Овако се саботира Јужни ток: Михајловић би гас преко Бугарске и мимо Јужног тока

0
(0)

Бугарски министар енергетике рекао да би прва фаза пројекта гасовода Јужни ток могла да буде довршена до краја 2013. „ако сва питања повезана с њим буду разјашњена“. Па нагласио: у циљу очувања националних интереса Бугарске

Додао да Бугарска неће предузимати исхитрене кораке пре него што буде потпуно јасан начин финансирања пројекта и све буде усклађено са Европском комисијом

СРБИЈА жели да убрза реализацију пројекта изградње гасне интерконекције са Бугарском, која ће допринети већој енергетској стабилности и безбедности у обе земље, изјавила је данас у Софији министарка енергетике Зорана Михајловић после разговора са бугарским министром економије и енергетике Драгомиром Стојневом.

Михајловић и Стојнев указали су на значај реализације пројекта гасовода Ниш-Димитровград за енергетску стабилност региона.

„Србија, као и Бугарска је земља која жели да буде енегетски стабилна и независна. Свесни смо да од тога зависи и економија и привредни раст, као и да то може да нам помогне као држави, али и као региону да повећамо запосленост“, рекла је Михајловић на заједничкој конференцији за новинаре након састанка са бугарским колегом.

Када је реч о гасоводу Ниш-Димитровград, са српске стране не постоји ни политички, нити било какав проблем, рекла је Михајловић, додајући да је циљ убзрање реализације тог пројекта.

Михајловић је рекла да Србија покушава да реши његово финансирање, при чему један део новца за гасовод Ниш-Димитровград треба да буде обезбеђен из кредита ЕБРД који је већ додељен „Србијагасу“, додајући да верује да ће тај проблем бити решен до краја године.

Подсетивши да су премијери Србије и Бугарске прошле године потписали Меморандум о реализацији пројекта гасовода Ниш-Димитровград, Михајловић је рекла да је бугарског министра упознала са досадашњим активностима и позвала га да заједнички убрзају његову реализацију.

„Верујем да ћемо до краја 2016. године, уз заједнички напор и рад имати завршен гасовод Ниш-Димитровград, а то значи нова радна места, привредни раст и енергетску стабилност“, рекла је Михајловић.

Према њеним речима, да би Србија задржала корак са Бугарском у реализацији пројекта, неопходно је да што пре започне реформисање „Србијагаса“, које је услов да Србија искористи новац намењен изградњи гасовода Ниш- Димитровград, саопштено је из Министарства енергетике.

Говорећи о важности тог пројекта, Михајловић је указала да Србија данас добија гас из само једног правца – Русије, преко Украјине и Мађарске и да је то знак колико смо зависни и колико нам је неопходно да имамо бар јос једну руту одакле добијамо гас.

„Нама одговара и Јужни ток и гасовод Ниш-Димитровград и свих ових година радимо на оба ова пројекта“, закључила је МИхајловић.

Бугарски министар Стојнев је рекао да се та земља нада да ће повезивање гасовода са Србијом бити завршено најкасније током 2017. године, а Србија да ће гасовод бити изграђен до краја 2016. године, пренела је агенција БТА.

„Сложили смо се да се држимо плана и надамо се да ће веза бити завршена најкасније 2017. године“, рекао је Стојнев.

Бугарски министар је навео да би прва фаза пројекта гасовода Јужни ток могла да буде довршена до краја 2013. „ако сва питања повезана с њим буду разјашњена“, у циљу очувања националних интереса Бугарске.

Стојнев је додао да Бугарска неће предузимати исхитрене кораке пре него што буде потпуно јасан начин финансирања пројекта и све буде усклађено са Европском комисијом.

Стојнев је додао да овај пројекат за министарство и владу значи побољшање економије, уз стотине нових радних места и подсетио да пројекат кошта најмање 3,3 милијарде евра.

Како је наведено у саопштеју Министарства енергетике, на састанку је разговарано и о реализацији пројекта Јужни ток, а министри су се сагласили да је и Србији и Бугарској циљ диверзификација путева и извора снабдевања гасом, као и боља повезаност земаља региона.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kо су саветници Александра Вучића

5 (5) Kроз саветнички тим Александра Вучића годинама уназад пролазили су бројни бивши домаћи и …

Електромрежа Србије купила још пет одсто акција преносног система Црне Горе

5 (1) БЕОГРАД – Електромрежа Србије купила је данас још пет одсто акција преносног система …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend