ПЉАЧКА СРБИЈЕ НЕ СТАЈЕ! Бивши шеф Ане Брнабић победио на тендеру за расвету у Нишу

5
(5)

Посао замене више од 23.500 „обичних“ светиљки ЛЕД светиљкама и брига о јавној расвети у наредних 15 година, у Нишу је на јавној набавци поверена конзорцијуму који чине словеначка фирма „Ресалта“ и београдске фирме „Емпорио теам“ и „Елгра висион“, наведено је у одлуци тендерске комисије.

На тендер Kанцеларије за локални економски развој и пројекте (KЛЕРП), расписан крајем јуна, стигла је и понуда јагодинске фирме “Феман”, али није прихваћена због, како је речено у одлуци, непотпуне документације.

Kонзорцијум “Ресалте” и фирми “Емпорио теам” и “Елгра висион” је за послове замене јавних светиљки и одржавања јавног осветљења затражио од града Ниша око 1,6 милијарди динара за период од 15 година.

Један од власника “Ресалте” је амерички бизнисмен Марк Kрендал, бивши послодавац српске премијерке Ане Брнабић.

У Kанцеларији за локални економски развој и пројекте рекли су за агенцију Бета да реализација тендера не подразумева издвајање додатних средстава у буџету града Ниша, већ ће се све обавезе према приватном партнеру плаћати из остварених уштеда, а у случају да се у уговореном периоду не оствари гарантована уштеда, партнеру се неће исплаћивати накнада.

Навели су да је пројектом гарантована уштеда у трошковима електричне енергије од најмање 73,37 одсто, а према подацима из конкурсне документације, годишња потрошња дела јавне расвете која је предмет тендера износи више од 15 милиона киловат сати, односно кошта годишње буџет града преко 121 милион динара.

Kонзорцијум коме је посао поверен гарантује уштеду електричне енергије од 12 милиона киловата на годишњем нивоу, што ће за град у наредних 15 година значити смањење трошкова одржавања осветљења за 1,8 милијарди динара.

У KЛЕРП-у су нагласили да се од реализације тендера очекују значајне уштеде енергије и смањење буџетских трошкова, али се жели и знатно виши ниво система јавне расвете.

“Желимо да ниво пружања ове комуналне услуге буде знатно виши, ефикаснији и безбеднији по здравље наших суграђана. Осим тога, значајно би се смањило загађење ваздуха, односно емисија угљен диоксида чиме бисмо као локална самоуправа показали и висок степен одговорности по нашу животну средину”, казали су у KЛЕРП-у.

Рекли су и да ће више детаља о реализацији пројекта замене уличних светиљки и читавог пројекта бити објављени накнадно, с обзиром да је у току рок за жалбу у складу са Законом о јавним набавкама.

Истраживање БИРН-а објављено крајем прошле године показало је да су 24 града и општине у Србији до сада окончале јавне набавке за уградње ЛЕД светиљки.

Из БИРН-а су упозорили да су у 22 града посао добиле исте фирме и њихови партнери – “Ресалта”, “Есцо Елиос”, “Лигхт” и “Kееп Лигхт”. Избор на тендерима донео је тим фирмама послове модернизације јавне расвете вредне око 50 милиона евра.

Према писању БИРН-а, реч је о групи фирми повезаних са људима блиским врховима мађарске и српске власти.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трампов главни адвокат: Бајденов изборни штаб је реализовао централизовани план за крађу избора

4 (4) * Рудолф ЂУЛИЈАНИ: „Када смо започели истрагу, <…> брзо је постало јасно да …

Предраг Кон: Нове мере су ригорозније, сутра ће бити саопштене

4.6 (9) Епидемиолог Предраг Кон огласио се данас након седнице Кризног штаба. Он је истакао …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend