Економија

Народ струју плаћа ЕПС-у и када је не троши

Купац сваког месеца плаћа тарифе „трошак гарантованог снабдевача” и „обрачунску снагу”, без обзира на то да ли је на мерном месту било потрошње електричне енергије или не, кажу у ЕПС-у

Цена киловата електричне енергије коју домаћинства плаћају „Електропривреди Србије” (по зонама црвена, плава, зелена), иако доступни на сајту овог јавног предузећа, енигма су за већину потрошача. Рачун који добијају сваког месеца и на коме осим бројки имају и дијаграм потрошње струје по месецима,a такође им није најјаснији јер, како кажу, месечно морају да плате од 600 до 1.000 динара, а да сијалицу нису упалили.

Само један од многобројних коментара на сајту „Политике” управо је на ту тему. Наиме, читалац пита колику цену киловата плаћа уколико два пута годишње оде у родно село да родитељима упали свеће. Остане тамо, како наводи, два дана, упали сијалицу да легне у кревет и напуни мобилни телефон.

Каже да то плаћа сваког месеца 980 динара са ТВ таксом и објашњава да је покушавао тога да се ослободи, али није успео јер се бројило води на супругу, па су му рекли да то није могуће будући да се раду о њеној имовини, иако су 40 година у браку. Па овај читалац пита колико је таквих случајева у Србији и шта он заправо плаћа.

Читаоце занима и да ли је пракса европских земаља да се струја плаћа и када је стање на рачуну нула киловата. Жале се потрошачи и кажу да им је доста и „тамног вилајета”, односно наплате обрачунске снаге за 3,5 милиона бројила у Србији.

Упитани како је могуће да се струја плаћа и када се не троши, у ЕПС за „Политику” одговарају да су све ставке на рачуну за електричну енергију, укључујући „трошак јавног снабдевача” и „обрачунску снагу”, у складу са Законом о енергетици и другим законима и све ставке је одредило регулаторно тело – Агенција за енергетику АЕРС.

Купац сваког месеца плаћа тарифе „трошак гарантованог снабдевача” и „обрачунску снагу”, без обзира на то да ли је на мерном месту било потрошње електричне енергије или не. То је одређено методологијом за одређивање цене електричне енергије за гарантовано снабдевање. На поменуте ставке обрачунава се и акциза и ПДВ и такса за јавни медијски сервис, а за неизмирење обавеза обрачунава се затезна камата.

– Трошак гарантованог снабдевача је накнада за тарифни елемент „место испоруке”. Обрачунска снага означава максималну активну снагу која се обрачунава за сваки месец, према одобреној снази. То је максимална снага електричне енергије коју купац у сваком тренутку може да искористи за покретање електричних уређаја. Тај резервисани капацитет је купцу стално на располагању, на основу прикључка на мрежу – објашњавају у ЕПС-у.

Накнада „обрачунска снага” зависи од одобрене снаге, односно снаге коју је купац тражио и уговорио, а електродистрибуција одобрила као највећу једновремену снагу укључених уређаја у стану или кући. Она је одређена и осигурачима у домаћинству.

На пример, домаћинства с трофазним прикључком која имају максималну одобрену снагу 17,25 киловата истовремено могу да користе и бојлер, пеглу, грејалицу, фрижидер, рерну, више рингли, машину за веш, машину за судове и сијалице. Један киловат обрачунске снаге плаћа се 50,443 динара и ставка „обрачунска снага” за ову одобрену снагу износи 17,25. Када се помножи с 50,443 то износи 870,141 динар.

у ЕПС-у указују да сличне ставке постоје и на рачунима за електричну енергију електропривреда у региону, у Црној Гори, Хрватској, као и Босни и Херцеговини, и да су такође доступни на сајту сваког од ових предузећа.

Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. КО НЕ ПЛАТИ НА МОСТУ, ПЛАТИЋЕ НА ЋУПРИЈИ!

    Да се држава и ЕПС уградили се солидно у сваком потрошеном kWh електричне енергије (обрачунска снага 50,443 дин/kW, трошак снабдевача 137,93 дин, , накнада повлашћеног произвођача ел. енергије 0,093 дин/kWh, , aкциза 7,5%, ПДВ 20%ТВ такса 255 дин). Потрошач у зеленој зони има потрошњу струје у јулу 2020. год 43 kWh (од тога виша 30 и нижа тарифа 13 kWh) или 206,02 дин (4,79 дин/kWh, 18,54%), а са обрачунском снагом и трошком снабдевача у динарима 692,01 дин или 16,09 дин/kWh (0,1368 eura/kWh), 62,28% за ЕПС. Укупна цифра у рачуну је 1.111,16 дин или 25,84 дин/kWh (0,219 eura/kWh), 100%. ТВ такса, и остале трошкове које наплаћује држава износе 419,15 дин (37,72%). Онај ко нема потрошњу плаћа 905,14 динара (7,698 евра). Трошио не трошио мораш платити.

  2. Kažu i epsu to je agencija odredila,čija je agencija ako nije državna kao i oni.Ovakav vid obračuna je čista pljačka,zato i pritiskaju građane da im ustupe besplatno broilo u vlasništvo da bi monopolisali i ponašali se na ovaj način.Bez konkurencije u snabdevanju nema ni tržišnog ponašanja.Platiš priključak strujomer kablove i sve to moraš da im daš za “Dz” da bi oni mogli obračunavat i ono što nisi potrošio a posle i svom gazdi za nepotrošeno obračunati i naplatiti i akcizu i pdv .od ćutologa koji ovo sve dobrovoljno prihvataju.

  3. To su fantomski troskovi da bi se otele pare potrosacima, a ostaje prostor politicarima da tvrde kako je kilovat najjeftiniji u Evropi! Bolje vi dignite cenu kilovata, a ukinite zone i izmisljene troskove, pa necete moci da lazete kako nam je najjeftiniji kilovat!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!