Радници ПИК „Таково“ траже преиспитивање приватизације

0
(0)

Акционари и синдикалци бившег ПИК „Таково“ захтевају ревизију (не)успеле приватизације. Продају обавила ДС, односно Мирко Цветковић, Александар Влаховић и Божидар Ђелић?

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ – Мали акционари бившег ПИК „Таково“ и Самостални синдикат уверени су да су се, после формирања нове владе Србије, стекли сви услови за преиспитивање злочиначке приватизације тог комбината! Такав захев већ смо упутили Влади и свим надлежним државним органима – дословно је у уторак рекао Раде Максимовић, председник Самосталног синдиката за милановачку општину, иначе и сам некадашњи дугогодишњи радник „Такова“.

Подсетимо, ПИК „Таково“ је још 2003. купила компанија „Свислајон“, чији је газда познати бизнисмен Родољуб Драшковић. У годинама после приватизације, „Таково“ – до тада гигант са око 4.000 радника – раздељен је на неколико организационих делова, у којима је свеукупно остало око 700 запослених.

– Ту приватизацију спровела је Демократска странка, односно њени високи функционери Мирко Цветковић, Александар Влаховић и Божидар Ђелић, уз припомоћ Милутина Продановића (ДСС), тада председника Скупштине општине Горњи Милановац и председника тендерске комисије за продају „Такова“. Ђелић је одмах потом постао председник Управног одбора „Такова“, а Велимир Илић, лидер Нове Србије, краће време био је члан тог тела. Зато мали акционари и ми синдикалци захтевамо да се преиспита свачија одговорност за овако лошу приватизацију, тим пре што су и сам Велимир Илић, који је сада поново министар у Влади Србије, и нови премијер Ивица Дачић, најавили да ће све спорне приватизације предузећа у Србији бити преиспитане – изјавио је Максимовић на ванредној конференцији за медије.

Прецизирајући да су Самостални синдикат и мали акционари „Такова“ – осим Влади и надлежним министарствима – истоветан захтев упутили и Главном инспекторату рада Србије, истакнуто је и да овако лоша приватизација „Такова“ представља један од најтежих удараца милановачкој и српској привреди…

– Бивши радници доведени су у егзистенцијални безизлаз, а они који су остали у радном односу живе са невиђеним страхом од отказа, посебно ако се некоме пожале.

Иначе, од продаје ПИК, акционарима су дивиденде подељене само двапут, што је неприхватљиво за једног крупног произвођача хране – закључио је Раде Максимовић.

УВЕРТИРА за КРАЈ

ОКО 60 радника фирме „Свислајон“ д.о.о., огранка у Горњем Милановцу, настале из бившег ПИК „Таково“, стављено је пред свршен чин, односно приморани су да потпишу уговоре о скраћењу радног времена на четири сата, уз плату од 10.500 динара месечно. Ми ово сматрамо уводом у нове постепене отказе – упозорава Максимовић.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Страх од букагија: Браћа Вучић, Ана Брнабић и чланови картела чекају на хапшење

4.7 (149) Првог дана након гласања у САД-у почео је велики транспорт ратних злочинаца, миљеника …

Полицајац узбуњивач: Нови шеф београдске полиције – пријатељ Звонка Веселиновића и власник МХЕ (видео)

4.7 (6) Новинар СРБИН.инфо Војин Радовановић разговарао је са Миланом Думановићем, бившим оперативцем МУП-а Србије, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend