Напредно: Будући пензионери добијаће пензије тек пошто послодавац уплати

Напредно: Будући пензионери добијаће пензије тек пошто послодавац уплати

0
(0)

Београд — Будући пензионери, чија је фирма с државом потписала репрограм дуга за неуплаћене доприносе, могу у пензију само с привременим решењем.

Навршене године стажа или живота за одлазак у пензију не морају увек бити и довољне да би се неко пензионисао. Управо то се догодило нашој читатељки која уместо да јој поштар донесе прву пензију, мора да сачека да послодавац уплати све заостале рате доприноса на које се обавезао споразумом са државом.

Има, каже, 62 године и 34 године радног стажа. Могла је и раније у пензију, али је хтела да „извуче” мало бољи просек. Послодавац за ког је у фирми за производњу памучног веша радила све ове године, међутим, није био баш ревностан па је периодично радницима уплаћивао стаж, а да они нису имали појма. Због неуплаћиваних доприноса за пензијско и инвалидско осигурање сада има рупу у стажу од пет и по година, пише Политика.

Уколико је, објашњавају у Пензијском фонду, услов за пензионисање стаж осигурања, могуће је да будући пензионер оде у пензију и пре коначне исплате дуга, односно након покрића периода који му је услов за пензију. Примера ради, уколико је основ за старосну пензију година живота за мушкарца 65, а за жену 60 година, онда се решење може донети одмах, али само као привремено пензијско решење, с тим што се у обрачун пензије не узима стаж за који се доприноси уплаћују по основу репрограма. Када се дуг намири у целини Фонд ПИО ће за тог осигураника донети коначно решење, објашњавају у Пензијском фонду, односно у коначан износ пензије ући ће све године за које је послодавац у међувремену намирио дуг.

У ПИО су јој рекли да се консултује с послодавцем да јој надокнади све заостале године, пошто има срећу да фирма ради, а када се обратила послодавцу он јој је објаснио да је с државом већ потписао уговор о репрограму дуга за све спорне године, те да се стрпи да све уплате легну и после тога поднесе захтев за пензију! 

Каква су заиста права оних дојучерашњих радника који су по својој рачуници стекли услов за пензију, а онда сазнали да им пензија зависи од репрограма дуга? Имају ли могућност да и пре последње рате дуга буду пензионисани? 

Ово питање је тим пре интересантније ако се зна да је на име дуга за доприносе за пензијско-инвалидско осигурање последњег дана децембра прошле године држава потраживала 68,58 милијарди динара од несавесних послодаваца. Од тога је наплативо 63,19 милијарди динара. 

Истовремено на име доприноса за здравствено осигурање држава је потраживала 57,7 милијарди динара, а 53 милијарде не може да наплати. 

Овај податак додатно говори у прилог наше читатељке, која је једна од милион у Србији којој послодавац није уплаћивао доприносе, а порезници му то толерисали, иако је по закону био обавезан да их уплати истовремено с платом. Уколико то не учини, против њега се покреће кривични поступак. 

У пракси је будући пензионер с оваквим проблемом, практично немоћан, јер се суд изузео из целе приче, објашњавајући да самостална тужба којом би се тражила уплата доприноса не спада у њихову надлежност! 

С друге стране, Пореска управа је та која несавесним послодавцима треба да пошаље опомену да измире дуг, а потом и да им блокира рачун. 

У ПИО фонду кажу да има много случајева да човек сазна да нема повезане године стажа и уплате доприноса иако је радио, те да нема услов за пензију. 

Подразумева се, када је реч о репрограму дуга послодавца и државе, да се дуг отплаћује на рате и да се стаж осигурања може признати тек када се дуг плати у целини, односно када легне и последња рата.

 

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Србији минималне плате и пензије нису ни близу цене просечне потрошачке корпе

У Србији минималне плате и пензије нису ни близу цене просечне потрошачке корпе

5 (1) Тек што су се представници владе, синдиката и послодаваца договорили да ће минималац …

Проф др Комазец демонтирао Вучићеву економску превару: Опет ће украсти пензије! (видео)

Проф др Комазец демонтирао Вучићеву економску превару: Опет ће украсти пензије! (видео)

3.9 (18) Србију чека велики пад БДП и све приче режима о томе како ћемо …

Један коментар

 1. Ja sam frisak penzioner,podsisan,uskracen,taman po meri kakav treba biti buduci
  penzionercic.Na ruke primim 13090,00 dinara sa 31 godinom penziskog /uplaceni doprinosi/ staza i 65 godina starosti,Kako vidim to mi je zagarantovano
  do kraja zivota.Mene zato ne brinu ti ,,nagli rezovi penzija,,ja to nemogu ni osetiti.
  Ja sam bez brige po tom pitanju,a mogu predloziti vlastima da apciguju penzije i plate nam vodu i struju,a za hranu obezbede javne kazane negdje po atarima i
  ,,mirna Bosna,,Ja cu i tad ope dobro proci,al nemogu da ne spomenem
  uzrecicu mog drugara koji cesto kaze,,znam ja nas j..o ti nas,,.a ja sinoc gledao
  utakmicu Brazil,NJemacka,oni su savrsenstvo,sto zamisle to urade i tacka,
  pa se pitam ,da li jos ima zivih ovih partizana iz II rata,odmah im oduzeti penzije
  ,pa oni su cerali loptu prema svom golu,,i evo nas gdje smo.Tu su i Rusi ,,ispusili sa 20 miliona zrtava rata,a Svabo ,vlada li vlada,pa onda mu treba
  odati priznanje,dabogda otvorili fabrike po celoj Vojvodini i Srbiji,pa da imamo
  zaraditi bar da posteno imamo sta da jedemo.Aj, Zdravo!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend