НИШТА ОД ВЕЛИКОГ ОБЕШТЕЋЕЊА: Александар Карађорђевић без царског иметка!

0
(0)

УКОЛИКО би све републике некадашње СФРЈ одлучиле да Карађорђевићима врате сву имовину која им је одузета после рата, наследници краљевске породице постали би власници најатрактивнијих локација у овом делу Европе. Са благом, које је недавно пронађено у Титовом сефу у Народној банци Србије, а које им, по свему судећи, по закону припада, постали би једна од најбогатијих породица у Европи!

Живот, међутим, ни за ову краљевску породицу није бајка, па ће добити само оно што им по садашњем закону припада. Како су нам објаснили у Агенцији за реституцију, наследници краља Петра, принца Томислава и принца Андреја добиће на име обештећења највише по 500.000 евра, што је максимум за све грађане, а биће им враћене само зграде и имања која су и данас у власништву државе, а немају статус културног добра од изузетног значаја. Карађорђевићима неће бити враћене ни болнице, фабрике, касарне, рудници и ловишта. Краљевска породица, по свему судећи, неће бити много богатија после повраћаја одузете имовине. О томе ће се расправљати током следеће године.

Престолонаследник Александар Карађорђевић, ипак, захтева да се сва имовина коју је „диктаторски Брозов режим украо“ од његове породице врати по хитном поступку. А, оно што потомци српских владара званично траже, записано је у Кардељевом Указу из 1947, у којем је детаљно забележено шта је од кога одузето. Тај документ, који садржи детаљан попис имовине одузете Карађорђевићима, „Новости“ су добиле на увид баш од Александра Карађорђевића.

– Породица Карађорђевић имаће исти статус као и други у поступку реституције. Без привилегије, али и дискриминације – каже, за „Новости“ Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију. – Имовина која може да им се врати биће враћена, а за ону која не може – Карађорђевићи ће бити обештећени. Оно што јавност највише занима је судбина Белог двора. Будући да је проглашен за културно добро, изузет је у поступку реституције.

У Указу Президијума Народне скупштине ФНРЈ, који је потписао Едвард Кардељ, наведено је шта је на којој адреси и у којој републици одузето од потомака краља Александра, Петра, Томислава и Андреја. У њему пише и шта је одузето кнезу Павлу, чији су наследници једини добили назад конфисковану зграду – вилу „Црногорку“.

Александар Карађорђевић и даље очекује да му се врати Дворски комплекс на Дедињу, који је, као што смо већ рекли, изузет из реституције. Осим тога, он тражи и неколико кућа у Сарајевској улици, које су у међувремену срушене и на тим местима су саграђене стамбене зграде. Слична је ситуација са кућама у Крунској улици, које су припадале Карађорђевићима, а породица је имала и плацеве – дворска башта у Улици патријарха Димитрија у Раковици, где се сада налази расадник, као и простор који данас припада Архиву Југославије, где је била задужбина краља Александра. Потомци принца Томислава траже вилу у Толстојевој. Без обзира на то што краљица Марија још није рехабилитована, потомци Карађорђевића траже и њену зграду у Абердаревој 1.

Краљевска породица је пре рата имала и имовину ван Београда – у Сокобањи и Тополи. Они очекују да им општина Топола врати електричну централу, среску болницу Карађорђе, стари Карађорђев конак, Прву српску касарну, као и краљевске ливаде у Сокобањи. Међутим, како нам је речено у Агенцији за реституцију тешко да ће им било шта од тога бити враћено, јер и уколико није промењен власник, по закону се ни електричне централе, нити болнице, а ни касарне не враћају старим власницима. Карађорђевићи не могу да траже ни ловишта, нити право на коришћење рудника и фабрика. Они су били власници златних рудника у Пеки, затим Сиколе, па рудника лигнита Раденка код Кучева, имали су лабораторију за прераду злата Нересница, као и фабрику за прераду златне руде у Глоговици.

Карађорђевићи су имали имовину и у бившим југословенским републикама, али то је ван делокруга нашег законодавства. Од Црногораца потражују комплекс на Милочеру, где се налази Краљичина плажа.

Тај комплекс је био власништво краља Александра, али и приватно власништво краљице Марије. Карађорђевићи су били власници и Дома српског посланства на Цетињу. Њихова је била и резиденција у Ријеци Црнојевића.

Још није познато да ли ће им нешто од поменуте имовине Црногорци вратити, али, како ствари сада стоје, Словенци неће. Одлуку правдају тиме да нису укинули Кардељев указ. Карађорђевићи очекују да им се врати и дворско пољопривредно добро Демир Капија у Македонији. Краљевска породица у Хрватској није имала имовину, а у БиХ њихова је била резиденција у Хан Пијеску, која је у последњим ратовима потпуно уништена.

НЕ ТРАЖЕ ОПЛЕНАЦ

КАРДЕЉЕВ указ није обухватио пољопривредно добро Опленац, јер је то „својина Задужбине Цркве Светог Ђорђа на Опленцу, па се упућује Председништво Владе Србије да у погледу тога може поступити по Закону о аграрној реформи и колонизацији“. Ни Карађорђевићи не траже Задужбину на Опленцу назад, јер им не припада. Како кажу, на Задужбини је да одлучи о питању власништва.

ОДУЗЕТЕ ДРАГОЦЕНОСТИ

КАРАЂОРЂЕВИЋИМА су, осим непокретне имовине, Кардељевим указом одузете и штедне књижице, обвезнице, акције, новац, сандук са драгоценостима, као и изузетно вредна библиотека. Познато је да је међу 35.000 књига из дворске библиотеке, које су пребачене у Народну библиотеку Србије, био и оригинал рукописа Његошевог „Горског вијенца“.

 

Драгана Матовић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

КАРАЂОРЂЕВИЋИ НАЈАВЉУЈУ ЖАЛБЕ: Двор ће тражити и у Стразбуру

0 (0) КРАЉЕВСКА породица Карађорђевић жалиће се на најављену одлуку Агенције за реституцију да им …

Kарађорђевићима новац уместо Белог двора

0 (0) Династија Kарађорђевић ипак ће бити обештећена за комплекс Белог двора, чију су реституцију …

66 Коментара

 1. Ta baraba treba da se istera iz belog dvora, jer je pravljen državnim parama, tj. parama poreskih obaeznika!!!

 2. Koji ce mu moj tolike zgradurine,bolje da podeli beskucnicima.

 3. Mogla bi Jorgovanka da mu da nešto zlatnih poluga da stane čovek na noge.

 4. A sto je tvoja porodica otela od naroda pre 47 to ne nevazi.kugla se vrti od 47? A?

 5. SRAMOTA STO NARODY NAPLACUJY ULAZ U CRKVY NA OPLENCY
  I AKO DRZAVA IM SVE TO DA STO TRAZE ONDA JE NJIHOVA CELA SRBIJA

 6. VALJDA PICOUSTI TO SEBI NAMERAVA DA PREPIŠE…

 7. Kada je prijatelj pitao Ivu Andrića , zašto sebi ne priušti neku veću kuću, jer je živeo u kući sa dve sobe , Ivo Andrić je odgovorio da ne oseća potrebu za više soba jer i ovako ne može da boravi u dve sobe istovremeno. Prijatelj je dobio najlepši mogući odgovor od velikana kakav je Ivo Andrić. Sav prihod od Nobelove nagrade je ustupio sarajevskom Zemaljskom muzeju. To je Ivo Andrić. A ovaj iznad je u svom životu izgleda samo par žalbi napisao ! P.S. momak , gadish mi she !!!

 8. dobiće al kad nauči da govori srbski jezik, ljudi bre za tri godine nauče kineski a ovaj ne može za 14 godine da savlada maternji jezik

 9. Ni to mu ne treba dati neka zivi tamo odakle je dosao

 10. ko ih jebe bre o je jedna banda lopova i neradnika

 11. Koliko je to sve njihovo najbolje govori podatak da su svi skupa vladali „celih“ 34 god. Valjda su odvajali od usta pa stekli pola kraljevine?!

 12. Vratice im sve pa ce jos da pitaju da li treba jos.Da li neko veruje da ce to Srbiji da bude na srecu i na blagoslov,tesko.Doduse u Srbiji je ozvanicena otimacina od 45 pa nista vise ne iznenadjuje.Vi koji mrzite monarhiju i Karadjordjevice zapitajte se kakvi ste Srbi i koliko imate veze sa istinom i tradicijom.

 13. Pa jeste nije u redu da uzmu svoju imovinu u kojoj sede razne Cece, Jece, Vulini, Dragice i ostale gospodje i gospoda. Kao kad bi u Elizabetine odaje sele raznorazne seljacinew. Ovaj bar zna engleski a Tomo ni srpski ni engleski a njegov let do Turske drzavnim avionom kada je placeno zustavljanje vaydusnog saobracaja da nas predsednik odvede dragicu na more a diplomatski pasos za tastu? Za ovog bar znam da su mu preci presli Albaniju sa narodom a cime je gospa dragica zasluzila da ima fond a nama da smanjuje platu…..

 14. Treba im vratiti nesto, I to zbog zahvalnosti Kralju Petru starom. A aleks je trebao da makar nauci srpski jezik! Bolje govori japanski ambasador srpski nego nas prestolonaslednik.Sramota!!!!

 15. pa gde zaradiše toliko da idem i ja da se obogatim

 16. za pocetak im je vraceno prvih tri slova

 17. A šta drugo i očekivati od lopovske države koju vode sledbenici titovog lika i dela

 18. Koliko su njegovi preci radili i zaradili. Mora da su radili 8760 sati dnevno od kada su rodjeni pa do dan danas.

 19. Koliko su njegovi preci radili i zaradili. Mora da su radili 8760 sati dnevno od kada su rodjeni pa do dan danas.

 20. najbolje je da se pokupis i isparis iz Srbije

 21. najbolje je da se pokupis i isparis iz Srbije

 22. Prvo da vrati zlato,pa tek onda obeštećenje!

 23. Prvo da vrati zlato,pa tek onda obeštećenje!

 24. vreme je da izbacite lopove i vratite Kralju njegovo.

 25. vreme je da izbacite lopove i vratite Kralju njegovo.

 26. oni kao da nisu srbi a pobegli su kada je najgore bilo a hoce sve a sta su doneli-nista

 27. OVOG HITNO PROTERATI IZ SRBIJE, predhodno mu oduzeti sto je krao od naroda

 28. nazad odakle si dosao 1700000 zrtava da bi ti dosao da opet otimas od naroda i srbije.

 29. Koliko puta da vam se jovo nanovo isplaćuje imovina koja je i u vreme kraljevine bila stečena na grbači jadnog naroda, beskičmenjaku jedan ružni i jadni. Dala bih ja tebi nogu u dupe da odletiš tamo odakle te ona budaletina Vuk dovukao.

 30. Kakvo nasledstvo !!!! Sve je to skinuto sa grbace naroda , sigurno nisu njegovi preci zaradili …setimo se koliko je bogatstva kralj Petar izneo iz drzave 41. Sve ih oduzeti i proterati parazite iz zemlje !!!!

 31. NJIMA DA VRATE,,KOLIKO SU SAMO ODNELI ZLATA ZA ENGLESKU…TO TREBA PROTERATI,,NAMA NETREBA KRALJEVINA NI MONARHIJA///

 32. Oprostite,zar Evropska unija ne insistira na tome?

 33. Најпре нека Принц плати дуг за струју!

 34. Nije njemu to niko ukrao nego je njegov tata pobegao iz zemlje i ostavio narod na milost i nemilost okupatora.U svakom slucaju neka prvo nauci srpski jezik.

 35. MA KAKVO VRACANJE TO JE DRZAVNO SIGURNO SU NJEGOVI PRECI INACE BANDITI I MUCITELJI MOGA NARODA,ZARADILI RADECI U JAVNIM KOMUNALNIM PREDUZECIMA,,,,TREBA IM SVE ODUZETI I PROTERATI IZ SRBIJE,,,JER SU ONI MASONI ,I IMAJU ZADATAK DA UNISTE SRBSKI NAROD TERAJTE IH DO DJAVOLA DAJTE OBRENOVICE

 36. A da on vrate svo zlato koje su odneli,i verovatno su sva ta imanja i svu tu zemlju pokupovali od kraljevske plate,more nosi ih,,,djabelebarosi,,,

 37. Posle ovakvih komentara ,covek se pita zasto postoji predmet istorija ?Neverovatno koliko smo nepismeni ,a o obrazovanju nije pristojno reci ni rec

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend