Половина вишечланих породица у Србији се налази у ризику од сиромаштва

0
(0)

У сусрет Међународном дану породице, који се обележава 15. маја организација СОС Дечија села Србија подсетила је данас на неопходност стварања окружења које ће подржати развој породице и подршку најугроженијим породицама.

У саоспштењу ове организације, наводе се подаци Републичког завода за статистику, из априла ове године, према којима су највећем ризику од сиромаштва у Србији изложене породице са троје или више деце.

Забрињава податак да се 49,8 одсто вишечланих породица налази у ризику од сиромаштва, имајући у виду да сиромаштво у великој мери утиче на пораст ризика од развоја дисфункционалности у породици и неадекватних услова за раст, развој и образовање детета, указала је СОС Дечија села Србија.

Та организациј ће Међународни дан породице обележити низом програма, међу којима је за понедељак планиранио да “Супер аутобус” посети Прихватни центар Дивљана и, кроз различите активности, проведе дан са децом избеглицама и њиховим породицама.

Центар за подршку породици “Путоказ” из Ниша биће део манифестације “Здрава тврђава”, која се одиграва на Нишкој тврђави, док ће Центар за подршку породици Обреновац, у периоду од 11 до 13 часова, на градском тргу у Обреновцу, за своје суграђане организовати музичке игре и дружење са аниматорима за децу.

У СОС Дечијем селу Краљево биће организовано дружење СОС породица, такмичење у караокама и извођење прредбе коју су деца о којој бринемо припремила за ову прилику.

Међународни дан породице обележићемо и у оквиру програма “Солидарност”, кроз радионице и креативне актвности са децом избеглицама и њиховим породицама у Прихватним центрима у Прешеву, Бујановцу, Адашевцима и Принциповцу, наводи се у саопштењу.

Центар за подршку породици Београд на значај и важност породице подсетиће децу из ромског насељу Камендин, у коме ће у понедељак, од 11 до 13 часова, организовати радионицу „Игром до осмеха“, посвећену породици и породичним вредностима.

Радионицу ће пратити и пријатељско такмичење у различитим играма и дисциплинама.

Међународни дан породице, 15. мај, обележава се широм света од 1993. године, када га је Генерална Скупштина Уједињених нација установила, са циљем афирмације породице и породичних вредности и подизања свести о проблемима и питањима породице.

Танјуг

фото: Профимедиа

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Раст БДП је небитан, најсиромашнији смо у Европи

5 (2) Чак ће вам и директор статистике потврдити да тај раст о коме они …

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: У Србији незапосленост и сиромаштво, плате ниске, пензије још ниже! Вучића не руши неспособна опозиција

4.4 (85) У Србији “ауторитарном систему не жели да се потчини танки слој образованих људи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend