Превара: Београђанима комуналне услуге наплаћиване десетоструко

0
(0)

Више од 800.000 Београђана који користе услуге Јавног комуналног предузећа „Градско стамбено“ оштећено је протеклих година бројним малверзацијама овог комуналног предузећа, пише Данас.

Наиме, ово градско предузеће је Београђанима неке услуге наплаћивала три, четири пута више, а некада чак и десетоструко, показује документација до које је дошао Данас, тако да су корисници оштећени за вишемилионске суме током протекле три године.

„‘Градско стамбено’ одржава око 12.000 објеката у Београду, а оваквих случајева има на хиљаде. Грађани су пљачкани преко интервенција и поправки које је „Градско стамбено“ обављало за њих. Људи су огорчени, али већина корисника и не зна да су преварени јер се не разумеју у цене, у радове. Треба им објаснити како могу да поврате свој новац“, каже извор Данаса.

У Улици Палмира Тољатија на улазима 10, 12, 14 и 16 рађене су поправке на канализационим инсталацијама које су изазване погрешном интервенцијом њихових извођача, а трошкове су сносили станари. Радови током 2016. и 2017. године, уместо претходно обрачунате цене од 1,7 милиона динара, станарима су наплаћени чак 12,3 милиона.

Десетоструко већи износ појавио се тако што је у финансијском извештају, у који је новинар Данаса имао увид, уместо машинског копања урачуната цена ручног, и то у нереалним количинама, која је десет пута већа.

Станари у Улици Љубинке Бобић на бројевима 10, 16, 18, 22, 24 и 26 не успевају да дођу до документације о радовима на њиховим улазима, за које им је наплаћено шест милиона динара, готово четвороструко више него што је потребно да се такав посао уради.

„Станари су оптерећени нереално високим рачунима за одвоз фекалија, тако што је уместо 21 метра кубног наплаћено 216. Остатак радова који су били потпуно непотребни и приказани са увећаним количинама, наплаћени су преко Градске скупштине, зато што су се станари побунили јер им месецима није отклоњен квар по уговору“, каже саговорник Данаса.

Највећа обмана је, међутим, везана за акцију реконструкције фасада у Београду, где су зграде на 54 адресе уместо репарације, добиле само прање фасада водом. Новац за овај подухват, додуше, дао је Град Београд, а судећи по конкурсној документацији, унапред се знало да ће фасаде у централним општинама бити само опране, јер су уместо цена за све радове реконструкције наведене цене само за монтирање скела и полиетиленску фолију којом се штите прозори и врата.

Опет, скеле су уместо званичних 422 динара наплаћене 1.600 динара по метру квадратном. Тако је рецимо за фасаду у Краља Милана 7 „Градско стамбено“ наплатило 2,134 милиона динара, а за зграду у Немањиној 46 2,909 милиона, четири пута више него што би требало. Ти радови су наплаћени, иако ни грађевински дневник ни грађевинску књигу чланови надзорног органа „Градског стамбеног“, нису потписали.

Предизборна кампања
Пред председничке изборе прошле године вођено је неколико акција које су грађани преплатили. Ту је уградња противпожарних апарата у више од 500 зграда, која је наплаћена 120 милиона динара, петоструко од праве вредности, а на коју се жалило много станара, што због цене што због лошег квалитета. Нико од корисника није добио тражене финансијске извештаје, иако по закону имају право на увид у њих. Исто се догодило са заменом поштанских сандучића по пет пута вишој цени, као и са постављањем ЛЕД осветљења.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Хакована фонтана на Славији, цепају гусле и Тарзана?! (видео)

5 (6) Неко је синоћ одлучио да се умеша у музички избор фонтане на Славији, …

На Космају се тренутно зида џамија (видео)

5 (5) Дејан Лучић говори о томе како се на обронцима планине Космај надомак Београда …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend