Нова пљачка ГСП-а, овај пут кроз изнајмљивање аутомобила!

0
(0)

За најам око 30 возила, Градско саобраћајно предузеће Београд издвојиће више од 55 милиона динара или око 15.000 евра по аутомобилу, а након три године, када уговор о закупу истекне, остаће без тог дела возног парка.

Сличан уговор склопиће и Београд пут, само на знатно мањи износ, од око 5,5 милиона динара. То је само део централизоване јавне набавке коју је крајем прошле године огласио Град Београд за 23 градска предузећа и установе, а реч је о набавци 291 аутомобила углавном средње класе и осам комбија.

Уговори са јединим понуђачем, компанијом Ауто Чачак, који је наступио као представник конзорцијума са још четири ауто куће – Порше мобилити, Флит солушн, Рајфајзен рент и Флит партнер (Порсцхе мобилитy, Флеет солутион, Раиффеисен рент, Флеет партнер), почели су да се склапају крајем прошлог месеца, а јавност је прве детаље о том послу сазнала прошле недеље када је вест прва објавила Нова економија.

Директор Ауто Чачка, Слобо Спасовић (на слици испод), одговорио је Данасу да, нажалост, нема информацију која нас интересује, али нас је упутио како до ње можемо веома једноставно да дођемо, јер се радило о јавној набавци па су сви ти подаци јавни и лако доступни.

Према подацима из објављене набавке, чија вредност није прецизирана, од добављача се очекује пет партија возила. Међу њима, најбројнија су из три типа ниже средње класе, чак 203 аутомобила, 15 би требало да буду из ниже класе, 61 је сврстано у два типа средње, а 12 је из више средње класе.

Прецизна рачуница колика је цена набавке није истакнута на сајту Града, а из уговора које склапају градска јавна предузећа види се цена, али у збиру, тако да је вредност услуге изнајмљивања по појединачном ауту остала за сада непозната. Судећи према незваничним подацима из ГСП, то предузеће ће за око 30 возила увећати свој возни парк, а предвиђено је да то учини из три партије.

Зато ће за нижу средњу класу аутомобила издвојити нешто више од 38 милиона динара или 317.000 евра, за „само“ средњу предвиђено је око 11 милиона или близу 100.00 евра, а за партију возила високе средње класе око шест милиона динара или 50.000 евра. Kолико је возила и у којој класи обухваћено тим износима, из објављеног уговора се не види, а на питање Данаса о томе, из ГСП-а нисмо добили одговор.

– Нисмо против набавке возила, али мислимо да је у овом тренутку нерационална. Посебно нам је спорно што ћемо платити готово пуну цену за те аутомобиле, а за три године мораћемо да их вратимо и опет остајемо без ичега. Али, ова набавка је опет отворила питање какво смо ми то предузеће, профитно или губиташи. Прогласили су нас, уз Сава Центар, за највеће губитнике међу јавним градским предузећима, а онда чујемо да се набављају скупоцени аутомобили из више класе за директора и менаџмент. Питамо се зашто се тај новац не преусмери на набавку делова и за одржавање возила јер нека су нам у катастрофалном стању – каже за Данас председник СОС синдиката у ГСП-у Иван Михајловић.

Подсетимо, модел оперативног лизинга, односно изнајмљивања возила на три године од аутодистрибутера, који их, иначе, набављају на лизинг, покренуло је у марту ове године и Министарство за рад, борачка и социјална питања, које је расписало сличан тендер за стотинак возила.

У просеку, она су требала да коштају више од 8.000 евра, а испорука се очекивала од крагујевачке ауто куће Ником, с којом је то Министарство раније већ имало склопљене послове око (такође спорне) набавке санитета. Након писања Данаса, Министарство за рад је одустало од планиране набавке.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Веселин Милић поново начелник Полицијске управе Београд

5 (1) Начелник Полицијске управе за град Београд Милан Станић је смењен и на то …

Мађарска и Пољска блокирале усвајање буџета ЕУ јер им је доста иживаљавања комесара из Брисела

5 (1) Мађарска и Пољска су данас блокирале усвајање седмогодишњег буџета ЕУ и плана за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend