fbpx

Напредњачка посла: Ћата важнији од доктора

0
(0)

Због тешке економске ситуације у земљи, држава је одлучила да уведе солидарни порез од 20 одсто на плате у јавном сектору изнад 60.000 динара, као и 25 одсто на зараде веће од 100.000 динара. Апсурдно, овом мером су погођени они од чијег рада болесни грађани највише стрепе, а то су лекари, нарочито доктори специјалисти.

Драшко Карађиновић, из организације Доктори против корупције, објашњава за „Вести“ да овај намет дестимулише најквалитетнији профил лекара у земљи.

– Квалитет услуга у српском здравству је последњи у Европи. Највећи број лекара специјалиста је старости око 55 година, што значи да им је остало неколико година до пензије. Млади лекари све више одлазе у иностранство, а све то је резултат лоше кадровске политике која се води у нашој земљи – каже др Карађиновић.

Он наводи да у српском здравству тренутно ради 130.000 људи, од чега је чак 25 до 30 одсто немедицинско особље.

Само накарадна политика је могла да смисли да треба опорезовати лекарске плате, а нису се досетили да се реше питања немедицинског особља у болницама и амбулантама. При том не мислим на спремачице које чисте болнице, него на бирократе, ћате које раде по болницама, а постављени су страначким везама. Па свака већа болница има по неколико ПР менаџера. Ко то може да издржава – пита се др Карађиновић.

Једном врхунском хирургу који има плату од 130.000 динара, на годишњем нивоу биће одузета једна плата, а највеће последице осетиће пацијенти.

– Листе чекања биће све дуже, па само на операцију катаракте, која је банална операција, у Србији се чека две године, што је брука – наводи наш саговорник.

И др Љиљана Томашић, председник Синдиката лекара и фармацеута Београда, каже за наш лист, да је солидарни порез који је наметнут лекарима контрапродуктиван и да ће последице убрзо бити видљиве.

– Вероватно ће доћи до повећања листе чекања на преглед. Нужно је да се уради реформа осигурања, јер је политика смањивања плата лекарима недопустива – сматра др Томашић.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Порекло твоје имовине и имовине твојих напредних лопова провераваће специјализована екипа

4.1 (9) ПРЕДСЕДНИK Србије Александар Вучић поручио је данас да нико није изнад закона и …

Србија међу првих 20 земаља које ће платити вакцину за корона вирус

2 (4) Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Србија у разговору са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *