Први „двор“ Милоша Обреновића пропада у буђи

0
(0)

Конак кнеза Милоша у Горњој Црнући код манастира Враћевшница, у коме је од 1815. до 1818. године била престоница Србије, скоро потпуно је руиниран иако је проглашен за споменик од посебног значаја.

На позив мештана и групе историчара из Горњег Милановца дописник агенције Бета Живко Перишић је посетио то здање које је споља руинирано, а унутра пуно влаге јер кров на десетак места прокишњава.

Слике кнеза Милоша, устаника у Такову 1815. године и остала документа са почетка стварања српске државности окачена по зидовима пуна су буђи и скоро непрепознатљива.

Повремени посетиоци са неверицом питају да ли је могуће да објекат где је 1818. године донет први буџет Србије и одакле је кнез Милош владао, у таквом стању дочекује 200. годишњицу од почетка Другог српског устанка која се обележава за 15 месеци.

milosev_konak-krov-beta_f

„Радници Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца сколонили су силну грађу да не би пропадала, а када пада киша то лије на све стране и срамотра ме је када неко дође да ово види“, рекао је кустос Добривоје Маринковић.

Како је изјавио директор Музеја Милош Николић објекат је у надлежности Завода за заштиту споменика културе и у плану је да се изврши његова санација.

После Другог српског устанка кнез Милош је ту примао српске прваке, управљао државом и живео са породицом, па је на том месту и Милошева супруга, кнегиња Љубица, убила његову љубавницу Петрију.Из Горње Црнуће престоница Србије је премештена у Крагујевац.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Заборављен и Милошев вајат

0 (0) ОБЕЛЕЖАВАЊЕ великог јубилеја – два века од подизања Другог српског устанка у Такову …

Ево мене, ето вас – РАТ ТУРЦИМА !!! (видео)

0 (0) Други српски устанак је званично проглашен на народном збору у Такову на црквени …

Један коментар

  1. Zatosu sad Karadjordjevici u Dvoru Pravom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend