Србија

Златибор: Одржан 14. Сеоски вишебој у Јабланици (видео)

У златиборском селу Јабланици одржан је четрнаести сеоски вишебој „Јабланица 2019.“. Сабор традиције овог краја у коме смо кроз игру и такмичења видели многе занате и вештине које полако изумиру.

У златиборском селу Јабланици одржан је четрнаести сеоски вишебој „Јабланица 2019.“. Сабор традиције овог краја у коме смо кроз игру и такмичења видели многе занате и вештине које полако изумиру. Већ по традицији, прве недеље након Духова у Јабланици се одржава сеоски вишебој и важи за једну од најбоље организованих сеоских манифестација нашег краја.

Због чега је битно да се овакви сабори одржавају у нашим сеским срединама? На то питање одговорио је Жарко Божанић, члан ТУ „Јабланица“.

„Враћају се људи, воле да дођу људи који су одавде, као и из других наших села, који су отишли у градове и у друга места, долазе туристи, ми се окупљамо. Понудимо им, поред забаве, и све оне основне ствари вишебоја: стругање, вуча волова, трка коња, вуча коњском запрегом, двопрег, једнопрег. Значи, огроман је значај како са туристичког, тако и са традиционалног аспекта и све оно што краси и красило је ово подручје, ми смо га сада претворили у манифестацију са својим дисциплинама“.

Село је живо ако у њему има људи. Управо овакве манифестације утичу да се људи враћају, што нам је и потврдила Бојана Божанић, члан УО ТУ „Јабланица“.

„Јако је важно и то што општина Чајетина учествује, што опредељује средства, како за овај догађај, тако и за бројне друге догађаје и у Љубишу, Шљивовици, Гостиљу, Kривој Реци… Стварно се трудимо да то буде равномерни развој целе општине и мислим да су људи, овде, у Јабланици препознали то и кроз ово туристичко удружење покренули неке ствари које већ саме годинама уназад иду и то ми је веома драго.

Све присутне госте је поздравио и манифестацију отворио председник општине Чајетина, Милан Стаматовић.

„Наш интерес јесте и општине Чајетина да помажемо ове традиционалне вредности и да очувамо село, да вратимо младе људе на село и сигурно је ово огроман допринос и вас који живите овде у Јабланици, који помажете да овакве манифестације трају, да се не забораве“.

Било је много дисциплина. Једна од главних је и вуча на влаци воловском запрегом. Најбржи су били волови Милорада Анџића. Поред тога велику пажњу су привукле и дисциплине стругање кладаром, као и дубећом тестером.

„ Ту је важна само брзина. Kо најбрже пресече тај је победник“, каже првак у дисциплини стругање кладаром Љубе Бакић из Јабланице и додаје „Зависи и од тестере како је наоштрена, а и од људи који познају тај пос‘о“.

Велико искуство у стругању дубећом тестером помогло је Миленку Петровићу из Шљивовице да освоји прво место у овој дисциплини.

„Већ двадесетак година учествујем у овом такмичењу стругања. Мој отац је стругао и од тога живео. Десетак година је стругао и у Босни, шездесетих, седамдесетих, док нису почели бансеци, после бренте и остало. Kао мали сам са оцем стругао, чак нисмо имали трећег, тестеру смо вукли нас двојица. Битно је знати неке ствари, наоштрити тестеру, заложити како треба, не може то само на снагу, не може да се издржи“.

Било како било, апсолутни победник овог такмичења била је игра. И ми смо се играли и уживали на обронцима Златибора у Јабланици, лета Господњег 2019.

Извор:златибопресс/ТВ Чајетина/Аутор Мирослав Весовић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!