fbpx

Писмо огорчених наставника Карловачке: Какву поруку шаљемо деци?

0
(0)
Наставници запослени у Карловачкој гимназији, као и ненаставно особље, упутили су отворено писмо због сумњиве одлуке Покрајинског секретара за образовање Михаља Њилаша да одбије сагласност на предлог именовања директора ове школе.
Њилаш је последњег законског дана изјашњавања на предлог Школског одбора за директора гимназије одбио да пружи сагласност и тиме практично поништио конкурс у овој школи, која је дуго без изабраног директора.
Он је наводно утврдио да одлука Школског одбора да директор буде филолог и досадашњи в.д. Милан Ђуришић није законита, те је наредио да се у року од 15 дана понови конкурс, а до тада је за в.д. директора именовао јединог противкандидата Ђуришића, професора физичког и рукометног тренера Радована Ковачевића. Одлука је у школу стигла мејлом.
Ова одлука, наводе наставници, долази у тренутку када су запослени у гимназији „огромном већином гласова подржали, а Школски одбор изабрао праву особу за директора Карловачке гимназије“.
„Реч је о Милану Ђуришићу, дугогодишњем професору, врсном познаваоцу енглеског и других страних језика, и магистру енглеске књижевности (шекспиролог). Наглашавамо да је проф. Ђуришић добио више националних и интернационалних признања за свој педагошки рад, и да, као и особа и колега, ужива веома велики углед у колективу због свог етичног, принципијелног и одмереног понашања. Ми професори, који најпре процењујемо себе, па тек онда своје ђаке, захтевамо објашњење од горе наведених институција и појединаца зашто директор Карловачке гимназије не може бити личност за коју смо и сами проценили да има све људске, професионалне и организационе квалитете. Ми нисмо правници, али учимо своје ученице и ученике да читају са разумевањем сваки текст и да његову суштину умеју да интерпретирају на једини исправан начин – истинито и аргументовано“, поручују наставници Карловачке.
Рекапитулацијом одлука Покрајинског секретаријата о поништавању конкурса о избору директора Карловачке гимназије чињенично стање забрињава, поручују они. Наиме, први јавни конкурс, на којем је у новембру 2016. године за директора Гимназије изабран професор музике Бранислав Тубић, поништен је само пет дана пре његовог ступања на дужност због „мањкавости и пропуста у тексту огласа“, а који није садржао законску одредбу којом се предвиђа да директор школске установе мора поседовати одговарајућу лиценцу за рад – иако он лиценцу никако ни не може поседовати. Због чега је ова одлука контрадикторна читајте ОВДЕ.
Професори Карловачке истичу да нису сви директори који су добили сагласност о постављењу на чело образовних институција у 2016. години имали текстове јавних огласа са овом законском одредбом, што јасно указује да се манипулише конкурсом за директора. Поновљени конкурс сада је поништен јер „из текста конкурса произилази да од кандидата нису тражени, па самим тим ни прибављани, докази о (не)осуђиваности за привредни преступ у вршењу њихових ранијих дужности“.
„Дакле, за именовање директора Карловачке гимназије није била довољна документација – Уверење да против кандидата није покренута истрага, нити је подигнута оптужница, те Уверење о неосуђиваности и непостојању дискриминаторског понашања, што за већину других, изабраних и постављених директора образовних институција у Војводини од почетка 2017. године није важило! Наше питање гласи: колико конкурса, објављених само у листу ‘Послови’ Националне службе за запошљавање, у 2017. години, није садржало спорну одредбу о (не)осуђиваности за привредни преступ и колико њих је због тога поништено? Одговор: ниједан! Даље, зашто покрајински секретар, када је образлагао поништавање првог, новембарског конкурса, није упозорио на ово круцијално непоштовање одредби Правилника о ближим условима за избор директора установа образовања и васпитања? Разлог је јасан: у том Правилнику такве одредбе није ни било! Уколико ни од једног кандидата нису тражени докази о (не)осуђиваности за привредни преступ у вршењу дужности, те их нико од кандидованих није ни доставио, по којој правној основи кандидат Радован Ковачевић испуњава услове за функцију в. д. директора, кад спорни документ ни он нема?“, питају запослени у школи.
Они се питају и зашто се оваква одлука покрајинског секретара спроводи непосредно пред сам крај школске године и то у време полагања завршних матурских испита, пријемних испита за билингвална одељења, као и пријемног испита за упис у прву годину.
„Управо сада када је свим запосленима у колективу јасно да без добре и искусне организације и руководства школе ниједан од ових важних послова не може успешно бити спроведен и окончан? Да ли некоме смета Карловачка гимназија и њени професори?! Оваква одлука господина секретара унела је велики немир и забринутост међу ђаке, њихове родитеље, али и све чланове колектива. Сви ми који потписујемо ово писмо питамо одговорне: да ли су размишљали о томе какву поруку оваквим поступцима надлежних шаљемо нашој деци?“, поручују професори и други запослени у Карловачкој гимназији.
Писмо је упућено министру просвете Младену Шарчевићу и министарству, председнику Скупштине АПВ Иштвану Пастору, председнику АПВ Игору Мировићу, челницима општине Сремски Карловци, члановима школског одбора школе и, наравно, покрајинском секретару за образовање Михаљу Њилашу.
Више о циркусу који се дешава у Карловачкој гимназији читајте ОВДЕ.
Аутор: Горица Николин – горица@021.рс
021.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ТРАМП УПОЗОРИО АМЕРИКАНЦЕ: Хилари Клинтон је полудела!

5 (8) ДОНАЛД Трамп је одреаговао на тврдњу-оптужбу Хилари Клинтон да су неки учесници нове …

Србија: Отворен Сајам свињарства, али без – свиња

1 (1) ПОКРАЈИНСКИ секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић отворио је данас, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *