fbpx
Насловна / Србија / Економија / Националне пензије наљутиле „обичне” пензионере
Националне пензије наљутиле „обичне” пензионере 1

Националне пензије наљутиле „обичне” пензионере

Националне пензије добили су и они који су зарадили више новца него што сам ја у животу видео. Овим речима је Милан Карапанџа, читалац „Политике”, негодовао на нашу вест да су ова признања изузета из мера фискалне консолидације. Мирослав Маринковић, питао је по чему су то они заслужни? Да нису случајно бранили државу па их сада награђујмо?

„Оне који су бранили државу, њих још треба казнити, а овe што су певушили – наградити. И данас они певају и зарађују па им је и то мало. Узимате од поштено зарађених пензија и дајете неким заслужнима за певање и сличнима, а они уживају сва народна права као народни хероји.”

Ово су само неки од коментара са сајта „Политике” који показују колико је грађане и пензионере изиритирао потез државе да националне пензије, спортска признања и академијске награде изузме из мера штедње.

Формално објашњење за такву одлуку постоји и у најкраћем се може објаснити аргументом да није реч о пензијама, већ о признањима. Као и да се средства не исплаћују из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање. Без обзира на све то, тај новац ипак иде из буџета, а, истини за вољу, и чак половина пара за пензије иде из државне касе, а друга половина преко ПИО фонда.

Друго оправдање је да су та примања регулисана другим законима. На пример, академијски додаци додељују се по Закону о Српској академији наука и уметности. Смањења ових накнада не би донела велике уштеде и ефекти примене тих мера из угла буџетских бројки били би занемарљиви. Чини се, ипак, да то није економско, већ морало питање, нарочито ако су државни званичници изричито рекли да изузетака неће бити, па ће све врсте апанажа и накнада, такође, бити смањене.

Упитан, колико је морално да се од умањења националних пензија поштеде они који ове надокнаде примају, Милан Ненадић, преседник Савеза пензионера Војводине, каже да је недопустиво изузимати било кога из овог смањења, тим пре што су сви други, које је држава опорезовала од 22 и 25 одсто, своје пензије зарадили уплатом доприноса и радним стажом, а чиме су то заслужили они који примају ове надокнаде?

– Недопустиво је да неко ко је радио 35 или 40 година у привреди или производњи, на норми, сада треба да попуни држави буџет од своје пензије, а да они који највише зарађују, естрада, не осете никакве последице, каже Ненадић.

Морално би било да овај предлог уђе у измену Закона о ПИО и да овим повлашћеним стигну умањења од 1. децембра која се тичу и свих осталих пензионера, категоричан је он и додаје да је Уставном суду Савез пензионера Војводине упутио већ иницијативу за оцену уставности смањења пензија за око 40 одсто пензионера.

Милорад Вујасиновић, председник Удружења синдиката пензионера Србије каже да је просто невероватно како је то влада заборавила или намерно испустила ове повлашћене да и њима смање примања без обзира што их нема много. Сад је права прилика да исправе грешку и да се ово питање нађе пред посланицима, каже он.

Милојко Арсић, професор Економског факултета, каже да нема никаквог оправдања да се ова примања изузму из мера фискалне консолидације. Он, ипак, мисли да је могуће да су креаторима фискалне политике ова примања промакла, јер ефекат уштеда није велики, али да принципијелно гледано изузетак овакве врсте није смео да се деси.

Његов колега Мирослав Прокопијевић, каже да нема сумње да је то учињено намерно.

– Иако би у економском смислу уштеде биле бесмислене, принципијелно оне имају велико значење. Тиме је практично власт отворила позив свима да дођу испред владе и штрајкују, јер изузетака очигледно има – закључује Прокопијевић.

 
Ј. Петровић-Стојановић, А. Телесковић, Политика

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Старији од 60 година подржавају Вучића, једнака медијска заступљеност основни услов за фер изборе 11

Старији од 60 година подржавају Вучића, једнака медијска заступљеност основни услов за фер изборе

Злоупотреба јавних функција, јавних ресурса и неједнака медијска заступљеност основни су проблеми за фер и …

Вучић: Стиже још пара за пензионере, да купе чипс и чоколоду! 12

Вучић: Стиже још пара за пензионере, да купе чипс и чоколоду!

Београд — Пензионери са најнижим примањима у Србији до краја године добиће једнократну уплату од …

15 Коментара

 1. Diana Medic

  Vazno da Lepa Lukic ima nacionalni peMziju, onoliko je ucinila za naciju pevajuci po svadbama!

 2. Ljuba Pavlovic

  pa naravno oni su zasluzili a majke koje su rodile cetvoro dece nemogu imati nacionalne penzije, pa gde je pravda u srbiji…….

 3. Dubravka Bucan

  Normalno da su naljutile,koliko nazovi ta gospoda nije platila poreza drzavi igrajuci po stolovima po inostranstvu…na prste da izbrojis koje zavrsio neku skolu i da ne pricam dalje …

 4. Sreten Manakoski

  Nacionalne penzije dobili su oni koji uz astronomske plate i honorare u zivotu nisu platili ni hleb pekaru a kamoli porez , jos jedna sramotna prevara i lopovluk nasih politicara koji su sve lopov do lopova, pogledajte kakve samo satove nose bez blama!!!

 5. Džoni Bravo

  Bitanga Miroslav Ilic je mnogo uradio za ovu zemlju pa ni njemu nece da diraju penziju ! A pokrao je sve poreze koje je mogao i on i njegov zet govno Šutanovac,

 6. Branislava Dimitrijevic

  NACIONALNE PENZIJE DOBILE PEVALJKE KOJE SU CELOG ZIVOTA UZIVALE,I DOBRO ZARADJIVALE,A CIME SU ONE ZASLUZNE ZA ISTU..

 7. Zoran Ilic

  Preko put a hrama Sv. Save, plac za zgradu poklonio je M.Ilic svom zetu, Sutanovcu, sitno 3,5miliona evra. Sada mu treba penzija da nadoknadi.

 8. Olgica Milutinović

  Ma neka i treba,ti nazovi ljuti penzioneri su i glasali za Vučića,šta se sad ljute?!

 9. Radmila Otovic

  Ajde penzioneri odmorite ,vi ste zasluzni velikim delom sto je vucko zloglasni na vlasti .Niste mislili na svoju decu i unucad ,nego na sebe i svoje penzije ,pa sad uzivajte .Jedite caja i hleba ,zdravo je to za Vase godine !¨!

 10. Ljudevit Kolar

  penzioneri iznad 25000 RSD se umanju87ju 22% odnosno 25% zato sto vlada smatra da imaju a onmi koji

 11. Žarko Rosić

  НАЖАЛОСТ, ТЕ НАЦИОНАЛНЕ ПЕНЗИЈЕ СЕ НЕДОБИЈАЈУ ПО ЗАСЛУЗИ. ВЕЋ САМО ПО ПАРТИЈСКОЈ ИЛИ СТРАНАЧКОЈ ДИРЕКТИВИ. КАО И СВЕ ОСТАЛО ШТО СЕ ДОДЕЉУЈЕ У СРБИЈИ…

 12. Ranko Goga

  pa normalno, većina tih što dobiju nacionalne penzije su uglavnom uveseljavali na razne načine tate i mame ovih što donose zakone… samo mi nije jasno koje operacije mozga prolaze oni koji su od naroda birani da zastupaju interes naroda,pa glasaju k’o jedan za svaku glupost koju njihovi šefovi predlože… 🙁

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *