ОСМИ СУСРЕТИ ЗЛАТАРСКИХ СЕЛА: Вештина и снага делија

0
(0)

НА „Осмим сусретима златарских села“, на вису Џаде у Мушковини, на Ивањдан је пало неколико рекорда: делије из Горачића су, као нико до сада, суверено владале борилиштима, забележена је највећа посећеност, а паркинзи на пашњаку и дуж асфалтног пута били су тесни, док су међу запрегама били најтежи волови – 2.300 килограма.

Показујући и спретност и снагу, екипа Горачића победила је у старим чобанским вештинама – бацању камена с рамена, скоку удаљ и надвлачењу кличка, али и стругању балвана, а преслишали су ривале у одбојци и фудбалу.

Урош Гујаничић из екипе Мушковине најбрже је претрчао стазу. У исцрпљујућој борби „тешкаша“ у надвлачењу конопца, по врућини, екипа „Пилане“ је у тек трећем покушају обезбедила победу над „Златаршпедом“.

Као и увек – највеће замнимање посетилаца владало је за надметање рабаџија. У вучи трупца јеле, „четворка“ од 1,72 кубика, награду су однели син и отац Бојан и Видан Петаковић из Дражевића.

– Голуб и Шароња, стари седам година, тешки су око 2,3 тоне. Пуштени су у паши од Ђурђевдана до првог снега, дневно добију по три-четири килограма жита. Овог пролећа извукли су 200 кубика грађе комшијама – каже Видан Петаковић, најбољи рабаџија Златара и околине до идућег Ивањдана.

Сусрет на некадашњем састајалишту чобана, дрвосеча и рабаџија, на раскрсници златарских путева у Мушковини и надморској висини од 1.450 метара, подсетио је на стара добра времена: кад су у народу били чешћи сусрети и виђења, а чула се завичајна песма „Ој, планино, моја мила, ти си мене одгајила…“

– Број посетилаца обавезује нас да за идућу годину уредимо већи простор за окупљање и такмичења, као и да обезбедимо далеко више паркинг-места – каже Верко Јовановић из Организационог одбора.

СВЕ ВИШЕ МЛАДИХ

ИНИЦИЈАТОР и стожер окупљања је породица Стојана Брајовића, ужичког пензионера, родом из Мушковине, на јужним падинама планине. Брајовић наглашава да га посебно радује што све већи број младежи и деце долази на завичајна огњишта и подсећа на корене, претке и благо планине. Домаћини „Осмих сусрета златарских села“ били су село Дрмановићи и предузеће „Сложна браћа“ Војка Пурића, а дародавац награде за рабаџије „Србијашуме“.

Д. ГАГРИЧИЋ, Новости.рс

Фото: Д. ГАГРИЧИЋ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПОПЛАВЕ КОД КРАЉЕВА: Бујице у неколико села, у Врњачкој Бањи се излила Грачачка река

0 (0) Краљевачка села Каменица, Вранеши и Врба поново су погођена бујичним поплавама. Села и …

Изетбеговић насељава мигранте у напуштена српска села!

0 (0) НАЈАВА премијера Унско-санског кантона Хусеина Рошића и представника Европске комисије да су потенцијалне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend