ПОДРЖИТЕ ХУМАНИТАРНУ АУКЦИЈУ! Дом од слика за 13 Велкића

0
(0)

ТРИНАЕСТОЧЛАНА породица Велкић из села Грчић код Љубовије не би требало још дуго да живи у веома тешким условима у незавршеној кући, на ивици сиромаштва. Јер, Компанија „Новости“ и наши познати сликари одлучили су да им помогну да први пут добију прави дом. Зато организујемо хуманитарну аукцију слика за изградњу куће Велкићима, у којој деца не би имала само нормалне услове за живот, већ и за лечење и негу.

Тешку ситуацију породици Велкић направиле су још тежом пролећне поплаве. Али, без обзира на немаштину у којој се налазе, на болест, вредни су и као такви прихваћени у свом селу. Милан и Живојка Велкић имају петоро деце, од којих је троје са менталним сметњама. Породицу издржавају надничењем.Најмлађи син иде у основну школу, а најстарији Горан такође ради на туђим имањима. Горан и његова супруга Мирјана имају троје деце. У скученој собици покушавају да улепшају живот својој петогодишњој кћери Данијели, која је непокретна. Најмлађи дечак је беба од четири месеца. Током порођаја су му повређене руке и стално је под терапијама. Кућу су почели да граде пре много година….

Уметници су од срца даровали своје добре радове за повратак наде и осмеха породици Велкић. У ову племениту акцију укључили су се и галеристи и колекционари. А потенцијални купци не само да ће куповином неких од понуђених радова показати хуманост и доброту већ ће и до доброг дела можда доћи по више него пристојној цени. Свако дело понуђено на аукцији продаваћа се упола вредности од процењене, а негде је почетна цена још нижа.

Из колекције Душанке Бојичић стигла је слика недавно преминулог уметника Илије Ике Пандуровића, који је надахнуће црпео у Београду, али и голубовима као неизоставном елементу у његовом животу. Његово платно процењено је на 800, а почетна цена биће 300 евра (у динарској противвредности).

АУКЦИЈА 27. ДЕЦЕМБРА
ЉУДИ великог срца, који саосећају са патњама породице Велкић и желе да јој помогну, радове који ће бити понуђени на аукцији могу да погледају од 22. децембра у Павиљону „Цвијета Зузорић“. Аукција ће се одржати у истом простору 27. децембра, а водиће је угледни историчар уметности Никола Кусовац.

Галериста Моша Тодоровић, власник „Радионице душе“ поклонио је два рада познатих сликара. Почетна цена „Тела“ Милоша Шобајића је 250 евра, а цртеж Уроша Тошковића из 1980. – 150 евра.

Академик Душан Оташевић поклонио је своју графику под називом „Шидска муза Саве Шумановића“, чија је почетна цена 200 евра, а Миодраг Ђилас Ђидо даровао је две слике – „Мртва природа“ (почетна цена 150 евра) и „Младић“ (150 евра). Почетна цена цртежа Михаела Милуновића, уметника са озбиљном међународном каријером, под називом „Дарк“ износи 200 евра.

Уметник Владан Мицић Мицке поклонио је два рада, „Диптих“ процењен на 600 евра (почетна цена 300) и „Хоризонти“ процењени на 500 (почетна 250). А почетна цена слике „Екс Понто“ Драгана Стојкова износи 200 евра.

Мртва природа Владимира Ћурчина, вишеструко награђиваног сликара, чија се дела налазе у музејима у Пољској, Црној Гори и Србији, процењена је на 600, а почетна аукцијска цена је 300 евра.

На аукцији ће се наћи и платно Предрага Пеђе Милошевића „Муза на брегу“ вредно 500 евра, а почетна цена ће бити 200.

Дело „Храм Светог Саве“ Зорана Андрића, сликара јаких боја и снажног израза, процењено је на 500 евра, а његова аукција започеће са 200 евра, док ће „Месец у луци“ Зорке Церовић на почетку бити понуђено за 200 евра.

Добитница бројних награда Савета Михић поклонила је две слике – почетна цена „Црквених врата“ је 200 евра, а „Цвеће у прозору“ је 150 евра. Њена исто тако позната колегиница Станка Тодоровић даровала је један свој пејзаж (почетна цена 250 евра) и две минијатуре (по 20). „Профил“ Косте Бунушевца у надметање улази по цени од 100 евра.

Две графике Душана Рајшића „Копљаник“ и акт понуђене су по 75 евра, „Калемегдан“ и „Барка“ Слободана Вуковића за по сто, а „Дрво“ и „Таласи“ Бранка Лукића за по 150 евра. Почетна цена „Куполе“ и „Ватромета боја“ Хајдане Зимоњић износи 100 евра.

Слике „Пролеће“ Миливоја Новаковића Кањоша и „Игра линије“ Снежане Бекрић почеће надметање са ценом од 250 евра, а „Плава слика“ Весне Марков и „Рефлексија“ Јелене Миловић имају почетну цену 200 евра. „Сунцокрети“ Споменке Чолић процењени су на 300, а почеће аукцију за 150 евра, као и радови „Лептир“, „Творац“ и „Лудорије Пигала“ Миће Адамовића. Толика је почетна цена „Двобоја у Ђавољој вароши“ непознатог аутора, а „Збег“ исто тако непознатог уметника 75 евра.

 

Д. Матовић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Почела исплата 100 евра корисницима социјалне помоћи

0 (0) Исплата 100 евра за више од 150.000 корисника новчано-социјалне помоћи почела је јутрос …

„Отаџбина“: Докле год је Александар Вучић на власти у Србији ни Срби на КиМ ни Срби у Црној Гори неће имати никакву заштиту

4.4 (7) Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ даје пуну подршку Епископу захумско-будимском …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend