Предузетници: Само кафићи опстају

Предузетници: Само кафићи опстају

ОД почетка године предузетници чешће стављају катанац на своје радње, него што оснивају нове. Подаци Агенције за привредне регистре показују да је у прва два месеца ове године основано 5.200 нових радњи, али је, истовремено, угашено чак 6.921.

У поређењу са истим периодом прошле године, сада је готово хиљаду предузетника више одустало од бављења сопственим бизнисом. Подаци АПР показују да су се најчешће затварале неспецијализоване трговинске радње, које продају претежно храну, пиће и дуван. Следе ресторани, па таксисти…

Судећи према делатностима за које су регистроване радње отворене од почетка године, грађани Србије процењују да је овде најисплативије бавити се припремањем и послуживањем пића, као и угоститељством. Одмах потом је трговина на мало текстилом, одећом и обућом, али на тезгама и пијацама, а тек потом у продавницама.

За разлику од предузетника, власници предузећа мање су одустајали од започетог посла: у јануару и фебруару је основано 1.509 фирми, а угашено свега 440. Међутим, овде је незахвално поредити податке о брисаним предузећима у истом периоду лане, када их је нестало готово троструко више. Тада је још, наиме, важило правило да фирме у непрекидној блокади годину дана подлежу аутоматском стечају, што је у међувремену укинуто.

Према извештају Светске банке о условима пословања у Србији је за оснивање предузећа потребно испунити укупно шест процедура, што све укупно траје 12 дана. Од фебруара прошле године предузеће може да се оснује са свега 100 динара оснивачког капитала, који чек не мора ни да буде уплаћен пре регистрације у АПР.

ЗАУЗЕТО ИМЕ

АКО већ постоји регистрована фирма одређеног имена, било где у Србији, немогуће је регистровати радњу и предузеће са истим називом. То је управо и најчешћи разлог због кога АПР одбија регистрациону пријаву за оснивање предузећа или радње.

– Од када се у Србији води Регистар привредних субјеката, није могуће регистровати пословно име које већ постоји у регистру – објашњавају у АПР.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Српски предузетници траже смањивање ионако малих плата домаћих радника?!

Српски предузетници траже смањивање ионако малих плата домаћих радника?!

Зрењанински социјални форум (ЗСФ) оштро је данас критиковао поједине предузетнике из тог града због изјава …

Због нерада Министарства Србија још нема лабораторију

Због нерада Министарства Србија још нема лабораторију

Ни две године од најаве Министарства пољопривреде национална лабораторија за контролу млека још није отворена …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *