fbpx

Па Хелм је откада је света и века шаховска табла великих сила тукице жабарска!

0
(0)

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини упозорила је да Балкан лако може да постане „шаховска табла за закулисне игре великих сила“, истакавши да се из посете Западном Балкану вратила забринута, али и пуна наде, јер се уверила у жељу региона да постане део Уније.

Могерини је, на конференцији за новинаре у Бриселу после састанка министара спољних послова држава чланица ЕУ, рекла да је министре обавестила о састанцима и разговорима које је имала током прошлонедељне посете Западном Балкану и да су они недвосмислено подржали поруке које је она у региону пренела.

– На Западном Балкану сам за тих неколико дана видела много више него икада раније. Тај регион је изложен вишеслојним изазовима и тензијама – рекла је она одговарајући на питање новинара да ли је ЕУ забринута у вези са утицајем Русије на Западном Балкану.

Регион изложен глобалним тензијама

Могерини је навела да унутрашња, домаћа политичка динамика ствара тензије у неким земљама региона, али да је ту и регионална динамика, са међуетничким тензијама између земаља што је, упозорила је, „изузетно опасно јер може да врати регион пар година уназад, при чему мир никада не треба схватити као готову чињеницу“.

– Али, видела сам и да је тај регион изложен глобалним тензијама. Балкан лако може да постане једна од шаховских табли за закулисне игре великих сила. Забринути смо, нарочито јер се ово дешава после веома добре године за Западни Балкан што се тиче европских интеграција, што је био резултат напора како Брисела тако и земаља региона – рекла је Могерини.

Она је, међутим, изразила уверење да „ниједна друга сила у свету нема већи утицај у погледу добрих ствари на Западном Балкану“.

– Министри су се сложили са мном да је утицај који ЕУ има на тај регион повезан с кредибилношћу процеса европских интеграција, и на тој кредибилности ћемо радити – навела је она.

Могерини каже да се са Западног Балкана вратила забринута, али и пуна оптимизма и наде, „јер кад се сретнете са студентима, грађанима, цивилним организацијама, политичким и друштвеним снагама у целом региону, видите огромну подршку и поверење у ЕУ и њихову жељу да постану њен део“.

– Сигурни смо да будућност ЕУ неће бити са само 27 чланица, јер постоји проевропска енергија на Западном Балкану који чека да уђе и ми имамо интереса да процес њиховог приступања учинимо кредибилним – истакла је, додавши да ЕУ има сва средства да пружи људима на Западном Балкану будуће перспективе које желе.

Резултати зависе највише од влада земаља Балкана

Конкретни резултати, указује висока представница ЕУ, зависе и од ЕУ, али више од влада, парламената и институција земаља кандидата.

– Од нас могу да очекују ново ангажовање, унитарну посвећеност што значи да свих 28 држава чланица стоје иза порука које ја шаљем региону, а кључна порука је да су врата отворена, желимо вас унутра, а ви знате који је пут за улазак, и то ће трансформисати друштва, економске и социјалне изгледе тих земаља – нагласила је она.

То, објаснила је, подразумева добру регионалну сарадњу, обуздавање и избегавање реторике која може бити опасна, економске и трговинске могућности, мир.

– Од ЕУ могу да очекују истрајан, озбиљан и доследан приступ, препознаћемо и признати учињене кораке на путу ка ЕУ и пружити подршку земљама и људима, нарочито људима – поручила је Могерини.

Она је напоменула да је током посете Западном Балкану на њу позитиван утисак оставио ентузијазам младих људи у целом региону који, каже, виде ЕУ као кључ за решавање проблема или за побољшање ситуације.

Вестионлине

фото: Ројтерс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Избори Србија

Изборна година за пет земаља Западног Балкана

0 (0) ет држава Западног Балкана у овој години очекују избори, пише Радио слободна Европа …

Исповест Археолога (видео)

4 (8) ИНТЕРВУ доктора археологије Радована Kовачевића. Сасвим случајно након објаве мог видеа о Српски …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *