НАРКОМАН је продао Кинезима 4 милиона тона бакра, 130 тона злата и више од 1.000 тона сребра за само 350 милиона долара!

3.8
(26)

Београд — Kинеска компанија „Зиђин“ започела је израду главног рударског пројекта експлоатације подземног лежишта Борска река. „Зиђин“ је стратешки партнер РТБ „Бор“, а главни пројекат ради у сарадњи са борским Институтом за рударство и металургију.

Процењује се да овај локалитет крије резерве од готово четири милиона тона бакра, 130 тона злата и више од 1.000 тона сребра, чија је вредност већа од 30 милијарди долара.

Подаци казују да су у том лежишту, до сада, истражене и утврђене геолошке резерве од близу 320 милиона тона руде, што гарантује његову полувековну експлоатацију. Међутим, претпоставља се да Борска река, заправо, крије више од милијарду тона руде, са просечним садржајем од једног процента бакра, што је готово троструко више него у рудницима РТБ, који се тренутно експлоатишу, пишу Новости.

Лежиште Борска река, за чије је активирање неопходно инвестирати најмање 150 милиона евра, до сада је истражена само на дубини од 450 метара. Претпоставља се да се то лежиште, са повец́ањем дубине, шири, као и да садржај бакра и племенитих метала расте.

О томе колико је Борска река атрактивно лежиште, које по својој минерологији подсећа на подземни рудник бакра Чукару пеки, сведочи и податак из 2002. године. Тада је Светска банка, пре расписивања првог тендера за продају РТБ, издала студију по којој будућност овдашњег рударства треба базирати на истраживању и експлоатацији тог лежишта.

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са делегацијом „Зиђина“, коју предводи председник компаније Чен Ђинг. Разговору је присуствовала и амбасадорка Народне Републике Kине у Србији Чен Бо.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kакве везе Вучић има са златним резервама Србије?!

2.7 (3) Од избијања корона кризе, сваких седам дана председник Србије Александар Вучић уверава грађане …

Долар слаби и даље, цене нафте падају

0 (0) ЛОНДОН – Амерички долар је наставио данас силазни тренд на тржиштима валута због …

4 Коментара

  1. ТРЕСУ РУКЕ ОД “ПРЉАВШТИНЕ” СПАСКОВСКОГ

    Председник Србије Александар Вучић састао се данас са делегацијом „Зиђина“, већинског власника РТБ Бор, са председником компаније Чен Ђинг на челу. Разговору је присуствовала и амбасадорка НР Kине у Србији Чен Бо. Чуди ме да није позван задњи директор РТБ Бор-”гробар”, Благоје Спасковски, он би ненормално волео да присуствује, али ето, заборавили га веома брзо његови ментори из кругу власти. Можда се чисти “прљавштина” коју је оставио иза себе?

  2. SPASOVSKI, je grobar i najveći lopov sa ovih prostora.Ova pljačka ne bi bila moguća bez Vućičevog aminovanja.U normalnim zemljama bi odavno bio na doživotnoj robiji a u NR KINI i pogubljen a sve konfiskovano.

  3. TO SAMO LUDACI PRODAJU SVOJA RUDNA BOGATSTVA. STO SAD NAROD NEIZADJE NA ULICE I VICE VUCE, VUCE KAO PRE 5 OKTOBRA. LUD NAROD, A JOS LUDJE RUKOVODSTVO.

  4. Ko umie njemu dvije bravo za dracu kineze pun pogodak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend