fbpx

ПЕНАЛИ ЗА 8.000 ПЕНЗИОНЕРА: На биро отишли по једном закону, а мировину дочекали по другом пропису

0
(0)

ЗА око 8.000 радника који су се у тренутку доношења измена и допуна Закона о ПИО 2014. године нашли на тржишту рада чекајући пензију, неће важити најављено укидање казнених поена које предвиђају измене и допуне Закона о ПИО. Пенала за превремени одлазак у пензију решиће се само они који у радној књижици имају уписан бенифицирани стаж.

Милана Арлова, бившег радника „Зорке“ из Шапца, нови услови за пензију затекли су на евиденцији Националне службе за запошљавање. Чекао је, како каже, да напуни 40 година радног стажа колико му је било неопходно, по старим прописима.

– Отишао сам на биро као технолошки вишак са намером да, када стекнем један услов, одем у пензију – каже Арлов. – У међувремену, донет је нови закон и за мене су почела да важе нова правила. Да сам знао да ће се то десити, сигурно не бих прихватио понуду предузећа.

Наш саговорник каже да су надлежни обећавали да ће решити проблем ових људи којима је сада неправедно умањена пензија. Међутим, изгледа да су их за протекле четири године сви заборавили.

– Могли су и нашу ситуацију да реше као у случају „опције пет“, пензионера који од маја 2016. године примају пуну пензију – каже Арлов. – За раднике фабрика који су 2011. године напустили радна места уз социјални програм „пет година до пензије“ пенали су укинути. Зашто и за нас не важе иста правила?

Њима се од 2016. исплаћује разлика у примањима на основу закључка Владе, али то и даље није онај износ који би добијали да су у пензију отишли без пенала. На питање које су „Новости“ упутиле Министарству за рад да ли ће свим овим радницима који су неправедно кажњени смањењем пензије бити укинути казнени поени, кратко нам је одговорено:

– Предложеним изменама нису предвиђене измене које се односе на остваривање права на превремену старосну пензију за различите категорије осигураника.

Зоран Михајловић, из Савеза самосталних синдиката Србије, који је својевремено покренуо иницијативу за укидање пенала, сматра да не би требало правити дискриминацију међу људима и једнима укидати пенале, а другима не.

– У реду је када се неко сам одлучи да иде у превремену старосну пензију и рачуна на умањење, али није фер према људима који су рачунали на одређене услове, а онда их уз социјални програм дочекају нови – каже наш саговорник. – Мислим да то није значајно велика група људи и да би држава требало да им изађе у сусрет и да их заштити или да бар нађе неко привремено решење.

Михајловић сматра да је непоштено да неко ко је радио 35 година и толико уплаћивао доприносе, напунио је 65 година живота, отишао у пензију, и има већа примања од оног ко има 40 година рада и толико доприноса, али није испунио старосну границу.

РАЧУНИЦА

ЗАХВАЉУЈУЋИ казненим поенима, пензионери губе око две и по пензије годишње, према рачуници Самосталног синдиката Србије. Закон, наиме, предвиђа да се будућим пензионерима за сваки месец недостатка стажа или године живота пензија умањује 0,34 одсто. То је трајно умањење које максимално може да износи до 20,4 процента годишње.

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пензионери дошли по 100 евра, редови пред банкама и поштама

5 (1) Од данас пензионери могу у банци Поштанска штедионица и поштама да подигну помоћ …

Бивши радници и пензионери ПKБ-а започели блокаду у Падинској Скели

4.2 (5) Бивши радници и пензионери ПKБ корпорације започели су јутрос блокаду управне зграде ПKБ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *