагли скок цена хране у јулу они су алармирали јавност. Светске цене хране у мају већ терају на опрез, каже генерални директор Института аграрног маркетинга Јелена Тјурина.

– Прелиминарне прогнозе прихода за ову годину су, наравно, горе од прошлогодишњих. Очекује се пад укупних прихода житарица. То је већ у мају довело до поскупљења пшенице за 30-35% у зависности од регије. Након пшенице поскупеће и брашно.

Без обзира на прогнозе које плаше, у Русији влада мир. Власт је дала гаранције да неће ограничавати извоз жита. Према речима вицепремијера Аркадија Дворковича за тако нешто нема основа. Међутим, додао је он, увођење извозних царина 2013. године ипак је могућно. Али Русија се не плаши прехрамбене кризе, наставља Јелена Тјурина.

Може се рећи да Русија неће имати дефицит прехрамбених производа. Могуће је поскупљење хране од преко 15%, али у таквом случају ће опасти потрошња истановништво ће почети да купује јефтиније намирнице. Русија је једна од пет земаља које снабдевају пшеницом светско тржиште. Истини за вољу, ове године пад прихода може довести до смањења извоза.

Најјачи ударац прехрамбена криза може да нанесе афричким државама, убеђен је извршни директор аналитичког центра «СовЕкон» Андреј Сизов. Перспективе на светском тржишту хране он оцењује овако:

– Нагли пораст цена пољопривредних сировина највише угрожава сиромашне државе. Једна ствар је кад потрошач у САД троши на храну мање од 10% свог дохотка. У Русији је ситуација другачија – овде на храну одлази отприлике 30% дохотка. Имамо и трећи пример, најсиромашније земље Африке где потрошачи троше 60-80% своје зараде на храну. Наравно, поскупљења хране могу да изазову нереде какве смо већ видели 2007-2008. године. У тренутној ситуацији такав развој догађаја не сме сеодбацити.

Према речима руског вицепремијера Аркадија Дворковича, у Русији тренутно нема разлога за продају стратешких резерви жита. Захваљујући томе светске цене жита остају стабилне. Русија је већ убрала преко 37 милиона тона жита, а прошле године у истом периоду њени приходи су износили 38,7 милиона тона. На тај начин Русија има шансу да допринесе спречавању нове прехрамбене катастрофе у свету.

 

Извор: Голос России

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Експлозија цена у Немачкој: Поскупели јаја, уље, кафа, бензин, поврће, намештај…

Експлозија цена у Немачкој: Поскупели јаја, уље, кафа, бензин, поврће, намештај…

Цене горива скачу, па га тако Немци сада плаћају чак 28,2 посто више него у …

Британски маркети маскирају несташицу хране: Смислили како да попуне празне рафове...

Британски маркети маскирају несташицу хране: Смислили како да попуне празне рафове…

Супермаркети у Великој Британији, због проблема са снабдевањем, почели су да користе картонске слике воћа, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *