fbpx

Пензионери: Нећемо 2 – 3%, већ све што нам је отето

0
(0)

Закон којим су смањене пензије није у складу са Уставом Србије али ни са Европском социјалном повељом, оцењено је данас на трибини.

То су закључили учесници трибине „Зауставимо правно и економско насиље над пензионерима и стрим лицима“, коју је организовало Удружење синдиката пензионера Србије.

Бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић нагласио је да се према нашем Уставу достигнут ниво људских права, а право на пензију је једно од њих, не може смањивати, па је стога закон којим су смањене пензије у супротности са Уством.

Према Европској социјалној повељи, достигнути ниво социјалних права такође не сме да се смањује у некој земљи, а Србија је управо то учинила иако је 2009. година ратификовала ту повељу, истакао је он.

Према његовим речима то што су некима пензије смањене више а некима мање представља дискриминацију, а она је такође законом и Уставом забрањена.

Поред смањења пензија, онемогућено је и усклађивање пензија два пута годишње, јер је законским изменама решено да се пензије исплаћују у складу са законима о буџету.

Потпредседница Удружења синдиката пензионера Србије Марија Тодоровић истакла је да све земље у Европи имају проблема са исплатом пензија али ниједна друга није прибегла овако тешким мерама као наша.

Она је нагласила да пензионери не пристају на било какво повећање пензија од два или пет процената, као што се то ових дана најављује, већ тражи да им се врати одузето.

Они, такође, траже од Уставног суда да се изјасни о иницијативи коју су пре скоро годину дана поднели том суду за оцену уставности закона којима су смањене пензије.

Тодоровић је затражила да држава поштује и конвеције Међународне организације рада и УН о бризи о старима и указала да би надлежни требало да се замисле над чињеницом да је ове године за првих шест месеци у Србији умрло 20 одсто више пензионера него у исто време прошле године.

Она је нагласила да је 2001. године просечна пензија износила 74 одсто просечне плате док је данас тај однос око 52 процента.

Председник СО Савски венац и народни посланик Дејан Костадиновић рекао је да је пвоећање пореза на имовину велики проблем који је у великој мери оптеретио стандард становништва.

Он је указао да није тачно да све земље имају порез на имовину, јер га, примера ради Немачка и Хрватска уопште немају, а неке земље га имају само за луксуз а не за станове од 50 или 60 метара квадратних у којем живе две или три генерације.

Костадиновћ је истакао да је предложио измене закона којима би се порез на имовину за ову годину оставио на нивоу прошлогодишњег, јер ако су плате и пензије смањене онда ни порез не би требало да се повећава.

Такође, он је предложио и да се порез на имовину не плаћа до 25 метара квадратних по члану домаћинства указавши да је такође нелогично да на тржишту цена квадратног метра константно расте а порез на имовину се из године у годину повећава.

Бета, танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Болесна Вучићева услуга браћи арапима и поклон Етихаду: Пијте браћо, све Србија плаћа

5 (5) Србија је кроз директне субвенције већ уложила око 100 милиона евра у „Аир …

Кинези у околини Бора уз помоћ Вучићевог режима тероришу и пљачкају локално становништво

5 (8) “Тржишна цена шумског земљишта износила је 557 динара по квадратном метру, па је …

6 Коментара

  1. Oteto prokleto! Sve kletve i suze nemocnih i opljackanih ljudi stici ce vas pre ili kasnije!

  2. Тако распарчани, неуједињени, несложни како „Обавезници Пио Фонда Србије“ тако и „Корисници ПиО фонда СРбије“ ништа нећете постићи, пардон, постићиће те само да отупите своју оштрицу, јер после дан, два бајкота-шетње по улици, исцрпљени и уморни повућиће те се у своје домови. То што Ви сада радите је произашло из тога што ови наводни руководиоци разних пензионерских удружења су ангажовани од оних који су Вас и довели у овај очјани и угрошавајући животни систем да и ово што Вас је остало, кад иступите своје нергије, своје здравље, да лако и брзо окренете леђа свему и одете тамо где сви ми на крају свог животног пута одлазимо. Да би смо се супроставили исве ставили под контролу морамо се сви објединити јер „Обавезника ПиО фонда Србије има преко 1,2 милиона „обавезника“, док „Корисника ПиО фонда Србије“, да будем јаснији „П Е Н З И О Н Е Р А “ има преко 1,5 милиона „пензионера“. Свако од ових двеју суштинске вредности ПиО фонда Србије има у свом дому бар једног члана у породици који је пунолетан и са правом гласа, то би нас било преко 4 милиона грађана са правом гласа и одлучивања. Када би се ове две формације Удружиле и самоорганизовале у један ешалон, све би се по кратком поступку изменило и у Србији нико неби имао мању пензију од 350 Евра у динарској против вредности на године живота, та пензија би се звала „СТАРОСНА Пензија“, а исто тако би постојала још једна пензија, пензија из минулог рада, тако да би свако имао ту пензуију без обзира да ли радио само 4 године, или 14, година, или 24 године или 34 године или свих 45 година радног стажа. Питате се шта овај Нешковић булазни, одакле паре за све то, па паре нису вода, паре нису испариле, паре су се само прелиле на приватне рачуне и траг о томе је врло јасан. Рећи ћу Вам само један пример а оваквих примера име у несагледивом броју. Бивши председник минуле Југославије Милан Панић узео је са рачуна ПиО фонад Србије динаре у вредности 2 милиона долара за своју ондашњу фабрику лекова коју је добро после продао и наравно динара није вратио. Ја Вас све пензионере питам а Ви ако можете да ми узвратите одговором јер ја нема тај очекивани одговор а то питање је“ Зашто пензионерски новац нема исту вредност и исту правну моћ као што има новац страног инвеститора данас у Србији. Ово је и Позив свим Обавезницима и Корисницима-пензионерима да се Удружимо и самоорганизујемо у једну јединствену организацију која ће моментално да реши питање свих досадашњих пљачки ПиО фонда Србије. Толико од мене, а од Вас, шта ће бити. позз. ДРАГАНешковић e/mail.: DRAGANeskovi’@Gmail.com

  3. Imam u kući dva penzionera iako znam da nisu glasali za ovu sadašnju vlast jer su uvek glasali za one za koje mi „deca glasamo“ zNam da im nezakonito (otete) smanjene penzije teško pada. To se vidi i u torbama koje donose sa pijace,prodavnice i apoteke , DAKLE ODREKLI SU SE OSNOVNIH STVARI U SVOJIM 70-TIM godinama SRAMOTA…

  4. Kad ustavni sud ne sme da donese presudu , od drzave nema nista. Vladavina Vucica mnoge penzionere je oterela sv. Petru na istinu. AMIN.
    Sve dok je on na vlasti bice sve gore. On je tipicni despot.

  5. Ko je umanjo invalidskw penzije?…Taj moze sve da uradi…MMF?!!…Ili?…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *