Павле Петровић: Светска банка се затрчала с прогнозом раста привреде Србије

0
(0)

Председник Фискалног савета у Србији Павле Петровић изјавио је да је тренд привредног раста у Србији три одсто и да се „Светска банка затрчала прогнозом да би могао износити седам одсто“.

„Потенцијални привредни раст у Србији је пет одсто, чини ми се да се Светска банка затрчала јер је то висока стопа за Србију“, рекао је Петровић на представљању истраживања Немачко-српске привредне коморе о пословању у Србији.

Проблем Србије су, према његовим речима, недовољне јавне инвестиције које износе 18 одсто, а земље централе и источне Европе у просеку имају 22 одсто. Истакао је да су основни предуслови за привредни раст правна сигурност, односно институције, образовање, стопа инвестиција и технолошки прогрес.

„Привредни амбијент се у Србији није променио од 2008. године, политичари раде оно што одмах даје видљиве резултате, зато што изградња институција траје годинама, али даје значајне резултате и када би Србија достигла ниво бугарских и румунских то би повећало привредни раст за 0,5 одсто“, рекао је Петровић.

Према његовим речима у Србији се одлаже и реформа пореске управе као и платни разреди који би омогућили да се стручњаци награде.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић рекао је да проблем Србије што нема стратегију развоја и да добар привредни амбијент сам по себи не може обезбедити привредни раст. Србија се, како је рекао, мора окренути концепту реиндустријализације, а то захтева знање и анализу домаћих потенцијала и светске тражње.

„Они који су на власти траже брза решења да доведу инвеститора у неразвијено подручје и запосле 1.000 радника, али то није довољнио, већ нам треба виши квалитет привредног раста и инветсиције у инфраструктуру“, рекао је Савић.

Рекао је да треба питати раднике под којим условима раде у страним компанијама, а представници коморе су казали да њихова истраживања показују да су они задовољни немачким послодавцима и да су им најпожељнији.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Раст БДП је небитан, најсиромашнији смо у Европи

5 (2) Чак ће вам и директор статистике потврдити да тај раст о коме они …

Америчка економија доживела највећи пад у историји

0 (0) Пад америчког БДП-а у другом кварталу износио је 32,9 процента у поређењу са …

2 Коментара

  1. O veličanjima uspeha “doktora” Malog su poznati, a dobro bi bilo da se prof. Pavle i njegovi saradnici iz Fiskalnog saveta popišaju na svoje tvrdnje. Oni donose predloge kao da su pali s neba, a ne u ruke ΛV, već u koprive, pa im otekli jezici. Oni tvrde jedno u jednoj krajnosti, a drugo u drugoj. Njih sluša ΛV kao vuk milostive priče jareta. Oni kažu da penzije mogu porasti za 7% godišnje, a nisu pitali šefa ΛV da je on penzije povećao za vreme svoje vladavine, od sedam godina, za 7,3%, ne računajući, humanitarnog po njemu, otimanje penzija punih četiri godine, a pri tome troškovi života su povećani za više od 25%, strane investicije su 18%, a u regionu 22%, a gde su hvalospevi? Šta kaže na to Fiskalni, korumpirani i preplaćeni, savet? Po običaju ništa.

  2. Matore prdonje!
    Sramno ste se svi prodali muratu ma’nitome i njegovim vlasnicima i svi im sluzite povijenih ledja i podvijenih repova!
    PU!
    Gadovi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend