Отворена нова фабрика сложених борбених система

0
(0)

Велика Плана — Први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић отворио је данас у Великој Плани фабрику за производњу сложених борбених система.

Вучић, који је и министар одбране, извинио се градјанима Србије што је фабрика отворена са месец дана закашњења додавши, међутим, да је ипак испунио обећање, јер је отворена пре истека године.

„Највећи задатак ове и сваке будуће владе је запосљавање људи. Већ смо показали да у Србији то може да се уради сопственим средствима, снагом и памећу“, рекао је Вучић. 

Он је похвалио министра финансија и привреде Млађана Динкића и министра трговине и телекомуникација Расима Љајића који, како је рекао, на сваком месту у земљи и свету покушавају да помогну и разговарају са свима како да Србија прода своје „оружје и орудје“ и запосли што већи број људи. 

„Захвалан сам и предузећу Југоимпорт СДПР, јер су за кратко време развили ново оруђе, за које ће ускоро бити потписан један од највећих уговора које је Србија у последњих неколико година потписала“, 

Он је додао да ће, уколико развој одбрамбене индустрије настави тим током до краја 2013. године, моћи да се нађе лек и за онај део наше наменске индустрије која данас „стоји лошије“ него што је то могло да се очекује. 

Динкић је рекао да је одбрамбена индустрија велика извозна шанса Србије. Он је захвалио Вучићу што пропагира српску одбрамбену индустрију која је велика извозна и развојна шанса Србије. 

Динкић је најавио да ће Влада Србије додатно улагати у одбрамбену индустрију у наредном периоду, истакавши да је то важно, јер се у тој области креирају врхунски инжињери и анагажује пуно домаћих коопераната. 

Министар је казао да само за нову фабрику за производњу сложених борбених система у Великој Плани ради 30 коопераната, медју којима су Прва петолетка, ФАП, ФАДИП из Бечаја и Метал системи из Крагујевца. 

Министарство финансија ће заједно са Министарством одбране, Војском Србије и Фабриком СДПР направити план како би се утврдило колико Србија може да прода војне опреме у свету и како да се што више упосли домаћа привреда, казао је Динкић. 

Према његовим речима, циљ је да се што више делова за одбрамбену индустрију производи у Србији предочивши да ће бити купљене нове машине за прибојски ФАП и Прву петолетку, али и друге фабрике у Србији како би се што више запослила домаћа радна снага. 

„Одбрамбена инсудстрија је сигурно велика извозна шанса за комплетну српску индустрију и Министарство финансија ће снажно поџавати заједно са Министарством одбране и друге пројекте у Србији, као што је овај у Великој Плани“, истакао је Динкић. 

Он је казао и да је потребна јака дипломатија за реализацију тих послова и навео да се очекује да један од првих уговора за извоз из фабрике у Великој Плани буде склопљен већ почетком следеће године. 

Фабрика која ће запошљавати око 100 радника склапаће транспортере типа „бов М-10“ и „бов М-11“, самоходна артиљеријска орудја „нора Б-52“, док је у перспективи да се производе и транспортери „лазар 1“ и „лазар 2“ у сарадњи са партнерима из Русије. 

Нова пословна јединица „Морава“, коју предузеће „Југоимпорт СДПР“ отвара у Великој Плани, монтираће у процесу монтаже делове, компоненте и склопове произведене у кооперацији и производњи са домаћим предузећима металског и електрокомплекса. 

На истој технолошкој линији изводиће се и монтажа других вучних и самоходних артиљеријских система, ракетних система, оклопних борбених возила точкаша „лазар“, купола, оружних станица са топовима 20 милиметара и 30 милиметара за оклопна возила точкаше и гусеничаре, као и бродских топова са интегрисаним системима за управљање ватром. 

Отварану фабрике у Великој Плани присуствовали су, поред министара Динкића и Љајића, начелник генералштаба војске србије генерал Љубиша Диковић, директор ВОА Драган Владисављевић, председник Привредне коморе Србије МИлош Бугарин, као и делегација привредника из Кеније, која већ користи логистичка возила направљена у тој фабрици.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Д. Илић: О књизи „Служба“ или дело које вреди прочитати

2.5 (12) Књига „Служба“ представља сведочанство о времену које ће своју кулминацију највероватније имати у …

Опет шамар Русији: Војска Србије повучена мање од 24 сата пре заказаних војних вежби

5 (5) Србија је лупила још један шамар Русији одлуком владе да замрзне све војне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend