Почела жетва пшенице на војвођанским пољима

Почела жетва пшенице на војвођанским пољима

0
(0)

Нови Сад — Жетва пшенице на војвођанским пољима је почела. Додуше, не у пуној мери, али је ипак уласком комбајна на њиве означен почетак овогодишње жетве.

Kао и сваког лета, Институт за ратарство и повртарство у Новом Саду први је започео жетву пшенице на огледним пољима, а стручњаци Института забележили су и почетак жетве у Торнику у општини Житиште.

На индивидуалној парцели у Торнику принос је, по речима др Владимира Аћина, према проценама око 6,5 тона пшенице по хектару, а проценат влажности зрна 13.

„То није лош принос за ову годину узимајући у обзир да је пшеница касно никла због велике суше током јесени, а потом и обилних киша све до недавно“, истакао је др Аћин, указујући да очекује да ће током викенда, уколико киша не поквари планове, жетва кренути пуним интензитетом.

Сви се надају да се неће поновити прошла година када се жетва отегла више седмица због честих киша. Ове године род ће се убирати са 570.000 хектара, што је површина на којој је пшеница јесенас посејана. У односу на 2017. годину, прошле јесени пшеница је посејана на око 90.000 хектара мање.

„Предвиђа се да ће ова година бити солидна и да ће просечан принос по хектару бити око 4,5 тоне“, каже директор „Жита Србије“ Вукосав Саковић, указујући да би укупан овогодишњи принос требало да буде око 2,5 милиона тона пшенице.

Прошле године је са 660.000 хектара под пшеницом добијено 3,3 милиона тона, уз просечан принос од пет тона по хектару.

„За наше потребе довољно је 1,5 милиона тона пшенице, па ћемо остатак овогодишњег рода продати. Прошле године извезли смо 1,1 милион тона жита и брашна на страна тржишта“, предочио је Саковић.

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Жетва сунцокрета за десетак дана, још се не зна откупна цена

Жетва сунцокрета за десетак дана, још се не зна откупна цена

5 (2) Жетва сунцокрета започеће за десетак дана, а произвођачи ће род предавати откупљивачима на …

Завршена жетва: Пшенице мање него лане

Завршена жетва: Пшенице мање него лане

5 (1) Директор Удружења „Жита Србије“ Вукосав Саковић изјавио је за „Вести“ да је жетва …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend