Опасни зраци без контроле

Опасни зраци без контроле

0
(0)

ЗБОГ недостатка 15 милиона динара, Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Србије пуних годину дана, од краја марта прошле године, није организовала мерења радиоактивности у води, ваздуху и земљишту.

Мерења није било јер тендерска процедура за овлашћене куће које узимају и анализирају узорке из животне средине није завршена, пошто је укинут Фонд за финансирање пројекта мониторинга.

Континуирано праћење радиоактивности је законска обавеза Агенције и на основу њега она објављује годишњи извештај о изложености становништва. Тако се на сајту Агенције могу наћи извештаји за 2010. и 2011. годину, али не и за прошлу. Ипак, важно је да испитивања не буду прекинута на дужи рок, јер се онда не би могао видети пораст концентрација неких зрачења, што може да буде опасно.

Мониторинг обухвата и праћење присуства осиромашеног уранијума заосталог после ваздушних дејстава НАТО снага, 1999. Ово је ранијих година праћено у општинама Прешево, Бујановац и Врање, испитивањем садржаја радионуклида у узорцима воде, биљних култура и земљишта.
НЕ КОНТРОЛИШУ НИ ВОДУ, МЛЕКО, ПОВРЋЕ… ОСИМ у ваздуху и земљишту, зрачење се током годишњег мониторинга редовно контролише и у пијаћој и површинским водама, у падавинама, два пута годишње у речном седименту са дна корита, као и у животним намирницама (узорцима млека, млечних производа, меса, житарица, поврћа и воћа, сточне хране). Резултати мерења радиоактивности у 2011. показали су да се „активност природних и вештачких радионуклида кретала у ниским нивоима“.

Ово што се десило, ипак, не значи да је Србија у прошлој години била радиоактивно угрожена, а да то нико није знао, каже за „Новости“ директорка Агенције Мирјана Раденковић:

– Осим годишњег мониторинга, имамо и друге системе праћења, као што је систем ране најаве. Размењујемо информације са Међународном агенцијом за атомску енергију. Уколико би се нешто десило, то свакако не би прошло незапажено и да нико не реагује.

Агенција је лане обавестила Министарство да нема новца за годишњу контролу, а договор о даљем финансирању постигнут је ове године.

– Средства намењена спровођењу једног ИПА пројекта за који су активности одложене (прављење регистра свих извора зрачења у Србији), преусмерићемо на мониторинг, који би онда могао да почне у јуну. Тако ће, уместо годишњег, бити урађен полугодишњи извештај. Наравно, за реализацију је потребно да Влада одобри овакав предлог – каже директорка Агенције.

Из Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине подсећају да је Србија по међународним конвенцијама обавезна да размењује податке са другим земљама о радиоактивности. Обећавају и да ће новац бити обезбеђен и да ће се наћи модус да Агенција убудуће не остаје без средстава.

Јер, раније је она једном годишње код Фонда конкурисала с пројектом, па се дешавало да прође по неколико месеци без мониторинга док новац не буде одобрен. Убудуће би то могло да се избегне тако што ће се пројекти радити на дужи период, за три или четири године унапред.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„НАТО је од нас направио експериментални полигон“

„НАТО је од нас направио експериментални полигон“

0 (0) Београд — Прелиминарни резултати научномедицинске студије показују пораст учесталости малигних болести, а нарочито …

Комунисти током педесетих година озрачили 50.000 српске деце између пет и 15 година старости

Комунисти током педесетих година озрачили 50.000 српске деце између пет и 15 година старости

5 (1) БЕОГРАД – Током педесетих година прошлог века 50.000 деце између пет и 15 …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend