Повољном куповином ПKБ-а мафија сакривена иза Ал Дахре зарадила 106 милиона евра! (видео)

0
(0)

Kомпанија Ал Дахра Србија, која је у октобру 2018 године купила део имовине ПKБ-а, зарадила је само на основу разлике између плаћене и фер вредности те имовине 106,3 милиона евра. Ово су подаци који се наводе у финансијском извештају ове компаније. Ал Дахра је имовину ПKБ-а платила 121 милион евра, а њена књиговодствена вредност је 227 милиона.

Највреднија имовина ПKБ-а коју је у поступку приватизације купила Ал Дахра је 17.000 хектара пољопривредног земљишта надомак Београда. У финансијском извештају ове компаније се наводи да је само куповином тог земљишта Ал Дахра стекла имовину вредну већу од 170 милиона евра. Према документацији до које су дошли новинари Инсајдера, Ал Дахра је земљиште купила за дупло мање новца, односно за 80 милиона евра.

Ал Дахра је земљиште плаћала 4.700 евра по хектару.

Продаја упола цене

ПKБ је продат у пола цене, јер је Законом о приватизацији предвиђено да се имовина предузећа може понудити по почетној цени од 51 одсто њене вредности. АЛ Дахра је понудила најнижу прописану цену и захваљујући томе остварила добит већу од 100 милиона евра. То је било могуће јер је компанија из УАЕ била једини понуђач на тендеру. Истраживање Инсајдера је показало да су тендерски услови по многи чему ишли на руку управо овом купцу.

Да је то далеко испод реалне цене показује и пример ПKБ-ове парцеле која није продата у поступку приватизације, а недавно је оглашена на продају по осам пута већој цени, за 38.700 евра по хектару.

Према уговору о продаји имовине ПKБ-а, Ал Дахра има право да у прве три године, без сагласности Министарства, прода по 10 одсто земљишта односно по 1.700 хектара сваке године. Уколико би ту могућност и искористила и продала око 5.000 хектара земљишта по цени по којој га сада продаје ПKБ, на рачуну Ал Дахре би се могло наћи 190 милиона евра.

Три пута већу површину земљишта, односно 17.000 хектара пољопривредних парцела као и опрему, објекте, стадо ПKБ-а, Ал Дахра је у октобру 2018. укупно платила 121 милиона евра.

Закључак Владе омогућио продају земљишта
Земљиште које је продато Ал Дахри претходно је преведено из државне у приватну имовину ПKБ-а. Према истраживању Инсајдера које је објављено у серијалу “Продаја”, то је омогућено одлукама и споразумима које су доносили представници власти од 2009. до данас, а све је спроведено Закључком Владе из 2015. којим је наложено државном правобранилаштву да оконча управне спорове и дозволи да се државно земљиште упише као приватна својина државног комбината.

Да то није учињено, земљиште не би могло да буде продато јер Закон о пољопривредном земљишту забрањује отуђење државног пољопривредног земљишта као добра од општег интереса.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мафија је прогутала читаву Србију, комплетни делови државног апарата сарађују са организованим криминалом

Мафија је прогутала читаву Србију, комплетни делови државног апарата сарађују са организованим криминалом

4.2 (6) Више нема апсолутно било какве сумње. Организоване криминалне групе сарађивале су и сарађују …

Аца Босанац: Пола пазара сам давао Стефановићу и Папићу, остало делио с Кокезом

Аца Босанац: Пола пазара сам давао Стефановићу и Папићу, остало делио с Кокезом

5 (5) Београдски угоститељ Александар Кајмаковић (46), звани Аца Босанац, у уторак је припадницима УКП …

Један коментар

  1. Пљачком се у нормално земљи не „зарађују“ паре већ само затвор. Е док се то не деси ми смо подручје где мафија има државу нажалост.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend