fbpx
понедељак , 24 фебруара 2020

„Покушаји распарчавања ПКБ-а“

0
(0)

Београд — Самостални синдикат запослених Пољопривредне корпорације Београд негодовао је због расписивања новог јавног огласа за давање у закуп земљишта у Зрењанину.

Из Синдиката су представницима локалне самоуправе у Зрењанину поручили да ће свих 2.000 запослених у ПКБ „својим телима и механизацијом“ спречити сваки евентуани покушај противзаконитог „отимања“ било ког педља земље на који ПКБ -а полаже право.

„Поручујемо локалним велепоседницима, паорима и латифундистима – даље шапе од наше земље, заобиђите је у широком луку“, наводи се у саопштењу Синдиката и истиче да запослени ПКБ неће дозволити „даље разграбљивање и дезинтеграцију“ те корпорације.

Према њиховим наводима, након одлуке државних органа о уступању 5.000 хектара земљишта газдинстава ПКБ 7. Јули Сурчин компанији чији ће већински власник бити Ал Дахра из Абу Дабија настављају се покушаји распарчавања ПКБ.

„Овај пут је актуелна намера локалне власти у Зрењанину, да спровођењем незаконитог поступка давања у закуп државног земљишта које се налази на подручју насеља Чента и Перлез, одузму од ПКБ-а око 1.500 хектара пољопривредног земљишта „, наводе у Самосталом синдикату запослених ПКБ -а.

Како напомињу, у случају да ограни Града Зрењанина истрају у намери да ПКБ- у „одузму“ то земљиште, на противзаконит начин, битно би била нарушена економска и технолошка одрживост, функционалност и даљи опстанак газдинства ПКБ Чента.

Из Синдиката су указали да је одлука о расписивању јавног огласа за давање у закуп пољопривредног земљишта у Зрењанину, између осталог и земљишта које користи ПКБ, први пут објављена средином 2012.

ПКБ је након тога понудила да на име коришћења тог земљишта уплати износ једнак збиру почетних цена лицитације увећан за 30 одсто, што је више од 15 милиона динара, али одговор нису добили, додаје се у саопштењу.

Према оцени Синдиката, то би довело у питање статус 30 запослених житеља Ченте и околних насеља, који вредно раде и уредно примају просечну нето зараду од 48.000 динара, на коју им се обрачунавају и уплаћују порези и доприноси.

Ти радници су, како се додаје, поново поносни што су део ПКБ Корпорације и не желе да буду жртве незаконитих „локалпатриотских малверзација усмерених на отимање земљишта од ПКБ-а како би се оно доделило паорима и велепоседницима које не занима њихова судбина“.

У саопштењу Синдиката се додаје да би индиректна последица „отимања“ земљишта од ПКБ било смањење сточног фонда на суседном газдинству ПКБ Дунавац, која се прехрањују приносима са површина на подручју Ченте и Перлеза.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

KАKО СУ ВУЧИЋЕВИ „АРАПИ“ УЗ ПОМОЋ ДИНKИЋА пре ПKБ-а купили земљу по Војводини

4.8 (6) „Након што је Саша Радуловић изашао из Владе Србије, Ал Дахра је ушла …

Хоће ли рудари “Kолубаре“ оборити и Вучића?

4.7 (31) Уреднику Магазина Таблоид стигло је писмо инсајдера из Kолубаре, у којем моли да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *