fbpx

ОТКРИВАМО: ПУПС пљачкао пензионере

0
(0)

Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС) узела је мимо закона готово 450.000 динара од удружења пензионера у шест градова, сазнаје „Блиц“.

Агенција за борбу против корупције утврдила да странка Милана Кркобабића годинама узима новац од удружења пензионера широм Србије, што закон забрањује

Ово је утврдила Агенција за борбу против корупције спроводећи контролу ПУПС-а, уз закључак да је на овај начин прекршен Закон о финансирању политичких странака.

Тај закон строго забрањује финансирање странака од удружења и прописује да је странка, уколико је добила новац на овај начин, дужна да га врати у року од 15 дана.

ПУПС не плаћа ни простор

Агенција је утврдила и да поједини општинских одбора ПУПС-а нису плаћали закуп својих просторија у 2012. и 2013. години, а да је притом на истој адреси било регистровано неко од удружења инвалида и пензионера. Док су 2014. општински одбори Србобран, Зајечар, Ужице и Пожега променили праксу и у годишњем финансијском извештају за протеклу годину у делу расходи на име трошкова закупа навели од 1.000 до 30.000 динара, одбори ПУПС Зрењанин, Алибунар, Беочин, Књажевац, Пријепоље, Чачак, Ниш, Алексинац, Крагујевац и Сврљиг и даље у ово поље уписују нула динара.

Поступак контроле финансија ПУПС-а показао је, међутим, да су у неколико градова удружења пензионера финансирала ПУПС и новац уплаћивала на рачуне градских одбора ове странке. ПУПС ни у једном случају није вратио тај новац, иако га закон на то обавезује.

– Тако је крагујевачко удружење пензионера за изборне активности ПУПС-а уплатило странци позајмицу од 70.000 динара која је касније преименована у донацију. Сврљишки пензионери дали су 30.000 за финансирање активности и трошкова Актива жена ПУПС, а краљевачки више од 258.000 на име чланарине од својих чланова. Такође, куршумлијско удружење пензионера уплатило је ПУПС-у донацију од 30.000 динара.
Увидом у изводе банковних рачуна утврђено је да је Општинско удружење пензионера Сурдулица уплатило 72.000 на рачун ПУПС, а удружење из Раче 3.934 динара. И једни и други су у одговору на захтев да доставе податке о основу уплате, назначили да нису финансирали политичку странку – наводи се у одговору пензионера Сурдулице и Раче који је “Блиц” добио од Агенције.

Донације удружења

Крагујевац 70.000 динара
Сврљиг 30.000 динара
Краљево 258.085 динара
Куршумлија 30.000 динара
Сурдулица 72.000 динара
Рача 3.934 динара

Како се наводи, даљи поступак ради утврђивања чињеница о постојању повреде закона је у току, те се Агенција тим поводом обратила ПУПС-у, скупштинама градова и општина, удружењима пензионера и инвалида и Фонду ПИО.

У складу са прибављеним доказима Агенција за борбу против корупције покретаће прекршајне поступке.

Закон о финансирању политичких активности за ове прекршаје прописује казну од 200.000, па чак до два милиона динара.

„Блиц“ је јуче покушао да добије одговор од Милана Кркобабића, председника ПУПС-а на питања да ли је знао да општински одбори његове странке примају донације мимо закона, али он није одговарао на наше позиве.

 

Б. Јеловац, С. Палић, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Привредном суду закључена расправа по тужби бивших радника ПKБ корпорације

5 (3) У Привредном суду у Београду данас је закључена расправа по тужби бивших радника …

Kолико Вучић плаћа стране дипломате на служби у Београду Уста пуна похвала а џепови новца

4 (4) Стране дипломате активно су се укључиле у предизборну кампању Александра Вучића и Српске …

3 Коментара

  1. STANJE PENZIONERA JE KATRASTOFA, U PIO FONDU SE NEZNA KO PIJE KO PLACA, VLADA UCENA I KORUPCIJA, STRASNO……SRPSKA BANKA JE NAPRAVILA PLJACKU A NE GUBITAK…..

  2. Dinastija Krkobabic vlada Srbijom i tesko nama penzionerima dok su oni tu. Dok ih ne skinemo tako ce nam i biti, sve gore i gore.

  3. Sve lopove i prevarante pravac zatvor! Hoću da mogu da se lečim i živim pristojno od svoje penzije!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *