fbpx
Насловна / Србија / Економија / НБС тајкунима: Сиктер!

НБС тајкунима: Сиктер!

ПРИВРЕДНИЦИ ће морати да сачекају крај наредне године како би од пословних банака могли јефтиније да се задужују. Како сазнају „Новости“, НБС неће удовољити захтевима привредника, а које су ови истакли као један од захтева Националног савета за привредни препород. Образложење за одбијање ове, иначе једне од кључних мера коју захтева привреда, је да „је инфлација тренутно врло висока, па би спуштање обавезне резерве банака додатно повећало тражњу, а самим тим и потрошачке цене“.

Предузећа банкама само по основу краткорочних кредита тренутно дугују 437,6 милијарди динара, док по основу камата и накнада треба да плате још 32,8 милијарди динара. Каматне стопе на краткорочне зајмове су највише: крећу се, у просеку, око 13 одсто на пласмане одобрене на рок од годину дана. Динарски су скупљи, тако да за набавку обртних средстава путем зајма треба издвојити преко 16 одсто само на име камате банци. Зајам за исту намену, али везан за евро, упола је јефтинији: осам одсто. Толико кошта и кредит за извоз, везан за страну валуту, док су увозни незнатно скупљи.

Највише новоодобрених кредита је рочности до једне и од једне до пет година. Кредити на нешто дужи рок бележе пад. Тако је, из података НБС видљиво да је у септембру одобрено тек 5,3 милијарде динара кредита на рок дужи од пет година. Док је месец дана пре тога било 7,6 милијарди нових зајмова.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Случај пљачкања уништене Привредне банке и афера Фармаком: „Радили смо искључиво по налозима државе”

5 (1) Суђење због „ненаплативих“ кредита које је Привредна банка одобравала Фармакому траје већ четврту …

Влада: Нове гаранције Србијагасу за кредит

1 (2) Влада Србије усвојила је рпедлог закона о давању гаранција за измирење обавеза Србијагаса …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *