Напредни бандити малину откупљивали испод производне цене

0
(0)

Произвођачка цена свеже малине у Србији износи 139,3 динара, показује најновија калкулација која је урађена у сарадњи са стручњацима факултета, представника надлежног министарстава и произвођача.

Како „Политика” сазнаје, ова цена усаглашена је на јучерашњем састанку радне групе за малину у Институту за воћарство у Чачку. Борко Павић, портпарол Савеза „Српска малина” који је присуствовао овом састанку рекао је за наш лист да је урађено неколико обрачуна, на основу различитих приноса по хектару, како би се дошло до што прецизније произвођачке цене свеже малине.

– Дошли смо до тих 139,3 динара као просечној произвођачкој цени по килограму. Толико малинаре кошта производња, без зараде. Ако узмемо да је просек откупне цене овог воћа, последњих десет година, био 140,16 динара, јасно је да су произвођачи на губитку – казао је Павић и додао да је прошле године малина откупљивана за 90 до 100 динара тако да свако може да израчуна колика је била зарада воћара, односно да је уопште није ни било. И поред најава да ће јуче, у Чачку, бити усаглашена и минимална откупна цени за овогодишњи род малине Павић је навео да о томе није било речи.

– Очекујемо да ће за десет дана бити одржан нови састанак и да ћемо тада имати податке о извозним ценама хладњачара, колике су њихове зараде и шта у наредном периоду можемо да очекујемо – нагласио је Павић. Један од највећих извозника у фебруару је за килограм малине понудио аконтну цену од 120 динара. Поједини хладњачари тврде да малинаре производња килограма овог воћа кошта 81 динар, што су произвођачи демантовали тврдећи да ће уколико се овакав притисак откупљивача настави половина малињака у Србији бити раскрчена.

– То је поражавајуће и увреда за произвођаче. Сада имамо и директну потврду државних институција да су то неистине – рекао је Павић.

Аутор: Ивана Албуновић, Политика.рс

опремила: Србија данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Милион старих предмета неплатиша комуналних услуга пребацује се извршитељима, неки од њих старији од 20 година

4.4 (5) Скоро милион старих извршних предмета сукцесивно ће, у наредне две године, бити пребацивано …

ЗЕМЉА БРАЋЕ: Цвета бизнис Вучића, Брнабића, Кисића и Малог…

4.7 (7) Српске власти воле да негују братске везе. Удомљавање и запошљавање најужих чланова породице, …

2 Коментара

  1. Vala, bas!
    PU!
    Nezasita gamad nema meru, nema kraja alavosti, neverovatno!
    A u kovceg da ponesu imetak sigurno nece!
    Kletva je vrlo mocna stvar, nema spasa od nje, ni njima ni njihovoj kopiladi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend